Πολιτικη & Οικονομια

Αποκάλυψη: Προσπάθησαν να σβήσουν τα χρέη στην εταιρεία του Λαυρεντιάδη

H Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος είχε αποστείλει δύο έγγραφα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με τα οποία ενημέρωνε τις δικαστικές Αρχές για το χρέος της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, της τάξης των 107 εκατ. ευρώ!

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα νέο δείγμα των μεθοδεύσεων γύρω από τα χρέη της εταιρείας ELFE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ ΑΕ) αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Πρόκειται για τη συνέχεια του εγγράφου που είχε αποσταλεί στις 2 Μαΐου 2017 από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, το οποίο παρουσίασε χθες η εφημερίδα μας. Με το έγγραφο αυτό, που υπέγραφε ο τότε πρόεδρος της Αρχής αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Παντελής, ο οποίος αντικαταστάθηκε λίγο αργότερα, η Αρχή ζητούσε να πληροφορηθεί στοιχεία για τις εταιρείες Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και άλλων, συμφερόντων τότε του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και ειδικότερα των ανείσπρακτων οφειλών τους από τη ΔΕΠΑ.

Κι όλα αυτά βεβαίως με δεδομένο ότι από τον Δεκέμβριο του 2015 είχε τοποθετηθεί στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ ο κ. Θεόδωρος Κιτσάκος, πρώην τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και πρώην υπάλληλος του ομίλου Λαυρεντιάδη. Επιπλέον, υπήρχαν – σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κιτσάκου – επισκέψεις του Μανώλη Πετσίτη στη ΔΕΠΑ ως απεσταλμένου κυβερνητικών υπηρεσιών. Ως γνωστόν, τις τελευταίες ημέρες αποκαλύφθηκε επίσης ότι ο Μανώλης Πετσίτης έλαβε συνολική αμοιβή 200.000 ευρώ από τις εν λόγω εταιρείες.

Εντοπίζει κινήσεις

Σήμερα, έρχεται στο φως ότι στις 22 Μαΐου 2017, – δηλαδή, 20 ημέρες μετά το προηγούμενο έγγραφό της – η Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος είχε αποστείλει κι άλλο έγγραφο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Στο έγγραφο αυτό ενημερώνει ευρύτερα τις δικαστικές Αρχές για το χρέος της ΕLFE προς τη ΔΕΠΑ, της τάξης των 107 εκατ. ευρώ, το οποίο καταγράφεται σαν διαρκώς αυξανόμενο.

Στο έγγραφο της Αρχής επισημαίνεται η προσπάθεια «εξεύρεσης λύσης με την παραχώρηση – μεταβίβαση ακινήτων της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, τα οποία βρίσκονται στο Καλοχώρι και στα Διαβατά».

Περαιτέρω, στο ίδιο έγγραφο η Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος επισημαίνει ότι «αμφότερα τα ακίνητα δεν μπορούν να μεταβιβασθούν λόγω προηγούμενων πορισμάτων και διατάξεων της Αρχής». Από τότε είχαν εντοπίσει τις κινήσεις που στόχο είχαν να απογυμνωθεί η ELFE από όλα τα περιουσιακά της στοιχεία και να αποκρύψει τα πραγματικά της έσοδα, μεταφέροντας τζίρο τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ αλλά και εκατοντάδες εργαζομένους της σε εταιρείες «μορφώματα», ειδικού ρόλου, χωρίς να κληρονομούν τα χρέη της…

Εταιρεία – κέλυφος

Όπως επισημαίνει η Αρχή, «η λύση σύναψης συμφωνίας ΔΕΠΑ, με μια εταιρεία με την επωνυμία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ κυπριακών συμφερόντων, η οποία εμφανίζεται να έχει αποκτήσει από την ELFE διά μισθώσεως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεών της, θεωρείται από τη Νομική κι Εμπορική Διεύθυνση της ΔΕΠΑ ότι δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα της εταιρείας, διότι η ELFE με την κίνηση αυτή φαίνεται να απομένει ως εταιρεία – κέλυφος, με μεγάλα βάρη και υψηλή πιθανότητα πτώχευσης, η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ δεν αναγνωρίζει ευθύνη της ως προς τις οφειλές της ELFE, καθώς επίσης όλα αυτά θα διευκόλυναν πιθανή απεμπλοκή και πτώχευση της ELFE με προφανή συνέπεια την αδυναμία της ΔΕΠΑ να διεκδικήσει τις οφειλές της. Κατόπιν των ανωτέρω σας ενημερώνουμε για τυχόν δικές σας ενέργειες».