- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Bloomberg: «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να σώσει τις τράπεζές της - Ξανά»
Υπάρχει λύση, αναρωτιέται ο αρθρογράφος του άρθρου
Η Ελλάδα προσπαθεί να καταλάβει «πώς να σώσει τις τράπεζές της - ξανά», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Με το βάρος από τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το ήμισυ περίπου του συνολικού δανεισμού, οι «τσακισμένες» τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Υπάρχουν ακόμη και ανησυχίες ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μια οικονομική κρίση, εάν δεν μπορέσει να απομακρύνει τους δανειστές της από την καθοδική της πορεία, αναφέρει το άρθρο.
Με τις μετοχές των τραπεζών να πέφτουν, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζονται σε πλάνο για να μπορέσουν να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να «αποβάλλει» τα κόκκινα δάνεια.
Μάλιστα, συνεχίζει το άρθρο, η κυβέρνηση λέγεται ότι ετοιμάζει ένα σχέδιο που βοηθά τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως κρατικής εγγύησης. Διάφορες ιδέες, έχουν πέσει στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών και η δημιουργία ειδικού προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού), στο οποίο θα φορτώνονταν επισφαλείς πιστώσεις με κρατικές εγγυήσεις.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα προσωρινό ταμείο αποταμίευσης ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για να προωθήσει τις τράπεζες, αλλά η χρήση των προσωρινών ταμείων μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε ερώτηση εάν οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους καλύπτονται πλήρως για τα επόμενα χρόνια.
Και θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν κρατικές ενισχύσεις σε τράπεζες χωρίς ιδιωτικούς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάνοντας ένα πρώτο «χτύπημα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές λύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος δημιούργησε το δικό της σχέδιο, το οποίο είναι λίγο πιο περίπλοκο και συνεπάγεται τη μεταφορά μέρους των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών - κάτι που θα εξασθενούσε το κεφάλαιο των δανειστών.
Ωστόσο, το σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να φορτώσουν περίπου το μισό των επισφαλών δανείων τους, ή περίπου 40 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης μια άλλη ιδέα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο βάσει του οποίου το κράτος θα επιχορηγήσει ένα μέρος των μικρότερων αποπληρωμών δανείων των δανειοληπτών, κάτι που η Κύπρος έκανε με το πρόγραμμά της «Εστία». Αυτό το έργο μπορεί να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.
Βέβαια σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Αναφέρει σχετικά «Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος του εποπτικού τους κεφαλαίου αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του «σφυροκοπημένου» ελληνικού κράτους. Ο δείκτης τραπεζών του Χρηματιστηρίου των Αθηνών έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του το 2018 και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια - ένα έργο που περιπλέκεται λόγω αξιοπιστίας.
Οι δανειστές πιέζονται επίσης από εποπτικούς φορείς για να επιταχύνουν τη μείωση των όγκου των επισφαλών δάνεια.
Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται επίσης ότι «Το κράτος λέει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια και είναι έτοιμοι να κερδίσουν από την αναδυόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Αναφέρει δε, ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους νέα μέσα για την επίλυση του προβλήματος των επισφαλών δανείων, συμπεριλαμβανομένων ευκολότερων διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά».
«Θα λειτουργήσουν τα σχέδια διάσωσης» αναρωτιέται ο αρθρογράφος. «Αυτό παραμένει προς συζήτηση» απαντά. «Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα (π.χ. Ιταλία και Κύπρος), οι ευρωπαίοι ρυθμιστές και εποπτικές αρχές υιοθέτησαν μια φιλελεύθερη προσέγγιση στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επιτρέποντας τη χρήση σταθμών για την αποτροπή καταστροφών.
Εάν όμως χρειάζονται τέτοιες λύσεις, δεν θα είναι εύκολη ή φθηνή: Η αποταμίευση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας της Κύπρου νωρίτερα φέτος κόστισε στους Κύπριους φορολογούμενους ένα ποσό ίσο με περίπου το 13% της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Εκτός από τα ενδεχομένως εξαντλητικά κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά ως μαξιλάρι για το ελληνικό κράτος, η χρήση δημόσιου χρήματος εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων του μπλοκ και την ποιότητα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.