Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Παπακώστα για Πολυτεχνείο: «Δεν αμαυρώθηκε η πορεία, δεν υπήρξαν καταστροφές»

«Περιθωριοποιήθηκε η όλη παρουσία εκείνων, οι οποίοι δεν σέβονται το κράτος και τους θεσμούς της Δημοκρατίας»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Η όλη προσπάθεια και επιχείρηση έγινε με σεβασμό στο κράτος δικαίου, αλλά και έναν ισχυρό συμβολισμό, ο οποίος λέει ότι το κράτος θα είναι σεβαστό από όλους, "urbi et orbi" ήταν το μήνυμα», δήλωσε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, στον απόηχο της επετείου του Πολυτεχνείου.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα επεισόδια την ημέρα του Πολυτεχνείου και την αντιμετώπισή τους από την αστυνομία, η κ. Παπακώστα επiσήμανε μεταξύ άλλων ότι «oριοθετήθηκε η εκκίνηση μιας συμπεριφοράς, η οποία πρέπει να χαρακτηρίζει ένα οργανωμένο κράτος».

«Δώσαμε κι ένα μήνυμα, διότι αφενός μεν προστατεύτηκε η επέτειος όπως ήθελαν οι πολίτες, οι οποίοι κατέθεσαν εκεί με την παρουσία τους, τη διάθεσή τους και τα συναισθήματά τους γι' αυτήν την επέτειο, δεν αμαυρώθηκε η πορεία, δεν υπήρξαν καταστροφές και περιθωριοποιήθηκε η όλη παρουσία εκείνων, οι οποίοι δεν σέβονται το κράτος και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, εκεί που περιορίστηκε και δόθηκε και ένα μήνυμα ότι θα είναι ισχυρή η απάντηση μέσα στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου», ανέφερε η κ. Παπακώστα.

«Ουσιαστικά εμείς έχουμε αποφασίσει να οργανώσουμε ένα κράτος, το οποίο να γίνεται σεβαστό από όλους. Υπό την έννοια αυτή θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι αυτό καθημερινά γίνεται πράξη, πάντοτε με σεβασμό στα δικαιώματα και τη δημοκρατία και τους θεσμούς, πάντοτε σύμφωνα με το Σύνταγμα και σύμφωνα με τους νόμους και πάντοτε μέχρι εκεί που φτάνουν τα όρια της αρμοδιότητας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αλλά πάντως έχοντας έναν γνώμονα να προστατεύσουμε τη χώρα και το κράτος», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την έκταση των επεισοδίων, η υφυπουργός σημείωσε: «Περιορίστηκαν σε στενό πλαίσιο και δεν υπήρξε παραπέρα καμία απολύτως διαταραχή ούτε στην κοινωνική, ούτε στην πολιτιστική, ούτε στην οικονομική ζωή της πόλης και βέβαια έγιναν τα δέοντα, ό,τι έπρεπε να συμβεί από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας, η οποία έκανε τη δουλειά της με υψηλό αίσθημα επαγγελματισμού, ευθύνης και λαμβάνοντας υπόψη της όλα τα δεδομένα, ότι δηλαδή θα έπρεπε να προστατευτεί η ζωή της πόλης, η κανονικότητά της,παράλληλα με την προστασία και της επετείου και όλων που έπρεπε να προστατευτούν».

Κληθείσα να σχολιάσει πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αναφέρεται σε συνάντηση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αντικείμενο τη συμφωνία Εκκλησίας-Πολιτείας, παρατήρησε: «Αυτού του είδους οι μυστικές συναντήσεις -αν υπάρχουν- και πάντως η εν κρυπτώ συζήτηση με επιχειρήματα, τα οποία δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα του θέματος, προφανώς χαρακτηρίζουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, την προσπάθεια που κάνει και τον κύκλο ο οποίος τον περιβάλλει και τον συμβουλεύει».

«Φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές -τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον πρωθυπουργό- να λειτουργήσουν με έναν τρόπο, ώστε μια σειρά ζητήματα που ήταν και δυσεπίλυτα και ευαίσθητα και πολύ πολύπλοκα και δαιδαλώδη να μπουν σε μια σειρά με κοινή συναίνεση», τόνισε, εκτιμώντας -για τη συμφωνία- πως «λογικό είναι να υπάρχουν και αντιδράσεις».

Αναφερόμενη στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε την ανάγκη «να κατατείνουμε σε μία συμφωνία, με συναίνεση να πείσουμε για το ανάλογο Σύνταγμα, και τον ανάλογο θεμελιώδη χάρτη της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και προκλήσεις».

«Η στείρα άρνηση και η υπαναχώρηση και η περιδίνηση σε προτάσεις, οι οποίες είναι λογικές και οι οποίες έπρεπε από χθες να ήταν ήδη συμφωνημένες, μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Δεν μπορεί η αξιωματική αντιπολίτευση να συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιπόλαιο τρόπο, διότι κάνει ζημιά στη χώρα, δεν κάνει ζημιά σε κανέναν άλλο, μόνο στη χώρα», συμπλήρωσε.