Πολιτικη & Οικονομια

Ψηφίστηκε από την Επιτροπή Άμυνας κι Εξωτερικών η Συμφωνία των Πρεσπών

Παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέρασε από την Επιτροπή Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις καταγγελίες βουλευτών της αντιπολίτευσης πως ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, κατέθεσε εκτυπωμένο το κείμενο του Συντάγματος που έχει αναρτήσει η ΠΓΔΜ θέλοντας να δείξει ότι δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες του.

«Είναι αδιανόητο να μην κατατεθεί το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς αυτό», είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντάς το σωστά προαπαιτούμενο συζήτησης. Το ίδιο αίτημα είχε εξάλλου διατυπώσει και ο Νίκος Δένδιας.

Η Συμφωνία τώρα παίρνει τον δρόμο για την Ολομέλεια, στην οποία θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, η συζήτηση.

«Ο συνταγματικός τύπος που ακολουθούν στη γειτονική χώρα είναι να μην ενσωματώνουν τις τροπολογίες στο Σύνταγμα αλλά να την βάζουν στο τέλος. Καταθέτω λοιπόν όπως είναι εκτυπωμένο από την επίσημη σελίδα της κυβέρνησης ΠΓΔΜ το Σύνταγμα που στο τέλος μπαίνουν οι τροποποιήσεις άρθρων Συντάγματος. Είναι στα αγγλικά» ειπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Ωστόσο, η κατάθεση του κειμένου ενισχυσε τον προβληματισμό της αντιπολίτευσης καθώς διαπιστώθηκε ότι παραμένουν οι αναφορές σε «μακεδονικό» λαό, την ώρα που ακομη δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή μια επίσημη μετάφραση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών. 

Την ίδια στιγμή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη εστίασε στο άρθρο 49 υπογραμμίζοντας ότι καθορίζει επί της ουσίας τρεις κατηγορίες «Μακεδόνων», και συγκεκριμένα της επικράτειας της ΠΓΔΜ, των γειτονικών χωρών αλλά και του εξωτερικού. Για ορισμένους βουλευτές η αναφορά σε «μακεδόνες» γειτονικών κρατών ενδεχομένως να αποτελεί αλυτρωτικό στοιχείο γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η άμεση μετάφραση του κειμένου στα ελληνικά, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.