- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η «ατέλεια του συστήματος» που μπορεί να σε φεσώσει χιλιάδες ευρώ στην Εφορία
Χρέη από του πουθενά που όχι μόνο δεν διαγράφονται, αλλά προσαυξάνονται με τόκους!
Θυμάστε το περιβόητο χαράτσι της ΔΕΗ; Τότε, το 2012, κληθήκαμε για πρώτη φορά να πληρώσουμε έναν επιπρόσθετο φόρο στην ακίνητη περιουσία μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Επίσημα λεγόταν ΕΕΤΗΔΕ, ήτοι Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, που μόνο έκτακτο δεν αποδεικνύεται 6 χρόνια μετά. Τώρα πια τον ονομάζουμε ΕΝΦΙΑ, κι αυτό διότι από το 2013 κι έπειτα ο φόρος αυτός μεταφέρθηκε στη μόνιμη και νόμιμη μορφή του από τη ΔΕΗ στην Εφορία.
Έτσι, κάπου στο 2013, η ΔΕΗ ενημέρωνε τους καταναλωτές με κόκκινη γραμματοσειρά στους λογαριασμούς ότι δεν μεταβίβασε τα εισπραχθέντα ποσά στην Εφορία, αλλά τα πίστωσε στους επόμενους λογαριασμούς. Έτσι, οι φορολογούμενοι κλήθηκαν το 2014 να πληρώσουν στην Εφορία αναδρομικούς φόρους.
Μέχρι εδώ, η ιστορία είναι γνωστή. Τι γίνεται, όμως, όταν ΔΕΗ κι Εφορία δεν μπορούν να συντονιστούν εξαιτίας μιας «ατέλειας του συστήματος»;
Πέντε χρόνια μετά, φορολογούμενοι ανακαλύπτουν με μήνυμα στο Taxis ότι χρωστούν από εκατοντάδες έως χιλιάδες ευρώ. Χρέη παλαιά που έχουν προσαυξηθεί με τους ανάλογους τόκους, αλλά χρέη τα οποία δεν γνώριζαν ότι είχαν. Ο λόγος; Ότι δεν είχαν βγάλει κλειδάριθμο, διότι πολύ απλά δεν υποχρεούνταν. Και τώρα που έτυχε να βγάλουν διαπιστώνουν μαύρη τρύπα στους λογαριασμούς τους με το δημόσιο.
Τρανταχτό είναι το παράδειγμα της Μ.Γ. που μίσθωνε ένα ακίνητό της στην Αίγινα το 2013. Λόγω ασυνέπειας των ενοικιαστών και προς εκείνη, αλλά και προς τις ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ), η Μ.Γ. αποφάσισε το καλοκαίρι του 2013 να εκχωρήσει τα χρωστούμενα στην Εφορία, να κάνει έξωση στους ενοικιαστές και να ρυθμίσει τις οφειλές της προς τις ΔΕΚΟ. Πέντε χρόνια μετά, μαθαίνει ότι εκεί που πίστευε πως δεν χρωστάει δεκάρα, έχει ένα χρέος περίπου 200 ευρώ που με τους τόκους έχει διπλασιαστεί στα 400 ευρώ!
Με την απορία εύλογη από το μήνυμα του Taxis σπεύδει στη ΔΟΥ όπου υπάγεται, να ρωτήσει τι συμβαίνει. «Μπορεί να έγινε λάθος» σκέφτηκε.
Εκεί, πληροφορήθηκε ότι τόσα χρόνια, ΔΕΗ κι Εφορία δεν την ενημέρωσαν ποτέ για το χρέος της επειδή μόλις τώρα έβγαλε κλειδάριθμο. Στην εύλογη απάντησή της πως δεν είχε βγάλει κλειδάριθμο επειδή πολύ απλά δεν υποχρεούταν από τον νόμο, καθώς έκανε κοινή φορολογική δήλωση με τον σύζυγό της, ο υπάλληλος της ΔΟΥ αποκρίθηκε: «Ατέλεια του συστήματος».
Από «ατέλεια του συστήματος» δεν ήρθε ποτέ λογαριασμός της ΔΕΗ με την αντίστοιχη ενημέρωση. Από «ατέλεια του συστήματος» η Εφορία δεν ενημέρωσε ποτέ για το χρέος. Από «ατέλεια του συστήματος», αν η Μ.Γ. δεν είχε βγάλει έστω και τώρα κλειδάριθμο, οι τόκοι θα συνέχιζαν να προσαυξάνονται για ένα χρέος που δεν ήξερε ότι υπάρχει. Από «ατέλεια του συστήματος» όχι απλώς δεν διαγράφεται το χρέος, αλλά ούτε και οι τόκοι. Από «ατέλεια του συστήματος», σύμφωνα με τον υπάλληλο της ΔΟΥ, πολλοί φορολογούμενοι έχουν βρεθεί με ατομικό χρέος χιλιάδων ευρώ!
Στην ακόμη πιο εύλογη ερώτηση της φορολογούμενης τι χρειάζεται να αλλάξει αυτό, ο υπάλληλος αποκρίθηκε ότι πρόκειται για πολύ απλή αλλαγή στο σύστημα, «υπόθεση πέντε λεπτών», όπως είπε χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, επειδή στην Ελλάδα ζούμε κι επειδή μας «αρέσουν» οι «ατέλειες», η σύσταση του Εφοριακού προς τη Μ.Γ. ήταν να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για να αποκτήσει ακατάσχετο λογαριασμό, διότι η Εφορία μπορεί να ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει σε κατάσχεση για το «άγνωστο» χρέος.