Πολιτικη & Οικονομια

Συμφωνία Πρεσπών: Ένταση δίχως όρια στην Επιτροπή Εξωτερικών - Διακόπηκε η συνεδρίαση (video)

Κραυγές από τον Ηλία Κασιδιάρη

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
A 500000 year old Spark Plug? (Coso artifact)

Πανδαιμόνιο επικράτησε από την αρχή της συνεδρίασης της Επιτροπής Άμυνας κι Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία συζητείται η Συμφωνία των Πρεσπών.

Τον λόγο ζήτησε επίμονα ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος αντικατέστησε τον βουλευτή του Κωνσταντίνο Κατσίκη, λέγοντας ότι η σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Είπατε ότι θα αναμείνετε οδηγίες από την κυβέρνηση. Οδηγίες δεν δέχεται ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων. Η Σύνθεση της επιτροπής είναι παράνομη αναφορικά με τους ανεξάρτητους βουλευτές. Η διαδικασία που ακολούθησε ο ΠτΒ δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής. Ο Κανονισμός προβλέπει επιστολή του προέδρου με την οποία θα ζητάτε ο αριθμός των εκπροσώπων. Σήμερα διαλύθηκε μια ΚΟ κόμματος και ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες γιατί γίνοναι μεταγραφές για να περάσει ή όχι η Συμφωνία. Να το πάρετε πίσω αυτό που είπατε για οδηγίες από την κυβέρνηση. Η διαδικασία επιλογής ανεξάρτητων βουλευτών δια της κληρώσεως στο γραφείο ΠτΒ είναι παράνομη. Θα έπρεπε να παει επιστολή στους ανεξάρτητους. Οι ανεξάρτητοι να κάνουν την επιλογή τους και αν δεν το κάνουν να προχωρήσει ο Πρόεδρος σε κλήρωση. Επίσης το ΚΙΑΝΛ χάνει μια έδρα λόγω της αποχώρησης Θεοχαρόπουλου. Αρα η σύνθεση της επιτροπής υποκρύπτει ουσιαστικά μεθόδευση. Για ένα τέτοιο θέμα δεν επιτρέπεται να ξεκινήσουμε συζήτηση έστω και με υπόνοιες μεθόδευσης. Από την στιγμή που θα λήξει η συζήτηση για την σύνθεση της επιτροπής υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας που προκύπτει από το ότι το κείμενο που καλούμαστε να συζητήσουμε δεν περιλαμβάνει τις συνταγματικές αλλαγές και το τελικό κείμενο της συμβασεως όπως έχει υποχρέωση να καταθέσει στο Προεδρείο της Βουλής ο υπεύθυνος υπουργός δύο ημέρες πριν την σύγκληση επιτροπής. Εχουμε τέσσερις τροποποιήσεις και δεν έχουμε το τελικό κείμενο. Δεν υπάρχει επίσης η γνωμοδότηση της επιστημονικής επιτροπής που θα υπογράφεται από τουλάχιστον 2 καθηγητές ώστε να μπούμε στην επι της ουσίας συζήτηση. Επίσης έχουμε παράβαση του άρθρου 74 του Συντάγματος. 

»Παράλληλα επικαλούμαι απόφαση του συνταγματολόγου Κασιμάτη που επικαλούμασταν στις διαμαρτυρίες στο Σϋνταγμα κατά των μνημονίων. Λεει ότι πολιτικά η Συμφωνία των Πρεσπών είναι απαράδεκτη γιατί εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα». 

Είπε ακόμα ότι η διαδικασία δεν ακολουθήθηκε όπως έπρεπε. Την ίδια ώρα ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το… Σύνταγμα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κωνσταντίνος Δουζίνας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση, δεσμεύτηκε ότι θα διαφυλάξει την ουδετερότητα του θεσμικού του ρόλου. Προειδοποίησε όμως ότι ως πρόεδρος δεν θα επιτρέψει εκτροπή σε προσωπικές επιθέσεις και ύβρεις. «Απαιτείται ήρεμη και νηφάλια συζήτηση. Μόνο με επιχειρήματα πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις και όχι με κραυγές», είπε ο κ. Δουζίνας.

