Πολιτικη & Οικονομια

Επικίνδυνη άνοδος της πολιτικής βίας στην Ε.Ε.

Δημιουργούνται συνθήκες αστάθειας στη Γαλλία και ανησυχία στη Γερμανία

Γιώργος Κύρτσος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τα φαινόμενα της πολιτικής βίας βρίσκονται σε φάση δυναμικής ανάπτυξης στη Γαλλία, ενώ έχουν αρχίσει να κάνουν ανησυχητική εμφάνιση και στη Γερμανία.

Τα προβλήματα των δύο χωρών που αποτελούν την κινητήρια δύναμη στης Ε.Ε. μας προειδοποιούν για αναταράξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στέλνουν επίσης μήνυμα ότι πρέπει να αποθαρρύνουμε την πολιτική βία στη χώρα μας, η οποία έχει ιδιαίτερα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Τα «κίτρινα γιλέκα»

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κ. Φιλίπ ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησής του να προωθήσει νομοθεσία για αποτελεσματική και αυστηρή μεταχείριση των κουκουλοφόρων που δραστηριοποιούνται μέσω του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων» και προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές κάθε Σάββατο, που οργανώνονται μεγάλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αστικά κέντρα της Γαλλίας.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» ξεκίνησε σαν λαϊκή διαμαρτυρία στην αυστηρή εισοδηματική πολιτική και με αφορμή την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην αμόλυβδη βενζίνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γαλλία έχουν την έβδομη ακριβότερη αμόλυβδη βενζίνη στην Ε.Ε. ενώ στην Ελλάδα δίνουμε τη μάχη για την πρωτιά με την Ολλανδία, έχοντας εισόδημα με περίπου τη μισή αγοραστική δύναμη από εκείνη των Γάλλων.

Η γαλλική κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», καταδικάζει όμως τη βία που σχετίζεται με αυτές. Στην πράξη δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. Το περασμένο Σάββατο πήραν μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πάνω από 50.000 άτομα, αλλά λίγες χιλιάδες κουκουλοφόροι προκάλεσαν βίαια επεισόδια και εκτεταμένες ζημιές, όπως το θέλει ο κανόνας των τελευταίων μηνών.

Ο πρωθυπουργός κ. Φιλίπ θα νομοθετήσει, με βάση τις οδηγίες του προέδρου Μακρόν, αυστηρότερες ποινές για τους ταραχοποιούς και θα δημιουργήσει ένα μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται όσοι έχουν ιστορικό βίαιης πολιτικής συμπεριφοράς για να τους απαγορεύεται η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς του κ. Μελανσόν και της άκρας Δεξιάς της κ. Λεπέν επενδύουν πολιτικά στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», καταγγέλλουν την κυβέρνηση Φιλίπ και την Ε.Ε. για αντιλαϊκές πολιτικές και αντιτίθενται στην αυστηροποίηση της νομοθεσίας θεωρώντας ότι θα απειλήσει τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Η Γαλλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια βίαιη εκδοχή του κινήματος της πλατείας που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, με τη ριζοσπαστική Αριστερά και την άκρα Δεξιά να συνεργάζονται για την αποδυνάμωση των συστημικών κομμάτων.

Την κατάσταση περιπλέκουν οι συνεχείς επιθέσεις των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας, Σαλβίνι και ντι Μάγιο, κατά του Μακρόν με το σκεπτικό ότι η πολιτική του προκαλεί λαϊκές αντιδράσεις ενώ η δική τους πολιτική μπορεί να καταγγέλλεται από τις Βρυξέλλες, έχει όμως την υποστήριξη του ιταλικού λαού. Όλα αυτά αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον και ένταση εφόσον έχουμε μπει στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019, οι οποίες θα προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Ε.Ε.

Η ακροδεξιά στο στόχαστρο

Κλιμάκωση της πολιτικής βίας, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, παρατηρείται και στη Γερμανία.

Ο βουλευτής του σκληρού δεξιού έως ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, Φρανκ Μάγκνιτς, δέχθηκε επίθεση στη Βρέμη από τρεις μασκοφόρους οι οποίοι τον χτύπησαν με ρόπαλα και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.

Η γερμανική αστυνομία θεωρεί ότι η επίθεση είχε «πολιτικά κίνητρα». Την περασμένη εβδομάδα εξερράγη μηχανισμός σε κάδο απορριμμάτων προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στα γραφεία της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στην περιοχή της Σαξονίας.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι, εξαιτίας της κυβερνητικής συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές πήρε 13%, καταγράφει δημοσκοπικά ποσοστά που ξεπερνούν το 15% και αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε τρεις εκλογές για την ανάδειξη τοπικής Βουλής σε περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, στη διάρκεια του 2019.

Η βία, πιθανότατα ακτιβιστών που προσδιορίζονται σαν αντιφασίστες, είναι βούτυρο στο ψωμί της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, που συνήθως κατηγορείται για τις πολιτικές της μεθόδους. Την εξαγνίζει στην αντίληψη πολλών πολιτών και τις προσφέρει νέες πολιτικές δυνατότητες.

Η κατάσταση στη Γερμανία είναι ανησυχητική, γιατί όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν σημαντική φθορά της αξιοπιστίας θεσμών όπως είναι ο στρατός, η Εκκλησία, η αστυνομία, τα ΜΜΕ και φυσικά τα πολιτικά κόμματα.

Μια εξεγερμένη Γαλλία με ροπή στην τυφλή βία και μια Γερμανία που δεν είναι τόσο βέβαιη για τον εαυτό της και μπορεί να μπει σε φάση εσωστρέφειας, είναι κακά νέα για την Ε.Ε. και για την Ελλάδα.