Πολιτικη & Οικονομια

Ο Σπ. Λυκούδης εξηγεί πώς γίνεται η ενημέρωση για τα μυστικά κονδύλια

«Μόνο προφορικά. Εξ’ όσων θυμάμαι παλαιότερα δεν υπήρχε ούτε αυτή»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
likoudis23.jpg
©EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η ενημέρωση σχετικά με τα απόρρητα κονδύλια αφορά αποκλειστικά το Υπουργείο Εξωτερικών και γίνεται μόνο προφορικά. Αυτό υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Λυκούδης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα Radio, επισημαίνοντας ότι για κανένα άλλο υπουργείο δεν δίνονται στοιχεία.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της πολιτικής κίνησης «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς» χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα» την ενημέρωση αυτή, διότι «εξ’ όσων θυμάμαι παλαιότερα δεν υπήρχε ούτε αυτή».

Αναφορικά με τη σύγκρουση Κοτζιά-Καμμένου, ο κ. Λυκούδης εκτίμησε πως πρόκειται για «μια ουσιαστική και όχι προσωπική αντιπαράθεση και καταδεικνύει μια βαθιά κυβερνητική κρίση και παράλληλα κυβερνητικό τραγέλαφο βέβαια».

Όπως είπε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχει κυβέρνηση χωρίς τον Καμμένο. Είναι τόσο απλό αλλά και τόσο αληθινό. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος έχει 6-7 βουλευτές αλλά 8-9 υπουργούς;».

Για τις εκλογές και το πότε θα γίνουν, εκτίμησε ότι «μια κυβέρνηση που αν πάει σε εκλογές τις χάνει, δεν τις κάνει εύκολα. Προσπαθεί να παρατείνει τον βίο της όσο μπορεί».

«Και πάντα έλεγα ότι δεν αποκλείεται να πάμε και τον Οκτώβρη σε εκλογές, δηλαδή στη λήξη της θητείας. Όμως, έρχονται γεγονότα που από μόνα τους δημιουργούν επιταχύνσεις. Αυτή η ιστορία με την παραίτηση του Κοτζιά, ποιος την περίμενε; Εγώ δεν το είχα στις σκέψεις μου ως ενδεχόμενο» πρόσθεσε.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

- Κύριε Λυκούδη είστε και εσείς μεταξύ των αντιπροέδρων της Βουλής που σας γνωστοποιούν τα απόρρητα, έτσι δεν είναι; Η διαδικασία πώς είναι; έρχεται κάποιος από το υπουργείο εξωτερικών; Σας φωνάζει ο κ. Βούτσης; Πώς είναι;

Ακριβώς. Έχουμε μια προφορική ενημέρωση, δεν υπάρχουν δηλαδή γραπτά, κανένα έντυπο, ούτε μπορούμε να πάρουμε μαζί μας κάποιο έντυπο. Υπάρχει μια προφορική ενημέρωση για να έχουμε κάποια γνώση.

- Σας λέει δηλαδή ότι είναι τόσα τα λεφτά και έχουν πάει τόσα όχι συγκεκριμένα αλλά σε αντικείμενο, τόσα εδώ και τόσα εκεί. Αυτό δεν μαθαίνετε;

Ναι.

- Δεν τίθεται θέμα να το εγκρίνετε ή όχι; Απλά ενημερώνεστε;

Ενημέρωση γίνεται και ενημέρωση επ’ αυτών που κατατίθενται εκείνη την ώρα και πάντα προφορικά. Όχι ενημέρωση γενικότερη. Δεν υπάρχει τέτοια.

- Από άλλα υπουργεία που έχουν ενδεχομένως απόρρητα κονδύλια, δεν υπάρχει αντίστοιχη ενημέρωση;

Καμία άλλη. Μόνο του υπουργείου εξωτερικών και αυτή προφορική σας ξαναλέω, για λόγους προφανείς. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι περίεργο.

- Όχι, αυτό το καταλαβαίνω απολύτως. Αλλά αυτό δεν είναι έλεγχος. Έλεγχος σημαίνει ότι έρχομαι και σου λέω «θα δώσω αυτά τα λεφτά στον τάδε, τα πήρε αυτός και αποδεικνύεται». Αυτό σημαίνει έλεγχος.

Μα βεβαίως. Είναι απλώς ενημέρωση αυτό που γίνεται. Τίποτα περισσότερο. Είναι όμως ενδιαφέρουσα διότι εξ’ όσων θυμάμαι παλαιότερα δεν υπήρχε ούτε αυτή.

