Πολιτικη & Οικονομια

Το Ποτάμι: Θέλουμε «έξυπνες πόλεις» με ακομμάτιστους δημάρχους

Κατά τη εκδήλωση «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Εμείς πιστεύουμε στους ικανούς ακομμάτιστους Δημάρχους που δεν θα υπακούν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες» αναφέρει μεταξύ άλλων σε δήλκωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Θέλουμε έξυπνες πόλεις για το συμφέρον των πολιτών, για την απλούστευση της ζωής τους» πρόσθεσε κατά την προσέλευσή του στην εκδήλωση «Θέλω την πόλη μου στο κινητό μου» που διοργάνωσε στο Γκάζι η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού και αποτυπώνει το πλαίσιο μιας πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης με πρωταγωνιστές πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ομιλητές ήταν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, οι δήμαρχοι Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ενώ παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι Χίου Μανώλης Βουρνούς, Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης. Από τον Δήμο της Αθήνας ομιλητής ήταν ο Chief Digital Officer Κωνσταντίνος Χαμπίδης.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Κωστής Μπιτζάνης, ενώ η Ολυμπία Αναστασοπούλου μέλος επίσης του ΠΣ, ανοίγοντας την εκδήλωση, τόνισε την ανάγκη μετάβασης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τοπική Διακυβέρνηση δίνοντας έμφαση στις «πολιτικές» αντί για την «πολιτική». Οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες λύσεις που έχουν προωθήσει στις πόλεις τους και αντάλλαξαν θετικές και αρνητικές εμπειρίες.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ξεκίνησε με την παραδοχή ότι πλέον το κινητό είναι ένα εργαλείο για πλήθος εργασιών και λιγότερο λειτουργεί ως τηλέφωνο. Επεσήμανε τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κινητού ως εργαλείου για τα social media, που ξεπερνά τις αγκυλώσεις των παραδοσιακών τρόπων ενημέρωσης και προσφέρει χάραξη πολιτικών με αμεσότητα και ουσία (π.χ. με το προσφυγικό και το κάπνισμα στα Τρίκαλα). «Ο Δήμος Τρικκαίων κινητο-ποιεί τον πολίτη, κινητο-ποιώντας πρώτα τον εαυτό του», επεσήμανε ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Ελευθέριος Ιωαννίδης τόνισε ότι οι Δήμοι έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν όπως η έλλειψη οικονομικών πόρων και επαρκούς ανθρώπινου δυναμικού, τη γραφειοκρατία κ.α.. «Παρ' όλα αυτά όμως ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός των Δήμων σήμερα είναι μονόδρομος και αυτή πρέπει να είναι η στόχευση όλων μας» κατέληξε.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης είπε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στα θέλω των πολιτών και όχι στα θέλω τα δικά μας. «Αυτά έχουν σημασία», τόνισε, «όλα τα υπόλοιπα απλώς μεγαλώνουν τη γραφειοκρατία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, το μεγάλο μας στοίχημα είναι η αξιοποίηση της συλλογικής μας ευφυίας. Και κατέληξε λέγοντας: «Εμείς οι αυτοδιοικητικοί έχουμε μια βασική δουλειά: τη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Αν ο πολίτης δεν αισθάνεται βελτίωση στην καθημερινότητά του εμείς έχουμε χάσει. Αν δεν τα καταφέρνουμε τότε ‘’ο βασιλιάς είναι γυμνός’’».

Στην παρέμβασή του ο Δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς τόνισε ότι στον δήμο του, «το κλειδί της επιτυχίας μας είναι ότι επενδύσαμε στην εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων».

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε ότι «κονδύλια υπάρχουν για την τεχνολογική ανάπτυξη των δήμων και είναι πρόβλημα ότι στο παρελθόν κατασπαταλήθηκαν. Και πρότυπα υπάρχουν, δεν καλούμαστε να ανακαλύψουμε τον τροχό».

Ο Δήμαρχος Χολαργού- Παπάγου Ηλίας Αποστολόπουλος είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να κάνουμε την πόλη μας έξυπνη, λειτουργώντας σε ένα χαζό κράτος. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης ανέφερε ότι «πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι μαζί με τις εφαρμογές θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε και τις νοοτροπίες των ανθρώπων. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα».

Ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης Chief Digital Officer του Δήμου Αθηναίων υποστήριξε την ανάγκη όλοι να έχουμε τη διάθεση να αλλάξουμε. «Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην πράξη σημαίνει αλλαγή. Λιγότεροι υπάλληλοι στα γκισέ και στο τηλεφωνικό κέντρο, περισσότεροι στον υπολογιστή. Λιγότερες δυνατότητες για προσωπικές διευθετήσεις, περισσότερη διαφάνεια».

Παρών στην εκδήλωση και ο Θόδωρος Καρούνος, ο εμπνευστής της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο οποίος στη σύντομη παρέμβασή του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Συχνά ακούμε ότι το πρόβλημα είναι οι υπάλληλοι. Λάθος. Το πρόβλημα είναι οι διαδικασίες στελέχωσης του δημοσίου και των δήμων».

Ο συγγραφέας και Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ηλίας Ευθυμιόπουλος επεσήμανε ότι «η συμβολή του κεντρικού κράτους έχει μεγάλη σημασία στην υποστήριξη των τεχνολογιών που απαιτούνται για τις έξυπνες πόλεις. Εδώ καταγράφεται μέχρι σήμερα μια τεράστια αποτυχία» υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Παπανικολάου υποδεχόμενος τους καλεσμένους είπε ότι η Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού προωθεί με κάθε τρόπο τον διάλογο για όλα τα σημαντικά θέματα και όχι μόνο για αυτά που προκαλούν άγονες πολιτικές συγκρούσεις.

Ακολούθησε συζήτηση με τους Δημάρχους και τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολίτες από το κοινό που παρακολουθούσαν την εκδήλωση.