- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τσίπρας στη Βάρνα: Ιστορικό γεγονός η Συμφωνία των Πρεσπών
«Δίνουμε σημασία στην ενταξιακή προοπτική της Σερβίας»
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που αποδίδουμε στην ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά ειδικότερα της Σερβίας, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των υποψηφίων χωρών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της Τετραμερούς Συνόδου που διεξάγεται στη Βάρνα της Βουλγαρίας.
Επισήμανε τον ιδιαίτερο συμβολισμό του γεγονότος ότι τρεις βαλκανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται μαζί με τη Σερβία σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζοντας ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη για την ευημερία και την οικονομική συνανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Μπορεί να συμβάλει στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε σημαντικό περιφερειακό κόμβο», πρόσθεσε.
Κατά τις κοινές δηλώσεις των ηγετών Ελλάδας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, μετά από τις εργασίες της τετραμερούς των τεσσάρων χωρών στη Βάρνα -με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου-, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «κουβεντιάσαμε για σειρά από ζητήματα που αφορούν την οικονομική και εμπορική συνεργασία των χωρών μας».
«Το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο μόνιμης συνεργασίας. Το επόμενο διάστημα ελπίζουμε να έχουμε πιο μόνιμη ανταλλαγή απόψεων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσίπρας ότι θα δημιουργηθεί κοινή ελληνοβουλγαρική εταιρεία, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου εκσυγχρονισμού της σιδηροδρομικής διασύνδεσης των δύο χωρών, αλλά και την κατασκευή ενός δρόμου ταχείας κυκλοφορίας από την Αλεξανδρούπολη προς τη Βουλγαρία.
Παράλληλα, σημείωσε ότι οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας. «Αυτήν την ιδέα θα την επεξεργαστούμε περαιτέρω από κοινού», συμπλήρωσε.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η τετραμερής έχει γίνει πια θεσμός, ενώ χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο του Ισραήλ στην περιοχή. «Όταν ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια πριν από ένα χρόνο, τα πράγματα στα Βαλκάνια και στην περιοχή δεν ήταν τόσο αισιόδοξα. Σήμερα παραμένουν οι δυσκολίες αλλά έχουμε κάνει και πολύ σημαντικά βήματα», τόνισε.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα σημείωσε ότι «επιθυμούμε ο Δούναβης να γίνει διάδρομος Ανάπτυξης μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Ευρώπης».
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, είπε ότι η επόμενη Σύνοδος θα γίνει στα μέσα του Δεκεμβρίου στο Βελιγράδι και ο στόχος είναι να διευρυνθεί με τη συμμετοχή και μιας άλλης χώρας. Για τον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας ανέφερε ότι συνεχίζεται και οι δύο πλευρές κατορθώνουν να αποδείξουν ότι μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια.