Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Να κλείσουν οριστικά τα ζητήματα αλυτρωτισμού στα Βαλκάνια

Εξήγησε ότι συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ / © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην ευαίσθητη περιοχή τών Βαλκανίων «πρέπει να κλείνουν οριστικά και αμετάκλητα τα ζητήματα αλυτρωτισμού», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ,, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Politika της Σερβίας και πρόσθεσε ότι αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Εξήγησε ότι συνδυασμός του ονόματος Βόρεια Μακεδονία με τη «Μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα, είναι άκρως προβληματικός. Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και ευρύτερα χώρες της περιοχής. Επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να υπερψηφίσει «είτε στη σημερινή Βουλή, είτε σε όποια επόμενη την συμφωνία». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι σήμερα και αύριο. Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη Σερβία, στο πλαίσιο τόσο της στενής συνεργασίας της ΝΔ με το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα, όσο και των ιδιαίτερα στενών πολιτικών σχέσεών με τον Σέρβο Πρόεδρο Aleksandar Vucic.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας και τόνισε ότι η Σερβία είναι «αναμφισβήτητα στην πρώτη θέση της "κούρσας" προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την επιθυμία, «η διμερής συνεργασία να είναι ακόμα πιο στενή και να έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ουσία».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θάνατο του μέλους της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, Κωνσταντίνου Κατσίφα λέγοντας ότι παραμένουν πολλά κενά και θολά σημεία τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν από τις αλβανικές αρχές. Πρόσθεσε δε, ότι δηλώσεις που έγιναν από την αλβανική πλευρά «δεν βοήθησαν» και πρέπει όλοι να είναι «πολύ προσεκτικοί».

Σχετικά με το ζήτημα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας είναι απολύτως σαφής και σταθερή, και μάλιστα είναι μια θέση διακομματική, καθώς όλα τα κόμματα συμφωνούν σχετικά με τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου.

Στη συνέντευξή του αναφέρθηκε, παράλληλα, στην εξωτερική πολιτική και στις σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία: «Η Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλούς ένας δύσκολος γείτονας και απρόβλεπτος σύμμαχος. Η Ελλάδα επιδιώκει καλές και παραγωγικές σχέσεις με την Τουρκία. Αλλά αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς προσπάθειες. Οφείλουν να είναι αμοιβαίες. Η Τουρκία καλείται να αποσαφηνίσει εάν επιδιώκει να είναι ένας σύμμαχος και γείτονας που συμβάλει στη σταθερότητα ή δημιουργεί αβεβαιότητες στην περιοχή μας. Η προκλητική και παραβατική τακτική στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν συμβάλλει στη σταθερότητα. Πάγια θέση της χώρας μου είναι η πιστή εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου ως προϋπόθεση για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος συνύπαρξης και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η χώρα μας έχει έναν ακλόνητο και σαφή δυτικό προσανατολισμό. Ταυτόχρονα οι σχέσεις μας με τη Ρωσία είναι παραδοσιακές. Αυτό μας επιτρέπει να βρίσκουμε σημεία επαφής και επικοινωνίας που μπορούν να εκτονώσουν εντάσεις».

Μίλησε και για τη μεταμνημονιακή κατάσταση στην Ελλάδα λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι πρακτικά ακόμα εκτός αγορών γιατί τα επιτόκια δανεισμού της είναι σε απαγορευτικά επίπεδα και πολύ ψηλότερα από αυτά των υπολοίπων χωρών - όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος- που βγήκαν από προγράμματα στήριξης. Παράλληλα, η ανάπτυξη είναι πολύ μικρότερη από αυτή της υπόλοιπης ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσπιστία από τις αγορές. Η Ελλάδα θα μπορέσει να σταθεί δυνατά στα πόδια της όταν η οικονομία μας αποκτήσει ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και όταν η χώρα κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών. Και αυτό σκοπεύουμε να πετύχουμε, βάζοντας αμέσως σε εφαρμογή το δικό μας σχέδιο για την οικονομία. Μικρότερους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία. Ιδιωτικοποιήσεις και νοικοκύρεμα του κράτους. Έτσι θα κερδίσει ξανά η χώρα μας την εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.