- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας: 34.500 προσλήψεις το 2019 και το 2020 (video)
Τι είπε o πρωθυπουργός για συνταγματική αναθεώρηση, Εκκλησία, Συνθήκη των Πρεσπών και Καμμένο
«Ακόμα κι αν κάποιος είναι άθρησκος, στα θαύματα της βούλησης μπορεί να πιστεύει. Εδώ είχαμε το θαύμα μιας κοινής βούλησης και πολύ καλής θέλησης», δήλωσε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο Αλ. Τσίπρας.
Αναφερόμενος σε «ουσιαστικό και επίμονο» διάλογο του ίδιου με τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και Πολιτείας-Εκκλησίας γενικότερα ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όταν μετά από 79 χρόνια επιλύεται μια εκκρεμότητα, που κανείς άλλος δεν κατάφερε να επιλύσει, τότε πρόκειται για ένα θαύμα».
«Αλλάζουν πολλά» με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, πρόκειται για ένα «ιστορικό βήμα προς τα εμπρός, ερχόμαστε να επιλύσουμε εκκρεμότητες δεκαετιών» από τη δεκαετία του '20, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προσλήψεις
Με τη συμφωνία, είπε ο Αλέξης Τσίπρας ότι δίνεται η δυνατότητα στο ελληνικό δημόσιο να απελευθερώσει 10.000 θέσεις προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο μέλλον σε ισόποσες προσλήψεις σε τομείς που έχουμε ανάγκη.
Είπε ειδικότερα ότι στο Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μπαίνει όλη η αμφισβητούμενη περιουσία, αλλά και η μη αμφισβητούμενη εθελοντικά. Επισήμανε ότι ήδη η επιτροπή εδώ και έναν χρόνο έχει καταγράψει την περιουσία 22 μητροπόλεων. Σημείωσε ότι «από αυτή την αξιοποίηση, που θα ξεκινήσει άμεσα, υπολογίζουμε ότι το κράτος θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει όλο ή μεγάλο μέρος αυτής της επιδότησης».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Πολιτεία κερδίζει ότι θα αποδεσμευτούν 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες θα προκηρυχθούν άμεσα, εντός του 2019, για να αρχίσουν να καλύπτονται από το 2020 και μετά.
«Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, εμείς δώσαμε μια μεγάλη μάχη και πήγαμε από τη μνημονιακή ρήτρα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις (1:5), στο 1:1. "Αλλά πέραν του 1:1, θα έχουμε και 10.000 προσλήψεις παραπάνω».
Υπογράμμισε ότι «κατοχυρώνουμε το 1:1 και έχουμε επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας,»
Τόνισε ότι το 1:1 για το 2019 ειδικότερα σημαίνει ότι καθώς αναμένεται να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες αποχωρήσεις από το δημόσιο, θα έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες προκηρύξεις θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα από τον ΑΣΕΠ εκεί που έχουμε ανάγκη, συν 7,5 χιλιάδες που έχω εξαγγείλει επιπρόσθετα γιατί έχουμε βρει τους δημοσιονομικούς πόρους (4,5 χιλιάδες στην ειδική αγωγή, εκπαιδευτικούς και 3 χιλιάδες για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι").
Πρόσθεσε ότι το 2020 που αναμένεται πάλι να έχουμε 8- 8,5 χιλιάδες, θα έχουμε συν 10.000, θα έχουμε 18.500 νέες θέσεις εργασίας σε καίριες θέσεις στο Δημόσιο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι το ενιαίο μισθολόγιο θα ελαφρυνθεί κατά περίπου 200 εκατ. αφού αποχωρούν από αυτό οι ιερείς. 'Αρα, λοιπόν το ποσό αυτό θα απελευθερωθεί για να προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις για το 2020. Είπε ότι το δημοσιονομικό κόστος περίπου 200 εκατ. που θα υπάρξει από τις 10.000 θέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί.
Αποκάλυψε δε ότι για να γίνει αυτό χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια προεργασίας και συζητήσεων.
«Παρά την καταστροφολογία που μας καταλογίζανε, εμείς φέραμε αντίμετρα χωρίς μέτρα. Δίνουμε όχι όσα είπα στη ΔΕΘ, αλλά παραπάνω», πρόσθεσε ενώ ερωτώμενος για την εκλγή του Προέδρου της Δημοκρτατίας, συνέχισε λέγοντας «Στόχος μας είναι να "εκβιάσουμε" τη συναίνεση. Ο στόχος μας δεν είναι να δώσουμε αρμοδιότητες στον ΠτΔ, δεν είναι ώριμο, θέλουμε να μείνουμε στο μοντέλο της προεδρευόμενης δημοκρατίας, όπου οι εξουσίες είναι στο Κοινοβούλιο. Βασική μας σκέψη είναι να αποσυνδέσουμε την εκλογή του ΠτΔ από την κοινοβουλευτική περίοδο».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν περιθώρια συναινέσεων στο σημερινό πολιτικό σύστημα, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι απαιτούνται συγκλίσεις, ποτέ δεν μπορούν να γίνουν μεταξύ όλων.
«Ποτέ στον πολιτικό βίο δεν υπήρξε περίοδος που να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις και δύο πόλοι, σήμερα είναι Αριστερά-Δεξιά. Πολιτική ανωμαλία θα ήταν αν οι δύο πόλοι τα έβρισκαν ξαφνικά για να φτιάξουν μια επίπλαστη συναίνεση», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό έγινε μία φορά, στην περίοδο των μνημονίων, «για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα τους».
Λαϊκή απαίτηση μετά την ύβρι να υπάρχει και η νέμεσις, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για τα σκάνδαλα. Ερωτηθείς δε σχετικά με την αναφορά Πολάκη, είπε πως αυτό που είπε ο υπουργός απομονώθηκε και πως αποτύπωσε το κοινό αίσθημα ότι πέρα από την οικονομική ανάκαμψη ο κόσμος θέλει να δει και τη δικαιοσύνη να λειτουργεί.
«Οι κυβερνήσεις δεν βάζουν κανέναν φυλακή, αλλά αυτό που πρέπει να κάνουν και το κάνει η δική μας είναι να διαμορφώνει κλίμα ελευθερίας στους δικαστικούς προκειμένου να πράξουν το καθήκον τους, είπε. Αν το 'δόγμα Πολάκη' είναι η εφαρμογή του νόμου, τότε εγώ προσχωρώ σε αυτό το δόγμα. Αν το δόγμα της άλλης πλευράς είναι η ατιμωρησία, τότε ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό», σημείωσε.
Τόνισε ότι αυτό που θα λέει ο ίδιος και θα προσπαθεί, είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αφεθεί ελεύθερη η δικαιοσύνη να το κάνει. Σημείωσε ότι η πολιτική ευθύνη έχει αποδοθεί για πολλά σκάνδαλα και πως γι' αυτό είναι στα έδρανα της αντιπολίτευσης και "θα μείνουν για πολύ ακόμα", "πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι κανείς από δω και στο εξής δεν θα έχει τη δυνατότητα να στερεί δημόσιους πόρους από τους πολίτες».
Αντί να κάτσουν ήρεμα και ήσυχα και να πουν μπράβο, τα καταφέρατε, κάνουν και κριτική, είπε αναφορικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί καθυστέρησης για την επιστροφή των αναδρομικών.
«Η κριτική της αντιπολίτευσης στο θέμα της επιστροφής των αναδρομικών θυμίζει τον εμπρηστή που βάζει φωτιά στο δάσος και μετά βγαίνει στα κανάλια και κατηγορεί την Πυροσβεστική ότι άργησε να σβήσει τη φωτιά», είπε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας ήταν κάθετος: «Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019» είπε ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει και στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και στις βουλευτικές εκλογές.
«Αυτός είναι ο στόχος μου, αυτό επιθυμώ και θα το πετύχω», είπε και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα γυρίσει μπούμερανγκ για τον κ. Μητσοτάκη η δημοσκοπική πρωτιά της Ν.Δ. όταν θα διαπιστώσει μετά τις ευρωεκλογές ότι πρώτο κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ερωτηθείς για την Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την ελληνική Βουλή. «Η Συμφωνία θα περάσει για έναν λόγο. Γιατί και ο τελευταίος πολίτης καταλαβαίνει ότι παρά τις δυσκολίες, παρά τα προβλήματα, αυτή η Συμφωνία ωφελεί τη χώρα και ιδίως τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη».
Στη συνέχεια δήλωσε ότι «Η ανακοίνωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης έγινε με "άτσαλο τρόπο" στη τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς θα έπρεπε να ενημερωθούν πρώτα τα κόμματα».
Τόνισε πως αλλάζει την τακτική, όχι τη στρατηγική, γι αυτό θα προχωρήσει σε ενημέρωση των κομμάτων και δεν θα γίνει η επέκταση με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά με ψηφοφορία στη Βουλή και τα κόμματα θα κληθούν να πάρουν θέση.
«Ο κ. Καμμένος θα κληθεί να πάρει μια κρίσιμη απόφαση, δεν ξέρω αν θα φύγει ή δεν θα φύγει από την κυβέρνηση, αλλά δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ομαλή πορεία της χώρας προς την κανονικότητα», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση για τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όταν έρθει προς ψήφιση η Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θα υπάρξει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση, καθώς ο κ. Καμμένος έχει δηλώσεις πως δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της Νέας Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς για τον κ. Κοτζιά ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνησε ότι «Δεν θυσίασα κανέναν ο κ. Κοτζιάς παραιτήθηκε», δήλωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν προτίμησε να "θυσιάσει" τον κ. Κοτζιά μετά τη σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας Πάνο Καμμένο. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "εξαιρετικό" το έργο του κ. Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών και "εξαιρετική" τη συμβολή του στην πορεία ανάταξης της χώρας.
«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν και δεν απειλείται από κανέναν», είναι το μήνυμα που έστειλε στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο, αλλά δεν θα απεμπολήσουμε κανένα κυριαρχικό δικαίωμα μας», τόνισε και είπε πως προετοιμάζεται η επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Ερντογάν, αλλά δεν έχει κλειστεί ακόμα η ημερομηνία.