Πολιτικη & Οικονομια

Πόλεμος ανακοινώσεων για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το debate

Άγρια κόντρα Μαξίμου-ΝΔ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε πεδίο νέας πολιτικής αντιπαράθεσης έχει μετατραπεί η πρόταση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Βουλής για τη διεξαγωγή debate με θέμα τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η αρνητική απάντηση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «κρύβεται» και «το βάζει στα πόδια».

Όπως υποστηρίζει, ο πρόεδρος της ΝΔ φοβάται «την τετ α τετ αντιπαράθεση» με τον πρωθυπουργό, καθώς μετά και τη ρηματική διακοίνωση που έστειλε η κυβέρνηση της πΓΔΜ, «δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα».

Συγκεκριμένα, το Μαξίμου τονίζει: «Η χθεσινή ρηματική διακοίνωση, που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας».

Στο ίδιο κείμενο το Μαξίμου στέλνει το μήνυμα στην Πειραιώς να σταματήσει να ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καθώς «τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019», υπογραμμίζοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα είναι «εξαντλητική».

ΝΔ: Να κάνει debate με τον Πάνο Καμμένο

Νωρίτερα, η ΝΔ είχε απορρίψει την πρόταση Τσίπρα, επισημαίνοντας ότι «οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη Βουλή».

Παράλληλα, είχε ξεκαθαρίσει ότι στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές, οι οποίοι και «αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους».

«Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Αυτήν τη διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή και γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του» πρόσθεσε η Πειραιώς.

Κάλεσε, μάλιστα, τον πρωθυπουργό να απαντήσει στη Βουλή «γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί».

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται και για debate, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά debates οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε επίσης στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Και έκλεισε με το ακόλουθο «υστερόγραφο»: «Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, του έχουμε και δεύτερη: Να κάνει το debate που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους».