Πολιτικη & Οικονομια

Αποστάσεις Κατρούγκαλου από Καμμένο

«Η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής»

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μήνυμα πως η Ελλάδα, με εγρήγορση και νηφαλιότητα, επιβεβαιώνει ότι τα εθνικά μας δίκαια είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο από την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της, αλλά και από την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων, έστειλε μετά το τέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Εστιάζοντας περαιτέρω στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε πως επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ότι επειδή τα εθνικά μας δίκαια είναι αγκυροβολημένα στη διεθνή νομιμότητα, η Ελλάδα δεν έχει κανέναν λόγο να επενδύει σε κλιμάκωση της φραστικής ρητορικής και πολεμικής. «Η άλλη πλευρά είναι που χρειάζεται τις ρητορικές εξάρσεις και τις κενές προκλήσεις» συμπλήρωσε, επειδή έχει μία πολιτική αναθεωρητισμού απέναντι στο διεθνές δίκαιο.

Σε ερώτηση εάν η δήλωση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας έχει τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε «έχουμε απόλυτη ταύτιση με τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ» και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να οξύνει την πολιτική ρητορική, αλλά από την άλλη πλετρά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έστειλε ένα σαφές σήμα για την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως έπρεπε να κάνει.

Παράλληλα, τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπάρχει ένα κλίμα εθνικής ομοψυχίας για τα κρίσιμα εθνικά μας ζητήματα.

Ειδική αναφορά έγινε στο ΕΣΕΠ και στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, «ενόψει του νόμου με τρόπο απαράδεκτο, αντίθετο με την ευρωπαϊκή νομιμότητα». Διεμήνυσε πως δεν αναφέρεται μόνο στις υποχρεώσεις της Αλβανίας για την ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ, αλλά τις γενικότερες υποχρεώσεις της απέναντι στο ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θεωρεί πως πρέπει να προστατευτούν και οι διμερείς σχέσεις και σημείωσε: «Καλέσαμε επανειλημμένα την άλλη πλευρά για τον σκοπό αυτό, την αλβανική κυβέρνηση να το πάρει αυτό σοβαρά υπόψη». Εξίσου, επανέλαβε πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, με την αυτονόητη προϋπόθεση εκ μέρους της του σεβασμού του ευρωπαϊκού θεσμικού κεκτημένου, του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, που ως ιστορική εθνική μειονότητα έχει ρίζες και δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Όσον αφροά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε ουσιαστική και νηφάλια τη συζήτηση, σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης παρά τη διαφορά απόψεων που καταγράφηκε. Επίσης, σημείωσε πως το ΕΣΕΠ δεν ήταν έκτακτο αλλά προγραμματισμένο γιατί, όπως είπε, ήθελε να ενημερώσει τους εκπροσώπους των κομμάτων για πολύ σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις, με σημαντικότερη στρατηγική την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε πως ενημέρωσε το ΕΣΕΠ για μία σειρά από θέματα των τριμερών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνδυασμό με τον Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι ο Στρατηγικός Διάλογος όχι απλώς αναδεικνύει ότι η σχέση μας με τις ΗΠΑ είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ, αλλά αντανακλά και την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς σταθερή χώρα, αλλά εξάγει σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Ακόμη, έκανε γνωστό πως στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το Μακεδονικό, απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν διαδικαστικές πλευρές της κύρωσης της Συμφωνίας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε -και από τις πρόσφατες τροπολογίες στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης- πλήρως η θέση της Ελλάδας, ότι η συμφωνία κατοχυρώνει ιθαγένεια και όχι εθνότητα. Εξέφρασε, μάλιστα, τη βεβαιότητά του ότι με αίσθηση εθνικής ευθύνης η πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου θα κυρώσει αυτήν τη συμφωνία.

Τέλος, ανέφερε πως όλοι οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν «τη σημαντική συμβολή του Νίκου Κοτζιά στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής και όλοι καταδίκασαν απερίφραστα τις πρόσφατες απειλές εναντίον του».

Κουμουτσάκος: Δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου 

Διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος. «Το ένα είναι ότι δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και της ισχύουσας κατάστασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Το δεύτερο μήνυμα είναι να μην χρησιμοποιήσει η Άγκυρα ούτε καν να σκεφτεί ότι με την καλλιέργεια της παρούσης έντασης μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις εξαναγκασμού της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης. Θέλουμε τον διάλογο, αλλά ο διάλογος δεν μπορεί να είναι προϊόν συγκεκριμένης πολιτικής αύξησης της έντασης» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Κουμουτσάκος.

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι στην Ελλάδα κανένας δεν πρέπει, ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ούτε ηθελημένα, ούτε αθέλητα, με κάποιο τρόπο να υποστηρίξει τέτοιες σκέψεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συνεδρίασε σε μια συγκυρία αυξημένης έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ευθύνη της Τουρκίας. Υπό αυτήν έννοια, ανέφερε οι εργασίες του επικεντρώθηκαν στο μέγιστο βαθμό στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η ΝΔ διαπιστώνει την αύξηση και ένταση της τουρκικής παραβατικότητας και προκλητικότητας όλο αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά» επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το ονοματολογικό με την πΓΔΜ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως η ΝΔ ζήτησε μια σαφή απάντηση από την κυβέρνηση για τα επόμενα διαδικαστικά βήματα τα οποία σχεδιάζει να κάνει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με δεδομένο, συμπλήρωσε, «ότι στις 15 Ιανουαρίου η Βουλή των Σκοπίων πρόκειται να συζητήσει το ζήτημα αυτό και να προχωρήσει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει των δικών τους διαδικαστικών προβλεπομένων».

Στο αυτό το σημείο, ο κ. Κουμουτσάκος κατέστησε σαφές πως «η ΝΔ ούτε θα συρθεί ούτε θα εγκλωβιστεί από διαδικαστικά πιθανώς τερτίπια ή διαδικαστικούς χειρισμούς όσον αφορά το θέμα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Παράλληλα, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ξεκαθάρισε πως το μήνυμα και η στάση της Αθήνας έναντι των Τιράνων πρέπει να είναι απολύτως ξεκάθαρα και σαφή, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με την υποχρέωση των Τιράνων να σέβονται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Επίσης, επισήμανε πως η πορεία των ελληνοαλβανικών σχέσεων περιλαμβάνει και τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, λέγοντας πως «δεν είχαμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε σε λεπτομέρειες γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση όπως και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις είναι τελείως στο σκοτάδι όσον αφορά τη συγκεκριμένη συμφωνία».

Καταληκτικά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε πως «η σημερινή κατάσταση υπουργού Εξωτερικών μερικής απασχόλησης δεν μπορεί να συνεχιστεί στην Ελλάδα, ειδικά όταν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας παρουσιάζουν την ένταση και την όξυνση που παρουσιάζουν τον τελευταίο καιρό».

Σε «πολύ καλό κλίμα» η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής

Στο «πολύ καλό κλίμα» της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο γεγονός ότι ήταν προγραμματισμένη και όχι έκτακτη, στην ανάγκη ομοθυμίας, αλλά και στην ατζέντα της συζήτησης, με έμφαση τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, τη Συμφωνία των Πρεσπών και την προστασία της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, με δηλώσεις τους οι περισσότεροι εκ των βουλευτών που συμμετείχαν.

Μαρία Τριανταφύλλου: Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας

«Ήταν μια ενδιαφέρουσα και εκτεταμένη ενημέρωση σχεδόν για όλη την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής, όμως υπήρχε επικέντρωση στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, εξερχόμενη από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η κ. Τριανταφύλλου τόνισε την ανάγκη η χώρα να βαδίσει τον δρόμο των στοχευμένων συμμαχιών. Αυτό υλοποιείται, όπως επισήμανε, τόσο με τις τριμερείς συμμαχίες με χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και με τις συμμαχίες που επικεντρώνονται στα βαλκανικά κράτη.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της χώρας μας, παρατήρησε πως διανύουμε δρόμους πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και ότι είναι αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας.

Στην ανάγκη της πολυδιάστατη, φιλειρηνική εξωτερική πολιτική αναφέρθηκε και ο συντονιστής του Τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος, Παναγιώτης Τριγάζης, χαρακτηρίζοντας την ασπίδα της Ελλάδας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Παράλληλα, ανέφερε ότι μετατρέπει τη χώρα μας σε ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια μετά και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Λοβέρδος: Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων»

«Στις τουρκικές προκλήσεις απάντηση συγκροτεί η αποφασιστικότητα και η ισχύς των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η τουρκική ένταση όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι αφορμή για μικροκομματικές στοχεύσεις» τόνισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, επισήμανε πως ήταν τακτική και εξήγησε: «είχε ζητηθεί από εμένα προ μηνός και είχε οριστεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτέλεσαν βασικό θέμα μας τα ελληνοτουρκικά και οι συγκεκριμένες προκλήσεις».

Σπύρος Δανέλλης: Ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα

«Η συζήτηση έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα. Επιδεικνύουμε ομοθυμία στα εθνικά ζητήματα όπως πάντα στο ΕΣΕΠ» δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δαννέλης.

Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας, διαμήνυσε πως η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από μια ψύχραιμη ομόθυμη και ενιαία φωνή.

Επισήμανε ακόμα πως «τέτοιες στιγμές θυμόμαστε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων, όπως είναι το Μακεδονικό. Είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ έτσι ώστε και το σύνολο του πολιτικού και διπλωματικού μας κεφαλαίου να απευθυνθεί εκεί που πραγματικά υπάρχουν προβλήματα».

Με τη σειρά του, σημείωσε πως η συνεδρίαση δεν ήταν έκτακτη αλλά προγραμματισμένη από την περασμένη εβδομάδα.

Κ. Δουζίνας: Εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο

Εξαιρετική χαρακτήρισε την τακτική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής, Κώστας Δουζίνας. «Έγινε εξαιρετική ενημέρωση από τον κ. Κατρούγκαλο, τον οποίο και τον συγχαρήκαμε για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων, όπως και είχαμε μια αναγνώριση για τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφυγε μετά από μια μεγάλη υπηρεσία στο υπουργείο» σημείωσε επίσης.

Αναφερόμενος στην ημερήσια διάταξη, είπε πως τα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό είχαν έναν κεντρικό ρόλο, αλλά το ΕΣΕΠ κάλυψε τα πάντα, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Αλβανία.

Γ. Κουτουλάκης: Σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

Το καλό κλίμα της συνεδρίασης του ΕΣΕΠ επισήμανε επίσης από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κουτουλάκης.

Οι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων επανέλαβαν στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ το πάγιο αίτημα του κόμματός τους για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, έτσι ώστε να υπάρχει ενιαία πολιτική.