Δήλωση του Κ. Δουζίνα στην αρχή της συνεδρίασης για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Είναι μια ιστορική συνεδρίαση επί μιας Συμφωνίας που δεσμεύει τη χώρα. Πρέπει να δοθεί κάθε δυνατότητα στην πλήρη διερεύνηση του θέματος και να μην θεωρηθεί ότι οποιοσδήποτε βουλευτής προσέρχεται στην αίθουσα με προειλημμένη απόφαση», είπε ο Νίκος Δένδιας και ζήτησε να δοθεί το σύνολο του Συντάγματος της γείτονος χώρας προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις έχουν επέλθει. Ο κ. Δένδιας ζήτησε και την επιστολή που είχε απευθύνει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα διότι «στο κείμενο αυτό θρυλείται πως περιλαμβάνονται γεγονότα που πρέπει να γίνουν γνωστά στη Βουλή». Ο βουλευτής της ΝΔ είπε ακόμη ότι επειδή ο κ. Κοτζιάς είναι εκείνος που διαπραγματεύτηκε τη Συμφωνία, πρέπει να παραστεί στην Επιτροπή για ενημέρωση. Ο κ. Δένδιας ανέφερε επίσης ότι το Σύνταγμα της γείτονος θα αλλάξει αφού ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και αυτό «συνιστά παράβαση του κειμένου της συμφωνίας των Πρεσπών και άρα η παρουσία του Κοτζιά είναι απολύτως απαραίτητη».

Το προεδρείο της Βουλής θα τα μεταφέρει αρμοδίως, απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Δουζίνας.

«Να κατατεθούν τα τελικά κείμενα του Συντάγματος και των συνταγματικών νόμων της Βουλής των Σκοπίων. Τα θελουμε εδώ. Θα διαπιστώσουμε πόσες φορές παραμένει ο όρος "μακεδονικός λαός" και αν αυξήθηκε η χρήση του. Επίσης στο κείμενο που μας δώσατε δεν υπάρχει η ρηματική διακοίνωση των Σκοπίων που χειροτερεύει τα πράγματα και στο ζήτημα ιθαγένειας – που είναι εθνικότητα – και στο γλώσσα. Όλα αυτά είναι προαπαιτούμενα για την συζήτηση. Επίσης την Παρασκευή ζήτησα να κατατεθεί η επιστολή παραίτηση Κοτζιά. Ο πρωθυπουργός επαινεί τον Κοτζιά αλλά δεν μας λεει γιατι έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Είναι δυνατόν χωρίς τα δύο πρώτα κείμενα να θεωρείτε ότι ,μπορούμε να ξεκινήσουμε; Η ρηματική διακοίνωση και όσα εμπεριέχονται κα το Σύνταγμά τους δεν σας είναι σαφές. Γιατί παραβιάστηκε το άρθρο 2 παρ 4 και δεν έχει έρθει το Πρωτόκολλο για ένταξη στο ΝΑΤΟ; Τι μεθοδεύετε πάλι; Να μας φέρετε επίσης κατάλογο με την αναλυτική συμμετοχή των μελών της επιτροπής» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Την ίδια ώρα ο Ηλίας Κασιδιάρης από την Χρυσή Αυγή, ζήτησε να δοθεί ο λόγος με βάση την δύναμη της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας. Όταν τελικά πήρε τον λόγο, μιλούσε για αρκετή ώρα και όταν το προεδρείο του ζήτησε να ολοκληρώσει για να προχωρήσει η διαδικασία, εκείνος μιλούσε ακατάπαυστα για κάποια λεπτά αγνοώντας τις συστάσεις και ενώ επικαλείτο το… Σύνταγμα.

Ακολούθησαν κι άλλοι ομιλητές, ενώ στην συνέχεια το… σόου του Ηλία Κασιδιάρη συνεχίστηκε με κραυγές και φωνές…

Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί για λίγα λεπτά η συνεδρίαση.

Νωρίτερα, ο Νίκος Ξυδάκης είχε κάνει έκκληση για νηφαλιότητα λέγοντας: «Να κρατήσουμε ένα πλαίσιο συνταγματικότητας και δημοκρατίας και κλίμα νηφαλιότητας. Ας μην παρασυρθούμε από την εμπρηστική διάθεση των υμνητών του Γκέμπελς και των αρνητών της Δημοκρατίας. Ο υπουργός είναι σε θέση να μας πει ποια αναγνωστέα έγγραφα έχει και θα μας διαθέσει. Μιλάμε για ρηματική διακοίνωση, το Σώμα του Συντάγματος. Θα έρθουν όλα. Αυτό που ζητήθηκε επίσης είναι η επιστολή παραίτησης Κοτζιά. Αυτό δημιούργησε θέμα προηγούμενες ημέρες και έχει δοθεί θεσμικά απάντηση. Το περιεχόμενό της έχει προσωπικό περιεχόμενο. Δεν θα κάνουμε πολιτική με προσωπικές επιστολές. Με επιχειρήματα και σοβαρότητα θα αντιμετωπίσουμε αυτό που έχουμε να κρίνουμε».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ για διαδικαστικά κόλπα τονίζοντας ότι «τα πολιτικά ζητήματα δεν λύνονται με διαδικαστικά κόλπα που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση και κάνει σήμερα η ΝΔ. Βρείτε τα με τους φίλους σας τους ΝΑΤΟικους και πείτε στον λαό ότι εκτελείται εντολές των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η θέση του ΚΚΕ για το ζήτημα των ανεξάρτηγτων βουλευτών. Για εμάς όποιος διαφωνεί με το κόμμα που εκλέχθηκε πρέπει να παραιτηθεί και να παραδώσει την έδρα του και να παει στις εκλογές να ζητήσει νέα εντολή. Όλα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία του συστήματος. Δεν είναι ΚΟ οι ανεξάρτητοι ούτε πρόγραμμα έχουν ούτε κατέβηκαν σε εκλογές. Εμείς δεν συμφωνούμε με την κλήση Κοτζιά. Την Συμφωνία την υπερασπίζεται η κυβέρνηση και οι ευθύνες είναι της κυβέρνησης. Σε κρίσιμα νομοσχέδια μπαίνει στο στόχαστρο ο υπουργός. Εμείς λέμε ότι η ευθύνη είναι συνολική. Το Σύνταγμα πρέπει να έρθει. Βέβαια όλα αυτά είναι δευτερεύοντα. Μαζευτείτε όλοι οι αμερικανοτραφείς και οι Νατοικοί βρείτε τα και ξαναελάτε».

«Η Δημοκρατία δεν ξεπούλησε την Μακεδονία. Δεν θα το κάνει και τώρα. Κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν το θέμα του ονόματος των Σκοπίων έφτασαν τα πράγματα εδώ που είναι. Η στιγμή σήμερα είναι ιστορική και ας μην δημιουργήσουμε άλλη πληγή. Η θέση της Ενωσης Κεντρώων είναι εναντίον της εκχώρησης του όρου Μακεδονία. Γι αυτό το παλιόχαρτο έχει διαλυθεί ένα Κοινοβουλευτικό Κόμμα. Οι διαδικασίες που θα τηρηθούν να είναι δημοκρατικές και συνταγματικές οτιδήποτε άλλο δεν αξίζει» δήλωσε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.

Ο Δημήτρης Καμμένος ζήτησε την κατάθεση της επιστολής παραίτησης από το υπουργείο Εξωτερικών του Νίκου Κοτζιά: «Αν η επιστολή περιέχει πληροφορίες που ενδεχομένως αλλάζουν το περιεχόμενο της Συμφωνίας τι θα λέμε; Αρα πρέπει να έρθει η επιστολή παραίτησης Κοτζιά. Το ΝΑΤΟ θα είναι ο φορέας πιστοποίησης Σύμβασης με τα δύο κοινοβούλια. Πρέπει να απαντήσετε γιατί δεν συνοδεύεται από το πρωτόκολλο. Είναι σημαντικό ότι ο Πρόεδρος των Σκοπίων ο Ιβανόφ δεν υπογράφει. Υπάρχουν διαμαρτυρίες από τους ανεξάρτητους ότι δεν ενημερώθηκαν για την πλήρωση των θέσεων της επιτροπής. Η επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παραδέχθηκε ότι υπάρχει κενό. Όμως είναι παράνομο ότι δεν ενημερώθηκαν όλοι οι ανεξάρτητοι για να δηλώσουν ενδιαφέρον για την συμμετοχή στην κλήρωση. Αυτές τις ημέρες βλέπω μεταξύ του Πάνου Καμμένου και Νίκου Κοτζιά αντιπαράθεση. Αν αυτά τα ζητήματα αφορούν ουσιώδεις όρους και όχι δικονομικούς – ακούμε για χρηματισμούς για την Συμφωνία – εμείς έτσι θα το αφήσουμε; Αν τα μάθουμε μετά θα είναι αργά για να ακυρώσουμε την συμφωνία».

«Έπρεπε να αλλάξει η σύνθεση της επιτροπής γιατί διαλύθηκαν ΚΟ και αυξήθηκαν οι ανεξάρτητοι. Επρεπε να τοποθετηθούν λοιπόν άλλοι 2 ανεξάρτητοι. Στο θέμα της επιλογής ανεξάρτητων: ήδη οι περισσότεροι ανεξάρτητοι είχαν εγγραφεί σε άλλες επιτροπές. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι πως οι θέσεις της επιτροπής μας θα πληρωθούν στους ανεξάρτητους που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες. Σε αυτούς – 5 – 6 , εστάλη επιστολή και εκδήλωσαν ενδιαφέρον οι 3» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής Κωνσταντίνου Δουζίνα.

«Σε όλους έπρεπε να σταλεί επιστολή. Σε όλους του ανεξάρτητους βουλευτές. Διαβάστε το άρθρο να δείτε τι λεει» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.