- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πότε θα γίνουν εκλογές;
60% τον Μάιο (μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές), 40% τον Οκτώβριο (στη συνταγματική λήξη της κυβερνητικής θητείας). Στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (Τετάρτη βράδυ) ο πρωθυπουργός -εκτός μεγάλου απροόπτου- θα εξασφαλίσει πλειοψηφία 151 με τη θετική ψήφο των: Κ. Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Ελ. Κουντουρά (υπουργός Τουρισμού-ΑΝΕΛ), Θ. Παπαχριστόπουλου (ΑΝΕΛ), Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ), Β. Κόκκαλη (υφυπουργός αγροτικής ανάπτυξης - ΑΝΕΛ), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι). Επομένως, θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο των εκλογών και θα τον επιλέξει με βάση τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου και όσα θα δείχνουν για την πολιτική δυναμική.
Θα περάσει η συμφωνία των Πρεσπών;
Θα περάσει είτε με απόλυτη πλειοψηφία (το πιθανότερο) είτε με πλειοψηφία των παρόντων. Στη δεύτερη περίπτωση θα προέκυπτε πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση δεδομένου ότι μια μείζονος εθνικής σημασίας συμφωνία δεν θα είχε ευρεία πολιτική νομιμοποίηση. Ωστόσο, ακόμη και τότε δεν θα υπήρχε ανάγκη προσφυγής στις κάλπες εκτός αν το επέλεγε ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας εξαρτάται από τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αν ψηφίσουν θετικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο αντιπρόεδρός του Γ. Μαυρωτάς και ο βουλευτής Σπ. Λυκούδης, τότε μαζί με τους Σπ. Δανέλλη, Ελ. Κουντουρά, Θ. Παπαχριστόπουλο και ενδεχομένως Θ. Θεοχαρόπουλο (ΔΗΜΑΡ-ΚΙΝΑΛ) και Κ. Παπακώστα, θα διαμορφωθεί πλειοψηφία 151+.
Τα συλλαλητήρια θα παίξουν ρόλο;
Στη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος οπωσδήποτε. Η επιρροή τους θα είναι ανάλογη με το μέγεθος και την έντασή τους, ενώ σημασία θα έχουν το προφίλ των διαδηλωτών, τυχόν επεισόδια, η αποτελεσματικότητα των αστυνομικών αρχών και η παρουσία πολιτικών προσώπων (από τον Αδ. Γεωργιάδη μέχρι την Εύα Καϊλή).
Πότε θα γίνει ανασχηματισμός;
Το πιθανότερο είναι μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών όταν θα εγκαταλείψει το υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός. Ο ΥΠΟΙΚ Ευ. Τσακαλώτος δεν θέλει να μετακινηθεί και έτσι το πιθανότερο είναι να αναλάβει ΥΠΕΞ ο σημερινός αναπληρωτής Γ. Κατρούγκαλος. Πρέπει να κλείσουν και άλλες τρύπες (Μ. Τσαρουχά, Κ. Νοτοπούλου, Ν. Ηλιόπουλος, Ν. Μαυραγάνης) ενώ το αναμενόμενο είναι να προσπαθήσει ο Αλ. Τσίπρας να δώσει σοσιαλδημοκρατικό χρώμα στην κυβέρνησή του αξιοποιώντας πρόσωπα που ανήκουν στο χώρο της κεντροαριστεράς.
Διαλύεται το Ποτάμι;
Όχι στο ορατό μέλλον. Η εκτός κομματικής γραμμής στάση του Σπύρου Δανέλλη που θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν αναμένεται να οδηγήσει σε διαγραφή του (εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης τάχθηκε ακόμη και ο Γρ. Ψαριανός που θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών όπως και ο Γ. Αμυράς). Παράλληλα ισχύει ότι όσο ο Στ. Θεοδωράκης δείχνει πως βλέπει θετικά μια μετεκλογική συνεργασία με τη ΝΔ δυσκολεύει το σενάριο προεκλογικής εξόδου των βουλευτών Γρ. Ψαριανού και Γ. Αμυρά και της προσχώρησής τους στη ΝΔ.
Υπάρχει πρόβλημα στο ΚΙΝΑΛ;
Μεγάλο. Αν ο βουλευτής Επικρατείας και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπερψηφίσει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών τότε μπορεί η ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει από το Κίνημα Αλλαγής, από τη στιγμή που η ηγεσία του έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Και αν η ΔΗΜΑΡ φύγει δεν θα μείνει τίποτα πέραν του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΔΗΣΟ που προέρχεται από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ (με επικεφαλής τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου). Ο Γ. Καμίνης θα μείνει ως το μοναδικό άλλοθι διεύρυνσης ενός πολιτικού σχήματος που ξεκίνησε με τη συνεργασία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού που τελικά έφυγε ανοίγοντας μια πόρτα που παραμένει ανοιχτή. Όχι μόνο αυτό αλλά προσωπικότητες με αναφορά στο χώρο της κεντροαριστεράς όπως ο πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Σημίτη Μιχ. Σταθόπουλος τάσσονται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον πρώην πρωθυπουργό του οποίου η σιωπή στο συγκεκριμένο ζήτημα γίνεται όλο και πιο εκκωφαντική.
Τι θα κάνει στις εκλογές ο Π. Καμμένος;
Είναι προφανές ότι ο ίδιος προσβλέπει σε μια επανασυσπείρωση των δυνάμεων των ΑΝΕΛ, με επιστροφή στελεχών που έφυγαν πριν από την τρέχουσα κρίση, και σε πολιτικά κέρδη από την κραυγή του εναντίον λύσης σύνθετης ονομασίας στο μακεδονικό. Είναι πολύ δύσκολο να καρποφορήσουν τα σχέδιά του γιατί πέρασε η ώρα που μπορούσε να πείσει το εθνικιστικό ακροατήριο ότι θέτει την παρεμπόδιση της συμφωνίας των Πρεσπών υπεράνω του πειρασμού της εξουσίας. Επομένως, ο Π. Καμμένος μπορεί να αποσυρθεί προσωρινά από την κεντρική πολιτική σκηνή και να μην κατέβει στις εκλογές περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία αργότερα. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να συνεννοηθεί με άλλες δυνάμεις δεξιά της ΝΔ, αλλά κι αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα δεδομένου ότι για όλους αυτούς ο Π. Καμμένος είναι τοξικός λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση επί τέσσερα χρόνια. Υπάρχει ασφαλώς και η πιθανότητα να κατέβει στις εκλογές ακόμη και αν θα πρόκειται για αποστολή πολιτικής αυτοκτονίας.