Πολιτικη & Οικονομια

Δ. Κρεμαστινός: Βελτιώθηκαν οι συνθήκες για διάλογο ΚΙΝΑΛΛ και ΣΥΡΙΖΑ

«Aλλά πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Οπωσδήποτε, έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες», για έναν διάλογο δύο «όμορων χώρων» όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την κυβέρνηση, εκτίμησε ο κ. Κρεμαστινός, «αλλά πρέπει να επουλωθούν και τα τραύματα που υπάρχουν. Ο πρωθυπουργός νομίζω ότι θα έχει την πρωτοβουλία σε αυτό ... για μία κατ' αρχήν ιδεολογική συζήτηση. Αν προκύψει κάτι, αυτό θα είναι πολύ θετικό». Ωστόσο, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί άμεσα, «θα το ευχόμουν, αλλά το βλέπω δύσκολο. Σε προεκλογική περίοδο δεν γίνονται αυτά, αλλά μακάρι».

Μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, είπε σε άλλο σημείο ο κ. Κρεμαστινός, η κυβέρνηση Τσίπρα «εφόσον διαθέτει 151 ψήφους σταθερά ασφαλώς μπορεί» να συνεχίσει ως τον Οκτώβριο. «Οι πρόωρες εκλογές, είναι αίτημα που υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση κυρίως και βασίζεται στο ότι η αβεβαιότητα για το τι θα γίνει την επομένη των εκλογών δεν βοηθάει την οικονομία της χώρας ... υπό την έννοια αυτή, αφού η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο, αυτή δεν πρέπει να είναι παρατεταμένη».

Θα συζητήσουμε στην ΚΟ του ΚΙΝΑΛΛ την στάση μας για την Συμφωνία των Πρεσπών

Νωρίτερα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν έχω πει ότι θα ψηφίσω υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχω δει ακόμη το κείμενο της συνταγματικής μεταβολής. Δεν είναι δυνατόν να πω ότι θα ψηφίσω υπέρ χωρίς να το έχω δει, είναι βασικό για να αποφασίσω ... όχι μόνο εγώ, όλοι μας, η κοινοβουλευτική ομάδα» του ΚΙΝΑΛΛ. «Η Συμφωνία αυτή έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα λέγεται το κράτος αυτό Μακεδονία, η ονομασία θα είναι Βόρεια Μακεδονία, έχει όμως το μειονέκτημα -παρότι έχει γίνει ρηματική διαβεβαίωση πως η γλώσσα και η εθνότητα κτλ. θα είναι όπως εμείς τα θέλουμε- ότι αυτό δεν είναι σαφώς διατυπωμένο στο Σύνταγμα», συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός.

Όπως εκτίμησε, «τα μισά Σκόπια -ίσως και παραπάνω, η αντιπολίτευση και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τους, λένε ότι θα το αλλάξουν όταν γίνουν κυβέρνηση. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό ... Θα προκαλέσω ή θα προκληθεί στην ΚΟ συζήτηση σε αυτά τα πολύ βασικά θέματα, για να ληφθεί μία σοβαρή απόφαση ... Οι αντίπαλοι του Ζάεφ δεν δέχονται την Συμφωνία αυτή την στιγμή ... κάποια στιγμή θα γίνουν κυβέρνηση, πλειοψηφία ... υπάρχει κίνδυνος, δεν μπορώ να πω "τι ωραία που είναι". Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ΚΟ μας».

Η πρόεδρος θα αποφασίσει για όσους διαφωνήσουν με την απόφαση της ΚΟ

Στην διαδικασία αυτή, συνέχισε, «θα δημιουργηθεί μία πλειοψηφία και μία μειοψηφία, που υποτίθεται ότι πρέπει να "ακούσει" την πλειοψηφία, εάν ένα κόμμα είναι συντεταγμένο. Δεν είναι νοητό να ψηφίζει ο πρόεδρος σε οποιοδήποτε κόμμα αλλιώς και διαφορετικά ο βουλευτής και να λένε ότι είναι στον ίδιο χώρο», η απόφαση που θα λάβει η ΚΟ θα πρέπει να γίνει «σεβαστή από όλους ... αυτός που δεν συντάσσεται, αυτομάτως δημιουργεί πρόβλημα στο κόμμα, όποιος κι αν είναι». 

Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ισχύει και για τον κ. Θεοχαρόπουλο της ΔΗΜΑΡ, καθώς «είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛΛ ... την απόφαση θα την πάρει η πρόεδρος του κόμματος, η κ. Γεννηματά». Για την τοποθέτηση της τελευταίας χτες στη Βουλή ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Κρεμαστινός είπε χαρακτηριστικά «αυτό θα το δούμε. Δεν το αμφισβητώ, αν το είπε, αλλά δεν είναι ωραίο σε ένα κόμμα οι συνιστώσες του να ψηφίζουν διαφορετικά σε βασικά θέματα».

Εάν τελικά υπάρξει στέλεχος του ΚΙΝΑΛΛ που κινηθεί εκτός της γραμμής, το τι θα γίνει «πρέπει να το δει η ΚΟ και κυρίως η πρόεδρος», συνέχισε ο κ. Κρεμαστινός, «δεν είναι ένα θέμα, θα γίνονται καθ' έξιν, θα προκύψει και κάτι άλλο και κάτι άλλο μετά... Πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο».