- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ο Φίλης αμφισβητεί τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Ο πρώην υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης αμφισβήτησε εκ νέου τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Φίλης σχολίασε την πρόθεση το κράτος να συνεχίσει «να πληρώνει τους ιερείς, μέσω άλλου συστήματος όπου η Εκκλησία θα παίρνει κεντρικά τα χρήματα, διότι αυτό προκύπτει από το χρέος που έχει το κράτος επειδή πήρε κάποια εκκλησιαστική περιουσία το 1952». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε «ποιο είναι αυτό το χρέος; Δεν πρέπει να έχεις μία οικονομικοτεχνική μελέτη, ότι τόσο είναι το χρέος, τόσο πληρώνουμε ... και για πόσο χρόνο; Εις τον αιώνα τον άπαντα; Δεν μπορεί να δεσμεύεται το κράτος για κάτι χωρίς μία μελέτη νωρίτερα».
Παράλληλα, θύμισε σχετικά ότι επί δικής του υπουργίας στο αρμόδιο χαρτοφυλάκιο «είχαμε πει να κάνουμε μία επιτροπή, είχε συμφωνήσει η Εκκλησία, είχε συνεδριάσει μεικτή επιτροπή Πολιτείας - Εκκλησίας. Είπαμε να φτιαχτεί επιτροπή από επιστήμονες, νομικούς, οικονομολόγους, να μελετήσουν το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας και με βάση αυτά τα πορίσματα να δούμε σε τι λύση θα προχωρήσουμε. Έχει συνεδριάσει η επιτροπή αυτή; Υπάρχει επιστημονικό πόρισμα ... ή απλώς πολιτικά συζητάμε; ... Δεν μπορεί το κράτος να αποδέχεται ότι χρωστάει χωρίς να ξέρουμε τι χρωστάει, να έχει διαπιστωθεί η οφειλή από διαδικασίες στοιχειωδώς αντικειμενικές και αμερόληπτες».
Στο ερώτημα εάν «πρέπει το κράτος να πληρώνει επιδότηση στην Εκκλησία;», ο ίδιος απάντησε «ναι, οι πολίτες και συνταγματικά έχουν δικαίωμα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα να τα ασκούν και χρειάζονται και ιερείς για να τα ασκούν. Ποιο ποσό όμως, για πόσο καιρό, με ποια διαδικασία; Είναι κάτι που πρέπει να συζητηθεί, όχι "άντε, 210 εκατ. ευρώ τα δίνουμε έτσι, προχωρήστε" ... δεν διαφωνώ στο ποσό, διαφωνώ στη διαδικασία», όπως διευκρίνισε.
«Σωστά λέει η συμφωνία ότι οι ιερείς δεν πρέπει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι», συνέχισε ο ίδιος, «αλλά τι σημαίνει αυτό; Υπάρχουν μη δημόσιοι υπάλληλοι που πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο; Και ποια θα είναι η υπηρεσιακή κατάσταση των ιερέων; Θα εξαρτώνται πλήρως από τον δεσπότη, στην Ελλάδα που η Εκκλησία είναι πλήρως δεσποτοκρατική; Ή θέλουμε διαδικασίες εκδημοκρατισμού της Εκκλησίας, ώστε εάν πάρει την εξουσία του Ταμείου από τα χέρια του κράτους, να μην ασκεί καταχρηστικά εξουσία στους ιερείς; ... Δεν μπορεί να αφήνεις μία Εκκλησία δεσποτοκρατική να έχει το κεντρικό ταμείο που θα μειώνει ή θα αυξάνει τους μισθούς των ιερέων ή θα απολύει».
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε εκτενώς και στο «άλλο μεγάλο ζήτημα, την ακίνητη περιουσία, όπου λέγεται ότι θα συσταθεί μία εταιρεία στην οποία η Εκκλησία θα εισφέρει όλη ή την περιουσία που θέλει, αλλά και τα "διακατεχόμενα", την αμφισβητούμενη περιουσία, για αξιοποίηση 50%-50% μεταξύ Κράτος και Εκκλησίας. Αλλά, αν δεν ξέρουμε ποια είναι η περιουσία της Εκκλησίας, θα της αναγνωρίσουμε το δικαίωμα να έχει 50% κέρδη, μίας περιουσίας που δεν έχει; Θα το κάνουμε αυτό λίγα χρόνια πριν ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, όταν θα ξέρουμε ποιες είναι οι περιουσίες; Γιατί προτρέχουμε ... να αναγνωρίσουμε, στην ουσία να χαρίσουμε περιουσίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος;», αναρωτήθηκε.
«Είμαστε προοδευτική κυβέρνηση, δώσαμε μάχη να βγούμε από τα μνημόνια. Είμαστε σε μία στιγμή που μπορεί ο κόσμος να απολαύσει κάτι από αυτή τη διαδικασία ... όμως πράγματα που εκκρεμούν χρόνια δεν πρέπει να τα κλείσουμε βιαστικά», σημείωσε. «Αν κλείσουν έτσι, θα κλείσουν όχι υπέρ της Εκκλησίας αλλά υπέρ της ιεραρχίας ... παίρνει το Ταμείο, παίρνει τα χρήματα από μία περιουσία που δεν ανήκει στην Εκκλησία, η ιεραρχία που αυτή κάνει πολιτική και στην κοινωνία και στο εσωτερικό της Εκκλησίας ... γιατί πηγαίνουμε να κάνουμε μία "περαίωση" υπέρ της ιεραρχίας στο θέμα της περιουσίας;».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αρμοδιότητα ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς έχει κηρυχθεί μνημείο
«Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά
Όποιο και αν είναι το στιλ σας, το να προσθέσετε την ενσυναίσθηση στις τεχνικές σας, θα σας φέρει μόνο αύξηση πωλήσεων
«Εμείς ψυχραιμία»: Πώς σχολιάζει τις εξελίξεις για το κόμμα που γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής
Τι απάντησε στις κατηγορίες περί «πράσινου ΣΥΡΙΖΑ»
Με αφορμή την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση
Από την μικρασιατική καταστροφή και μετά, η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική με μάλλον φοβικό τρόπο
Τι περιλαμβάνουν οι επενδύσεις άνω των 5 δισ. ευρώ
Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια Αξιωματική Αντιπολίτευση
Τι παραμένει αμετάβλητο
«Με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» δηλώνει ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος
Η πρώτη αντίδραση μετά την παραίτηση Τζάκρη - Πούλου
Το ΠΑΣΟΚ γίνεται αξιωματική αντιπολίτευση
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών
«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»
«Είναι μία οδυνηρή απόφαση για εμένα», είπε η βουλεύτρια
Το Σάββατο ανακοινώνεται η ιδρυτική διακήρυξη
Τα βασικά σημεία των δηλώσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.