- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Με αργούς ρυθμούς προχωρά η εκδίκαση των αιτήσεων σε όσους δικαιούχους θέλουν να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη. Την ίδια ώρα μετέωρος παραμένει ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφού ούτε καταργείται, ούτε όμως δόθηκε παράταση, με την ελπίδα ότι θα βρεθεί μία λύση στην συζήτηση με τους θεσμούς τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, όπως ανέφερε χθες ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους κ. Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι δανειολήπτες - φυσικά πρόσωπα μπορούν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 να υποβάλουν αίτηση για την υπαγωγή στον νόμο 3869/2010 (νόμος Κατσέλη). Κι αυτό όπως διευκρίνισε, επειδή η προθεσμία 31 Δεκεμβρίου 2018, που υπάρχει στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, είναι καταληκτική σε ό,τι αφορά όχι την αρχική αίτηση υπαγωγής στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου, αλλά την υποβολή από τον οφειλέτη αιτήματος εξαίρεσης της πρώτη κατοικίας του από τη ρευστοποίηση, βάσει των όσων προβλέπονται στο άρθρο 9.
Επί της ουσίας ο οφειλέτης που θα υποβάλει αίτηση υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη και μετά την 1η Ιανουαρίου 2019, και η αίτηση αυτή θα γίνει παραδεκτή από το δικαστήριο, «κερδίζει» κατ’ αρχάς την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων, δηλαδή του εκπλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μέχρι την εκδίκαση της αίτησής του.
Εξάλλου ο νόμος προβλέπει μέγιστο χρόνο εκδίκασης από την ολοκλήρωση κατάθεσης της αίτησης τους έξι μήνες, αλλά δικάσιμος ορίζεται συνήθως για πολύ αργότερα λόγω του όγκου των αιτήσεων.
Αλλά όταν γίνει το τελικό δικαστήριο και εφόσον δεν έχει θεσμοθετηθεί νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, μόνο σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορεί πλέον ο οφειλέτης να αιτηθεί την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση, ωστόσο, ευελπιστεί ότι πολύ πιο σύντομα, εντός του Ιανουαρίου 2019, θα έχουν καταλήξει οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά το νέο πλαίσιο.
Νωρίτερα, σε ενημερωτική εκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με αντικείμενο τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών, ο κ. Κουρμούσης προανήγγειλε τη θέσπιση νέων βελτιώσεων στο υφιστάμενο πλαίσιο, πέραν της παράτασης για ένα ακόμη έτος, έως την 31η Δεκεμβρίου 2019, η οποία αναμένεται να θεσπισθεί με τροπολογία την επόμενη εβδομάδα, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.
Υπενθυμίζεται δε ότι πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Ευκελιδης Τσακαλώτος είχε δηλώσει ότι «δεν καταργείται ο νόμος Κατσέλη από την 1η Ιανουαρίου, το μόνο που μπορεί να καταργηθεί θα ήταν το κομμάτι προστασίας της πρώτης κατοικίας και σε αυτό εμείς ψάχνουμε εναλλακτικές λύσει».
Πρόσθεσε δε, πως «όσοι είναι εντός του νόμου Κατσέλη έως τις 31/12/2018 δεν χάνουν κανένα δικαίωμα. Ακόμη και μόνο η αίτηση να έχει γίνει στον νόμο Κατσέλη, παραμένουν σε αυτό το σύστημα προστασίας πλήρως. Πολλές από τις διατάξεις, σχεδόν όλες οι διατάξεις του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη θα παραμείνουν και μετά από τον Γενάρη του 2019».