- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οδικός χάρτης για εκλογές μέσω... Πρεσπών
Η διαμάχη Κοτζιά - Καμμένου, η ομηρία Τσίπρα και οι «Μακεδονοκλάστες»
Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική πΓΔΜ επιταχύνουν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών στην χώρα μας. Εξάλλου, ο Πάνος Καμμένος ήταν ξεκάθαρος εξ' αρχής.
Αν και οι αρχικές του προβλέψεις ότι δεν θα περάσει η ψηφοφορία για την αλλαγή του συντάγματος από την σκοπιανή Βουλή, και κατ' επέκταση η Συμφωνία των Πρεσών, δεν «εισακούστηκαν». Τώρα θα χρειαστεί να υλοποιήσει τα όσα έλεγε. Δηλαδή να μην ψηφίσει τη Συμφωνία όταν έρθει στην ελληνική Βουλή. Ρήξη με τον κυβερνητικό εταίρο δηλαδή.
Ο Ζοραν Ζάεφ κατάφερε να κερδίσει την ψηφοφορία και να θέσει το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος σε νέα βάση. Η Συμφωνία πλέον περνά στα ελληνικά χέρια και αναμένεται να έρθει στη Βουλή.
Κέρδος, ενδεχομένως και δικαίωση για τον παραιτηθέντα πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους πυλώνες των συζητήσεων για την επίτευξη της Συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Νίκος Κοτζιάς «αναγκάστηκε» σε παραίτηση για λόγους πολιτικούς και όχι προσωπικούς, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος στην 9σέλιδη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό. Μία παραίτηση εν μέσω βαριάς πολιτικής ατμόσφαιρας με αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου, βασικoύ του αντίπαλου στην εσωκυβερνητκή διαμάχη.
Ο Νίκος Κοτζιάς δεν φεύγει αμαχητί, παρά τις κατηγορίες για μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ, από πλευράς Πάνου Καμμένου. Με σαφείς αιχμές κατά της πολιτικής του υπουργού Άμυνας αλλά και της εμπλοκής του στο Σκοπιανό -χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά του ΥΠΕΞ- τονίζει ότι εξωτερική πολιτική κάνει το ΥΠΕΞ όχι το Άμυνας.
Ο κ. Κοτζιάς απερχόμενος από το πολιτικό σκηνικό δηλώνει ικανοποιημένος για την πορεία της Συμφωνίας, ωστόσο δεν ξεχνά αυτούς που του έδειξαν την έξοδο. ««Με λάσπη, ψέματα, συκοφαντίες, υπονομεύουν την τιμή, υπόληψη και αξιοπρέπεια μου. Εκβιαστές, διεφθαρμένοι, μπιστόλια του συστήματος υπονομεύουν την αξιοπρέπεια και την τιμή οποίου τους αντιστέκεται. Έτσι κτυπάνε και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η παραίτηση είναι πράξη ευθύνης» δήλωσε.
Η ανάγκη επικράτησης στην πολιτική σκηνή προτάσσει δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα. Και εκείνος επιλέγει τον κυβερνητικό του εταίρο. Ο Πάνος Καμμένος κερδίζει τη μάχη. Αλλά όχι και τον πόλεμο. Τα σύννεφα έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ και η υπουργός Πολιτισμού, Έλενα Κουντουρά, πρωτοκλασάτοι εσωκοινοβουλευτικοί σύμμαχοι μέχρι πρότινος, διαχωρίζουν τη θέση τους από την πολιτική γραμμή του κόμματος για τις Πρέσπες.
Διαμηνύουν ότι θα στηρίξουν την Συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, γεγονός που αναγκάζει τον Πάνο Καμμένο να δείξει την έξοδο στους πάλαι ποτέ συμμάχους του.
Ωστόσο ακόμα και αυτό δεν γίνεται αναίμακτα.
Στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ στη Θεσσαλονίκη, στην εισήγησή του -απουσία των Κουίκ και Κουντουρά- ο Πάνος Καμμένος είναι ξεκάθαρος.
«Τώρα τελευταία εμφανίστηκε μια καινούρια κατηγορία, οι Μακεδονοκλάστες, οι οποίοι μας προέκυψαν, αφού τους διορίσαμε –χωρίς να είναι καν βουλευτές- ακόμη και σε υπουργικούς θώκους, να μας κάνουν και κριτική» είπε φωτογραφίζοντας τους.
