Πολιτικη & Οικονομια

Τι γυρεύει η οικογένεια Κοτσολιούτσου καθημερινά στα γραφεία της Folli Follie;

Πατήρ, μήτηρ και υιός έφυγαν για να… μείνουν στη Folli Follie, που δεν έχει να πληρώσει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20221612_1.jpg

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επίσημα, αλλά είναι «τσεκαρισμένη» από πολλούς αυτόπτες μάρτυρες που τη μεταφέρουν… αρμοδίως. Η διοίκηση άλλαξε, η ιδιοκτησία βρίσκεται υπό δίωξη, αλλά η οικογένεια Κουτσολιούτσου συνεχίζει με business as usual. Πατήρ, μήτηρ και υιός παραμένουν στα γραφεία της Folli Follie τα οποία επισκέπτονται καθημερινώς και ρυθμίζουν τις υποθέσεις του ομίλου, ασχέτως αν επισήμως υπάρχει νέος CEO και νέος CFO. Και όπως επιμένουν οι ίδιες πηγές, τα περισσότερα από τα νέα στελέχη που τοποθετήθηκαν, είναι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο «στα μέτρα» της οικογένειας.

Να είναι το λεγόμενο cognitive resonance, δηλαδή το ψυχολογικό φαινόμενο που αναγκάζει τον άνθρωπο να παραμένει προσκολλημένος σε αυτό που γνωρίζει; Ή είναι μια απόπειρα να ελεγχθεί μέχρι την τελευταία στιγμή ο καταρρέων όμιλος;

Αυτό όμως είναι μάλλον δύσκολο για μία διοίκηση (πρώην επισήμως) σε βάρος της οποίας έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για δύο κακουργήματα, της έχει απαγορευθεί η έξοδος από τη χώρα, ενώ οι λογαριασμοί της έχουν παγώσει, και ορισμένα από τα περιουσιακά τους assets οδηγούνται σε πλειστηριασμό και εκποίηση.

Ίσως το ερώτημα να μην έχει να κάνει τόσο με την φυσική παρουσία των μελών της οικογένειας, και των υπολοίπων στελεχών της διοίκησης που οδήγησαν την εταιρεία στη σημερινή κατάσταση, όσο στη δυνατότητά τους να ασκούν διοίκηση. Και αυτό αφού οι παραιτήσεις τους προ καιρού, με την οικονομική διαχείριση του ομίλου, η οποία βρίσκεται υπό διερεύνηση (με διώξεις να έχουν ασκηθεί ήδη) για κακουργηματικού χαρακτήρα απάτες.

Για πολλούς το «κλειδί» στη συνεχιζόμενη παρουσία της οικογένειας στα κεντρικά του Αγίου Στεφάνου είναι η παραμονή (μετά την παραίτηση από τη θέση του CEO) του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη διοίκηση. Που περιλαμβάνει τη συμμετοχή του τόσο στο νέο 11μελές διοικητικό συμβούλιο του Folli Follie Group (FFG), όσο και στο ολιγομελές Steering Committee του ομίλου. Σε αυτό επικούρησε και η «σιωπή» του δεύτερου σε μέγεθος μετόχου της εταιρείας, της κινεζικής Fosun, που από την περίοδο των πρώτων αποκαλύψεων παρακολουθεί εξ αποστάσεως της εξελίξεις.

Όπως και αν έχει η υπόθεση, πάντως, πολύ σύντομα οι «βόλτες» των μελών της οικογένειας στα γραφεία της Folli Follie θα γίνει σε ένα περιβάλλον με πολλές και βαθιές λακκούβες. Η ρευστότητα είναι το κύριο πρόβλημα για τον όμιλο και τα χαμόγελα των ιδιοκτητών δεν αρκούν για να καλύψουν την τρύπα.

Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη από προχτές, καθώς το Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την αίτηση της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών (σ.σ. διεκδικεί 2,3 εκατ. ευρώ για τη ζημιά που υπέστησαν τα 56 μέλη της που εκπροσωπεί) για την προσωρινή διαταγή δέσμευσης της περιουσίας της Folli Follie, και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της που είχε εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2017. Η επίσημη απόφαση αναμένεται για αργότερα, αλλά στο μεταξύ στις 6 Φεβρουαρίου έρχεται και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων της Ένωσης από άλλη ομάδα επενδυτών για ζημιά 1,6 εκατ. ευρώ.

Τα ποσά αυτά, εάν δεσμευθούν, πρακτικά ολοκληρώνουν το πλήρες «πάγωμα» της ρευστότητας της εταιρείας (στο σύνολο υπολογίζεται στα 20,4 εκατ. ευρώ, αν και τα διαθέσιμα φέρονται πολύ λιγότερα), η οποία τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να προχωρήσει σε παραγγελίες και προκαταβολές για το εμπόρευμα της εαρινής και θερινής σαιζόν…

Για να προχωρήσουν οι παραγγελίες και να πληρωθούν οι μισθοί των εργαζομένων, μοναδική λύση που διαφαίνεται είναι η πώληση ακινήτων του ομίλου (ή διάθεσή τους) και η πιθανή εκποίηση συμμετοχών της εταιρείας.

Για να βρεθεί αυτή η ρευστότητα η μόνη λύση είναι η εκποίηση των ακινήτων της εταιρείας,  δηλαδή η ελεγχόμενη διάθεσης ορισμένων ακινήτων, τα οποία δεν προσδιορίζονται συγκεκριμένα αλλά και άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων, όπως συμμετοχές της σε εταιρείες. Ήδη, όμως, το 35,7% των μετοχών της FFG στα Αττικά Πολυκαταστήματα έχει περάσει στον έλεγχο της Εθνικής Τράπεζας και των τριών βασικών μετόχων των Attica (Λαμπρόπουλος, Τσουβελεκάκης και Σγουμπόπουλος). Και η απόπειρα της οικογένειας Κουτσολιούτσου να ελέγξει, μέσω της Sportsdirect, το 25% που πέρασε στην Εθνική (σ.σ. και για τη βρετανική εταιρεία φέρεται να είναι σε άμεση συνεννόηση με την οικογένεια) οδηγήθηκε σε αποτυχία.

Στο παρασκήνιο οργιάζουν οι φήμες ότι ο δρόμος για μελλοντική συνεργασία της παρούσας διοίκησης με τη βρετανική Sportsdirect (του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Newcastle, Μάικ Άσλεϊ) έχει ανοίξει και πως η οικογένεια προσβλέπει πολλά απ’ αυτήν. Το ερώτημα βέβαια παραμένει αν αυτή η προσδοκία οδήγησε τη Folli Follie στην αίτηση προσφυγής στο Άρθρο 106α, δηλαδή τον πτωχευτικό κώδικα που ήταν και η απαρχή εφαρμογής του σχεδίου σωτηρίας της.

Χωρίς αμφιβολία η Folli Follie δεν θα αντέξει χωρίς ρευστό. Μπορεί μια εκπεσούσα ιδιοκτησία, χωρίς πρόσβαση σε οποιαδήποτε μορφή κεφαλαίων να διασφαλίσει ένα στοιχειώδες, έστω, μέλλον; Εκτός κι αν οι «βόλτες» των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου στα διοικητικά  γραφεία δεν είναι τόσο διακοσμητικές, αλλά αφορούν κινήσεις που δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές… Κινήσεις των οποίων βέβαια η νομιμότητα θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αμφίβολη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.