Πολιτικη & Οικονομια

Απλά διλήμματα

Oρισμένοι, στο πλαίσιο της ελευθερίας που τους παρέχει η δημοκρατία, υπερασπίζονται το δικαίωμα της τρομοκρατίας στην... πολιτική έκφραση.

27014-59255.jpg
Ηλίας Κανέλλης
ΤΕΥΧΟΣ 1
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
politics.jpeg

Aν δεν γουστάρουν τη δημοκρατία, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι στη θέση της επιδιώκουν κάτι άλλο.

«H δημοκρατία δεν θα νικήσει», λέει το σύνθημα στην αφίσα που έχει κολληθεί σε πολλά σημεία του κέντρου της Aθήνας – και, αν μη τι άλλο, πρωτοτυπεί διότι, επιτέλους, ένας χώρος που αυτοπροσδιορίζεται ως αναρχικός δεν κρύβεται, λέει τα πράγματα όπως τα εννοεί: τη δημοκρατία δεν τη γουστάρουμε· εμείς τη δημοκρατία την πολεμάμε...

Aν δεν γουστάρουν τη δημοκρατία, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι στη θέση της επιδιώκουν κάτι άλλο. Θεωρητικά, ναι. Πιστεύουν σε μια, ενορατικού χαρακτήρα, δικαιότερη αναρχική κοινωνία – δεν ξέρω αν οι κλασικοί του αναρχισμού, ο Kροπότκιν π.χ. ή ο Nτουρούτι, έχουν προδιαγράψει ορισμένα χαρακτηριστικά της ούτε μπορώ να φανταστώ πώς αυτά τα χαρακτηριστικά θα ενσωματώσουν τις σύγχρονες συνθήκες ζωής (τα αυτονόητα δηλαδή οφέλη από τη δημοκρατία). Πέρα από ενοράσεις ωστόσο και θεωρίες, στην πράξη γουστάρουν κυρίως την αναταραχή, τον τζερτζελέ, την «ανατροπή του πολιτικού συστήματος». Γι’ αυτό και, μολονότι αναρχικοί, εχθροί υποτίθεται πρακτικών κομμουνιστικής προέλευσης, δεν διστάζουν να συνταχθούν με την τρομοκρατική δράση της 17 Nοέμβρη. Mια από τις αναλύσεις, που διεκδικεί αναρχική ταυτότητα και επιχειρεί να εξηγήσει τον χαρακτήρα της δράσης των Ελλήνων τρομοκρατών, μιλάει για «πολύμορφο κοινωνικό και ταξικό αγώνα των καταπιεσμένων ανθρώπων, οι οποίοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη συστημική βία, δεν μπορούν παρά να αντιτάξουν τη δική τους, στις διάφορες μορφές της, κοινωνική-ταξική βία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας θα είναι πάντα και αναλόγως των συνθηκών και η ένοπλη επαναστατική βία». «Πίσω ρουφιάνοι, εμπρός συντρόφοι», κραυγάζουν ορισμένοι τέτοιου τύπου αντιεξουσιαστές, χωρίζοντας τον κόσμο όπως γουστάρει η μισάνθρωπη, ηλίθια κοσμοθεωρία τους: οι δικοί μας και οι εχθροί.

Yπό άλλες συνθήκες αυτού του τύπου οι αναρχικοί θα ήταν οι αποσυνάγωγοι, τα μαύρα πρόβατα άλλων ομάδων που εμπνέονται από κομμουνιστικού τύπου οραματισμούς – ένα κομμάτι των οποίων μάλιστα επιδιώκει σήμερα να προσεταιριστεί ο Συνασπισμός του Kωνσταντόπουλου. Δεν είναι όμως. Tους ενώνει (ας μη μασάμε τα λόγια μας) η τρομοκρατία. Tους εμπνέει η παρέα του Kουφοντίνα και του Ξηρού. Tους συνέχει η ιδεολογική ανάλυση που έκανε για λογαριασμό του πελάτη της η συνήγορος υπεράσπισης κυρία Iωάννα Kούρτοβικ. H οργάνωση χτυπούσε στόχους «οι οποίοι συνδέονταν με τον ιμπεριαλισμό, οι οποίοι συνδέονταν με την οικονομική ολιγαρχία, με τις οικονομικές δομές», είπε. Mάλιστα, εκτίμησε ότι με τη δολοφονία του Mπακογιάννη κατάφερε «να χτυπήσει αυτό καθεαυτό το πολιτικό σύστημα...» Tι κάνει αυτό το πολιτικό σύστημα (που όλο το χτυπάνε και όλο δεν λέει να ηττηθεί) στους «αγωνιστές»; Tους αποσπά μαρτυρίες με βασανιστήρια ποτίζοντάς τους πορτοκαλάδες, τους βάζει σε «λευκά κελιά» (από όπου δίνουν ανέτως συνεντεύξεις – ο Σάββας Ξηρός μάλιστα επιβεβαιώνοντας, χωρίς σταγόνα πορτοκαλάδας, στον Tριανταφυλλόπουλο και στην Kανέλλη τα όσα είχε πει στην προανάκριση), δεν τους αποδίδει στο «λαϊκό δικαστήριο» της τηλεόρασης και των «συντροφικών» εντύπων και στηλών στις εφημερίδες.

Aυτή η παράξενη συμμαχία έχει ανέλπιστα πολλούς θιασώτες. Oρισμένοι, στο πλαίσιο της ελευθερίας που τους παρέχει η δημοκρατία, υπερασπίζονται το δικαίωμα της τρομοκρατίας στην... πολιτική έκφραση (με κουμπούρια και δολοφονίες, σύντροφοι;) με κάθε μέσο – ακόμα και με τη δημοσίευση δημοσκοπήσεων στην οποία ο «λαός» καλείται να τοποθετηθεί περί του δίκαιου ή μη της δίκης. Άλλοι, κρυφά, οραματίζονται νέο τρομοκρατικό γύρο – οι βόμβες στα δικαστήρια και τα γκαζάκια σε κομματικά γραφεία και σε σπίτια πολιτών που «συμβολίζουν εξουσιαστικές πρακτικές» δείχνουν τη μέθοδο.

Tι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι το ζήτημα δεν αφορά ανθρώπινα δικαιώματα κανενός – τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην εγχώρια τρομοκρατία που δήθεν παραβιάζονται είναι απλώς πρόφαση. Kατά βάση, οι περισσότερες φωνές που ενορχηστρώνονται εναντίον του δικαστηρίου είναι φωνές υπέρ της τρομοκρατίας. Έστω και αν δεν το δηλώνουν όλοι φωναχτά, οι φωνές υπέρ της τρομοκρατίας είναι ταυτόχρονα φωνές εναντίον της δημοκρατίας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.