Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας σε Μέρκελ: Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες ο πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα, που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο διάλογο που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δυσκολίες που πέρασαν από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο, στο γεγονός ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν την ελληνική κρίση. Είπε ότι έχουν να αντιμετωπίσουν έναν κοινό κίνδυνο που είναι η άνοδος της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η σημερινή επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα κλείνει έναν δύσκολο κύκλο στις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική.

«Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεστε. Έχετε έρθει αρκετές φορές. Η τελευταία ήταν πριν από πέντε χρόνια, μεσούσης της κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας στην κ. Μέρκελ και συνέχισε: «Πιστεύω ότι σήμερα έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση και να μπει οριστικά στον δρόμο της ανάπτυξης και της κοινωνικής ανασυγκρότησης.

Αυτό το διάστημα περάσαμε δυσκολίες, περάσαμε και από κοινού δύσκολες στιγμές και αντιθέσεις και συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, όμως καταφέραμε να βρούμε στα πλαίσια αυτά και τις διαδικασίες που πάντοτε η Ευρώπη, μέσα από συνθέσεις και συμβιβασμούς λύσεις για να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις. Και πιστεύω ότι σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή κρίση».

Επισήμανε επίσης ότι «η Ελλάδα σιγά-σιγά όχι μόνο βγαίνει από την κρίση, αλλά μετατρέπεται από μέρος της κρίσης σε μέρος της λύσης» και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα αποτελεί μία σημαντική χώρα στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έναν πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Και, βεβαίως, μια δύναμη που προβάλλει πάντα την ανάγκη της συνεργασίας στα Βαλκάνια και στη Ν.Α. Μεσόγειο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον κοινό κίνδυνο της ανόδου των δυνάμεων της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και παρατήρησε: «Βεβαίως έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Παρά το γεγονός ότι ανήκουμε σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, πιστεύω ότι έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς, της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής ακροδεξιάς και άλλων αντιευρωπαϊκών δυνάμεων που απειλούν το κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Και απέναντι σε αυτή ευρωπαϊκή πρόκληση πιστεύω και πάλι όσοι πιστεύουν στην ευρωπαϊκή ιδέα θα ψάξουν να βρούνε λύση».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα «πως η επίσκεψη σας αυτή κλείνει έναν κύκλο δύσκολο στις σχέσεις των δύο χωρών και ανοίγει μια πιο αισιόδοξη προοπτική».

Οι δηλώσεις Μέρκελ

Τις ευχαριστίες της προς την Ελλάδα για αυτά που κατάφερε, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων, όπως και για τον συνολικό της ρόλο στα Βαλκάνια, εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια του διαλόγου που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

«Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία. Ήρθα πολύ ευχαρίστως εδώ για να μπορέσω να συζητήσω διάφορα θέματα μαζί σας», είπε η κ. Μέρκελ απευθυνόμενη στον Έλληνα πρωθυπουργό και συνέχισε: «Πέρασαν δύσκολα χρόνια. Εκείνο που καταφέραμε είναι να ενισχύσουμε το ευρωπαϊκό πνεύμα και να λύσουμε, να ασχοληθούμε με διαφορετικά προβλήματα, τα οποία είχαν κάποια στιγμή επικαιρότητα, είχαν μεγάλη σημασία για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα.

Ο ελληνικός πέρασε από μια πολύ δύσκολη φάση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για αυτά τα οποία κατάφερε η Ελλάδα παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη σκληρότητα των μέτρων και αυτά τα οποία προσφέρει η Ελλάδα ακόμα και σήμερα. Και όσον αφορά τον συνολικό ρόλο στα Βαλκάνια και αυτά θα είναι βεβαίως αντικείμενο των συζητήσεων μας σε μια χρονική στιγμή που είναι πολύ σημαντικό να εξετάσουμε τα θέματα αυτά».