Πολιτικη & Οικονομια

Ψήφος Εμπιστοσύνης: Τα «κουκιά» για την επιβίωση της κυβέρνησης

Βήμα προς βήμα η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή
Βουλή © INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Δύο ώρες αργότερα θα ξεκινήσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της τελετής παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, από τις 10 το πρωί της Τρίτης που ήταν προγραμματισμένο, η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι.

Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με την ψηφοφορία, έπειτα από την εισήγηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος στη Διάσκεψη των Προέδρων εισηγήθηκε η διαδικασία να είναι διήμερη και όχι τριήμερη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, θεωρεί ότι δεν χρειάζεται να εξαντληθεί το τριήμερο της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, αφού μόλις πριν από μερικές μέρες, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ουσιαστικά η Βουλή επιβεβαίωσε τη στήριξή της στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν μπορεί να ξεκινήσει προ της παρελεύσεως δύο ημερών από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος του πρωθυπουργού (το οποίο κατατέθηκε την Κυριακή) προς τον Πρόεδρο της Βουλής και ως εκ τούτου η συζήτηση ξεκινά σήμερα, Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά στην αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Βούτσης διευκρίνισε πως είναι σαφές ότι η Βουλή συνεχίζει κανονικά το κοινοβουλευτικό έργο της και δεν υπάρχει θέμα διακοπής των εργασιών της. «Μόνο σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση είχε κάνει πρόταση μομφής, ενδιάμεσα η Βουλή δεν θα είχε άλλες κοινοβουλευτικές εργασίες, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Κοινοβουλίου» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζητά την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, η οποία είχε δοθεί και πριν 20 μέρες με τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, άρα είμαστε σε διαδικασία που η Βουλή λειτουργεί κανονικά».

Όπως είπε, η Διάσκεψη κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις, μετά από μία έντονη συζήτηση που προηγήθηκε, σε ό,τι αφορά στα διαδικαστικά θέματα».

Διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ δεν θα είχε πρόβλημα να γίνει σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, για το οποίο είναι κάθετα αντίθετο και έχει ζητήσει την απόσυρσή του.

Ερωτηθείς εάν θα συνεχιστεί η συζήτηση της τροπολογίας για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που είχε καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ο νέος υπουργός, Ευάγγελος Αποστολάκης, θα αποφασίσει για την τύχη της.

Οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν την κυβέρνηση

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής, δημόσιες τοποθετήσεις τους οι υπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά και Βασίλης Κόκκαλης γνωστοποίησαν ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν να διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ.

Ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται πως θα ισχύσει για τους βουλευτές Θανάση Παπαχριστόπουλο και Κώστα Ζουράρι, που έχουν δηλώσει ότι θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης.

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δήλωσε στον ίδιο τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος και βαίνει προς διαγραφή, σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Δημήτρη Τσιόδρα. Αυτό σημαίνει πως πλέον κινδυνεύει με διάλυση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, αφού συμπληρώνει τον απαιτούμενο αριθμό των 5 βουλευτών ίσα-ίσα.

Ωστόσο, ο Πάνος Καμμένος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα, αφού πριν από λίγο ανακοίνωσε στο περιστύλιο της Βουλής την προσχώρηση στους ΑΝΕΛ του εκλεγμένου με την Ένωση Κεντρώων ανεξάρτητου βουλευτή Αριστείδη Φωκά.

Επίσης, βέβαιη θεωρείται η ψήφος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη και ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα.

Βήμα - βήμα η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή

Σύνταγμα και Κανονισμός της Βουλής αποτυπώνουν το πλαίσιο της πρότασης εμπιστοσύνης. Το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν παρερμηνείες για το πότε, το πως και με ποιο αποτέλεσμα μια κυβέρνηση έχει εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας προκειμένου να μην ανακοπεί ο βίος της, πότε δεν έχει τη δεδηλωμένη, πότε χάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. 

Το άρθρο 84 του Συντάγματος «Εμπιστοσύνη της Βουλής-Αρχή της δεδηλωμένης» διατυπώνει την κοινοβουλευτική αρχή. Δηλαδή ότι η κυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής. Αναλαμβάνει και ασκεί νομίμως τα καθήκοντά της, μόνον και καθόσον έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. H κυβέρνηση που ορκίζεται μετά τις εκλογές, παίρνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Παίρνει δηλαδή τη δεδηλωμένη.

Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Ψήφος εμπιστοσύνης μπορεί να ζητηθεί οποτεδήποτε από την κυβέρνηση, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, η οποία αποτελεί το πιο ισχυρό μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου στη διάθεση της αντιπολίτευσης. Τίθεται, ωστόσο, ένας χρονικός περιορισμός στη θεσμική δυνατότητα της αντιπολίτευσης να ασκήσει το έσχατο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πρόταση δυσπιστίας. Με τον τρόπο αυτό ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να αποτρέψει κατάχρηση της πρότασης δυσπιστίας που θα παρακωλύει το κυβερνητικό έργο. Γι΄αυτό προβλέπεται ότι πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε μια προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας. Ως προς τη διαδικασία, η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογεγραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. Αν όμως μια πρόταση δυσπιστίας στηρίζεται από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, τότε κατ΄εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί και πριν την πάροδο εξαμήνου, αφού σε αυτήν την περίπτωση θεωρείται σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει.

Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η κυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Η τελευταία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες αν το ζητήσει η κυβέρνηση.

Πρόταση εμπιστοσύνης γίνεται δεκτή με την πλειοψηφία των παρόντων, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 120 θετικές ψήφους. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση στηριχθεί στη θετική ψήφο λιγότερων των 151 βουλευτών (δηλαδή από 120 έως 150 βουλευτών), τότε έχουμε κυβέρνηση «ανοχής».

Αντίθετα, για να γίνει δεκτή μια πρόταση δυσπιστίας απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή απαιτείται τουλάχιστον 151 βουλευτές να ψηφίσουν κατά της κυβέρνησης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.