«Σας ζητάω συγγνώμη που τους έβαλα σε θέσεις κλειδιά. Εγώ φταίω, αναλαμβάνω την ευθύνη και σας υπόσχομαι ότι αυτοί οι τύποι δεν έχουν κανένα λόγο πια στους ΑΝΕΛ. Τελειώσανε, γιατί στην πλάτη μας πατήσανε και έγιναν τζάμπα μάγκες. Καλό ταξίδι», είπε οργισμένος ο Πάνος Καμμένος.
Οι πολιτικοί ψίθυροι ότι οι ΑΝΕΛ οδηγούνται σε διάλυση αποκτούν όλο και μεγαλύτερη υπόσταση. Ο Τέρενς Κουίκ, ωστόσο, απαντά στον Πάνο Καμμένο προτάσσοντας το ταξίδι του στην Αίγυπτο και την συνάντηση που είχε με την εκεί ηγεσία.
«Βρίσκομαι στην Αίγυπτο ως υφυπουργός Εξωτερικών, υπηρετώντας την εξωτερική πολιτική της πατρίδας μου, όπως τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή μας» είπε κάνοντας σαφές ότι έχει αλλάξει στρατόπεδο και θα στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα εξάλλου είχε κρατήσει σαφείς αποστάσεις από την κόντρα Καμμένου - Κοτζιά.
«Είναι σαφές από την ελληνική πλευρά ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος για την πΓΔΜ, κυρίως με το ΝΑΤΟ αλλά και με την Ε.Ε., εάν δεν λυθεί το ονοματολογικό» πρόσθεσε ο Τέρενς Κουίκ σε πρόσφατη συνέντευξή του επισημαίνοντας ότι δεν στηρίζει την γραμμή των ΑΝΕΛ.
Με το πολιτικό σκηνικό να έχει αλλάξει για τους κυβερνητικούς συμμάχους, πολλοί αναρωτιούνται για το μέλλον της συγκυβέρνησης. Κυρίως για τον χρόνο που της απομένει. Οι εκλογές είναι γεγονός. Αυτό που εκκρεμεί είναι ο χρόνος διεξαγωγής τους. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν, και όχι άδικα ότι η ώρα έφτασε.
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο όχι δεν θα ανεχθεί πλέον για κανέναν και για τίποτα διγλωσσία. Δέσμευσε μάλιστα τους υπουργούς του να τον στηρίξουν σε μία πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας. Έλαβε τις ανάλογες απαντήσεις.
Και του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, η απορία για το τι θα κάνει ο κυβερνητικός εταίρος προκαλεί απορία. Από τη μία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Από την άλλη ότι δεν θα στηρίξει την Συμφωνία. Μάλλον, όλοι φαίνεται να πιστεύουν αυτό που είπε το Σάββατο. Μένουμε μέχρι να φύγουμε. Μέχρι να έρθει δηλαδή η συμφωνία στην Βουλή.
Επιτακτική η ανάγκη για τον Αλέξη Τσίπρα να διασφαλίσει την εξουσία ακόμα και χωρίς τον Καμμένο. Στο ενδεχόμενο μιας πρότασης μομφής αυτό είναι εφικτό, καθώς όπως δείχνει μπορούν να γίνουν συμμαχίες. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές μπορούν να του εξασφαλίσουν την παραμονή στην εξουσία, ενδεχομένως.
Το Μαξίμου δείχνει αμήχανο και η αντιπολίτευση βρίσκει εύφορο έδαφος για πολιτική αντιπαράθεση. Κύριο χαρακτηριστικό η «ομηρία Τσίπρα» από τον Πάνο Καμμένο. Πώς αλλιώς θα μπορούσε εξάλλου να αιτιολογηθεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ του δεξιού του εταίρου, «αποτάσσοντας» έναν από τους δικούς του, τον Νίκο Κοτζιά, διερωτάται μεταξύ άλλων η αντιπολίτευση. Και όχι άδικα.
Οι Πρέσπες φέρνουν εκλογές. Η πρόταση μομφής από τη Νέα Δημοκρατία καραδοκεί. Οι συμμαχίες ετοιμάζονται.