Bloomberg: «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να σώσει τις τράπεζές της - Ξανά»
Υπάρχει λύση, αναρωτιέται ο αρθρογράφος του άρθρου
Η Ελλάδα προσπαθεί να καταλάβει «πώς να σώσει τις τράπεζές της - ξανά», αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.
Με το βάρος από τα κόκκινα δάνεια, που αποτελούν το ήμισυ περίπου του συνολικού δανεισμού, οι «τσακισμένες» τράπεζες παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Υπάρχουν ακόμη και ανησυχίες ότι η χώρα ενδέχεται να αντιμετωπίσει ακόμη μια οικονομική κρίση, εάν δεν μπορέσει να απομακρύνει τους δανειστές της από την καθοδική της πορεία, αναφέρει το άρθρο.
Με τις μετοχές των τραπεζών να πέφτουν, η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδας εργάζονται σε πλάνο για να μπορέσουν να βοηθήσουν τις τράπεζες να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να «αποβάλλει» τα κόκκινα δάνεια.
Μάλιστα, συνεχίζει το άρθρο, η κυβέρνηση λέγεται ότι ετοιμάζει ένα σχέδιο που βοηθά τις τράπεζες να επιταχύνουν τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως κρατικής εγγύησης. Διάφορες ιδέες, έχουν πέσει στο τραπέζι. Μεταξύ αυτών και η δημιουργία ειδικού προγράμματος Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων (και Οχημάτων Ειδικού Σκοπού), στο οποίο θα φορτώνονταν επισφαλείς πιστώσεις με κρατικές εγγυήσεις.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένα προσωρινό ταμείο αποταμίευσης ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για να προωθήσει τις τράπεζες, αλλά η χρήση των προσωρινών ταμείων μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές σε ερώτηση εάν οι ανάγκες χρηματοδότησης του κράτους καλύπτονται πλήρως για τα επόμενα χρόνια.
Και θα μπορούσε να παραβιάσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύουν κρατικές ενισχύσεις σε τράπεζες χωρίς ιδιωτικούς πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, κάνοντας ένα πρώτο «χτύπημα».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές λύσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος δημιούργησε το δικό της σχέδιο, το οποίο είναι λίγο πιο περίπλοκο και συνεπάγεται τη μεταφορά μέρους των πιστώσεων αναβαλλόμενης φορολογίας των τραπεζών - κάτι που θα εξασθενούσε το κεφάλαιο των δανειστών.
Ωστόσο, το σχέδιο θα επιτρέψει στις τράπεζες να φορτώσουν περίπου το μισό των επισφαλών δανείων τους, ή περίπου 40 δισ. ευρώ. Υπάρχει επίσης μια άλλη ιδέα στο τραπέζι. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα σχέδιο βάσει του οποίου το κράτος θα επιχορηγήσει ένα μέρος των μικρότερων αποπληρωμών δανείων των δανειοληπτών, κάτι που η Κύπρος έκανε με το πρόγραμμά της «Εστία». Αυτό το έργο μπορεί να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο.
Βέβαια σύμφωνα με τον αρθρογράφο του Bloomberg το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Αναφέρει σχετικά «Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών - περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ΕΕ.
Το μεγαλύτερο μέρος του εποπτικού τους κεφαλαίου αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις έναντι του «σφυροκοπημένου» ελληνικού κράτους. Ο δείκτης τραπεζών του Χρηματιστηρίου των Αθηνών έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του το 2018 και η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., σχεδιάζει να αντλήσει περισσότερα κεφάλαια - ένα έργο που περιπλέκεται λόγω αξιοπιστίας.
Οι δανειστές πιέζονται επίσης από εποπτικούς φορείς για να επιταχύνουν τη μείωση των όγκου των επισφαλών δάνεια.
Σε άλλο σημείο του άρθρου αναφέρεται επίσης ότι «Το κράτος λέει ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά κεφάλαια και είναι έτοιμοι να κερδίσουν από την αναδυόμενη οικονομική ανάκαμψη.
Αναφέρει δε, ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους νέα μέσα για την επίλυση του προβλήματος των επισφαλών δανείων, συμπεριλαμβανομένων ευκολότερων διαδικασιών εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών και ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Αλλά αυτά δεν ήταν αρκετά».
«Θα λειτουργήσουν τα σχέδια διάσωσης» αναρωτιέται ο αρθρογράφος. «Αυτό παραμένει προς συζήτηση» απαντά. «Σε προηγούμενες περιπτώσεις όπου διακυβεύεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα (π.χ. Ιταλία και Κύπρος), οι ευρωπαίοι ρυθμιστές και εποπτικές αρχές υιοθέτησαν μια φιλελεύθερη προσέγγιση στους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, επιτρέποντας τη χρήση σταθμών για την αποτροπή καταστροφών.
Εάν όμως χρειάζονται τέτοιες λύσεις, δεν θα είναι εύκολη ή φθηνή: Η αποταμίευση της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας της Κύπρου νωρίτερα φέτος κόστισε στους Κύπριους φορολογούμενους ένα ποσό ίσο με περίπου το 13% της οικονομικής παραγωγής της χώρας. Εκτός από τα ενδεχομένως εξαντλητικά κεφάλαια που προορίζονταν αρχικά ως μαξιλάρι για το ελληνικό κράτος, η χρήση δημόσιου χρήματος εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία των τραπεζικών κανόνων του μπλοκ και την ποιότητα της χρηματοπιστωτικής εποπτείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μετατίθεται η συνάντηση με Σακελλαροπούλου
Κατηγόρησε τον βουλευτή Χανίων ότι χρωστάει στο κόμμα 190.000 ευρώ
Στις 11:30 στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Αναφέρθηκε και στο μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ υπό τη νέα του ηγεσία
Ποιοι αξιωματικοί θα αναλάβουν τη Διοίκηση της Αστυνομίας Χανίων
Οι τρεις τομείς στους οποίους διακρίνει περιθώρια για μια διαφορετική προσέγγιση ο πρωθυπουργός
«Ζητήματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης και αναθεωρητικές αντιλήψεις είναι απορριπτέες»
Ο μεγάλος χαμένος από μια μη ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν θα είναι φυσικά η ίδια, αλλά η Ελλάδα
Η συζήτηση με μαθητές του ΕΠΑΛ Περάματος και το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο
«Δεν είμαι ομοφοβικός, υπερασπίζομαι κατηγορούμενους, όχι εγκληματίες», δηλώνει ο γνωστός ποινικολόγος
«Υπάρχει πρόβλημα με το νόμο για απόδημους Έλληνες», τόνισε ο Χαράλαμπος Πελέκης
Ανάρτηση - αποχαιρετισμός του ευρωβουλευτή της ΝΔ - Το συγκινητικό μήνυμα που της αφιέρωσε
Όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η πύλη της Ασίας και της Μέσης Ανατολής προς την Ευρώπη», τόνισε ο Πρωθυπουργός
Ο Αλέξης Χαρίτσης τοποθετήθηκε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και οι δικαιούχοι
«Περιμένουμε αισθητές διαφορές», τόνισε ο Υπουργός Υγείας
Η ανακοίνωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
«Είναι ξεκάθαρο ότι πλέον η κατάσταση ξεφεύγει», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.