- Όντως είναι ένα βήμα μπροστά. Και είναι αυτό που λέει ο κ. Κοτζιάς, ότι αυτός το έκανε και προφανώς έτσι είναι. Πέστε μου τώρα, τι πιστεύετε ότι έγινε με τον Κοτζιά και τον Καμμένο; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την ιστορία;

Έχω την εντύπωση ότι είναι μια ουσιαστική και όχι προσωπική αντιπαράθεση και καταδεικνύει μια βαθιά κυβερνητική κρίση και παράλληλα κυβερνητικό τραγέλαφο βέβαια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Ήταν σε διαφορετική κατεύθυνση, εκρηκτικές προσωπικότητες και οι δυο, θα έλεγα ο Κοτζιάς πολύ περισσότερο και υποθέτω ότι δεν ανέχθηκε την μη κάλυψή του στο υπουργικό συμβούλιο. Περίμενε μια τελείως διαφορετική στάση από το σύνολο των υπουργών και από τον πρωθυπουργό. Δεν την είχε και η δική του πολιτική εκρηκτικότητα τον έκανε να παραιτηθεί. Δεν μπορώ να δω κάτι άλλο, τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα.

- Γιατί λέτε δεν του δόθηκε αυτή η κάλυψη; θα λέγαμε ότι μεταξύ των δυο, αυτός που έχει ενοχλήσει λιγότερο την κυβέρνηση, είναι ο Κοτζιάς. Ο Κοτζιάς είναι η κυβερνητική πολιτική. Ο Καμμένος έλεγε τα δικά του.

Αμφιβάλλετε ότι είναι όμηρος του κ. Καμμένου ο κ. Τσίπρας; Δεν έχει κυβέρνηση χωρίς τον Καμμένο. Είναι τόσο απλό αλλά και τόσο αληθινό. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Καμμένος έχει 6-7 βουλευτές αλλά 8-9 υπουργούς;

- Σωστό, έχει και 3 απ’ έξω.

Είναι προφανές ότι η ισχύς του στη βάση των αριθμών και του ρόλου που παίζει στην αριθμητική πλειοψηφία είναι τεράστια.

- Πιστεύετε ότι κρατάει ο ένας τον άλλον; Αυτή η θεωρία που υπάρχει, κυρίως από την πλευρά της ΝΔ;

Συνήθως εγώ τα αποφεύγω αυτά γιατί δεν είμαι πολύ βέβαιος ότι οδηγούν σε ασφαλείς πολιτικές εκτιμήσεις. Πιθανόν αλλά δεν θα ανέλυα την εικόνα με τέτοιους όρους γιατί τους φοβάμαι.

- Μια πρόβλεψη τώρα γενικότερα για τις πολιτικές εξελίξεις. Μπορεί αυτό το θέμα να οδηγήσει σε εκλογές; Τώρα να μου πείτε, αφού σε 5 μήνες εκλογές θα έχουμε.

Έτσι είναι ακριβώς. Όταν με ρωτάνε αν βλέπω ή δεν βλέπω εκλογές, εγώ που πριν από ενάμιση χρόνο όταν προέκυψε το αίτημα για εκλογές, δεν συμφωνούσα. Τώρα όμως αν μου πει κάποιος «είστε υπέρ των εκλογών;» θα του απαντήσω με αυτό που λέτε. Είμαστε έτσι κι αλλιώς μέσα σε προεκλογική περίοδο.

- Κάθισα και μέτρησα τις ημερομηνίες και είδα ότι για να μπορέσει να κάνει εκλογές 19 Μαΐου που υποτίθεται ότι δείχνει το σενάριο του πρωθυπουργού, θα πρέπει να διαλύσει τη Βουλή γύρω στις 15 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα. Άρα 5,5 μήνες από σήμερα.

Δεν έχει τόσο νόημα, έτσι κι αλλιώς προς τις εκλογές βαδίζουμε.

- Το θέμα είναι αν θα το επιταχύνουν.

Έχω μια γενική άποψη και την έχω πει πολλές φορές. Μια κυβέρνηση που αν πάει σε εκλογές τις χάνει, δεν τις κάνει εύκολα. Προσπαθεί να παρατείνει τον βίο της όσο μπορεί. Και πάντα έλεγα ότι δεν αποκλείεται να πάμε και τον Οκτώβρη σε εκλογές, δηλαδή στη λήξη της θητείας. Όμως έρχονται γεγονότα που από μόνα τους δημιουργούν επιταχύνσεις. Αυτή η ιστορία με την παραίτηση του Κοτζιά, ποιος την περίμενε; Εγώ δεν το είχα στις σκέψεις μου ως ενδεχόμενο.

- Και επίσης η κρίση ενδεχομένως στις αγορές. Γιατί είδα τη συνάντηση Τσίπρα- Ντράγκι που πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω του Κοτζιά αλλά είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανησυχεί για το τι γίνεται στις αγορές.

Ανησυχεί και μάλιστα βαθύτατα. Βλέπει ότι δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Που στηρίχθηκε όλο το αφήγημα της λήξης των μνημονίων και της νέας περιόδου; Στο ότι μόνοι μας διαχειριζόμαστε τα πράγματα και βγαίνουμε στις αγορές. Και δεν μπορεί να βγει. Διότι είναι πέλεκυς τα επιτόκια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού
H απειλή εξ Ανατολών - Μέρος 2: Η διεθνής νομολογία ως περίγραμμα ενός έντιμου συμβιβασμού

Μια προσπάθεια να σκιαγραφηθεί η εικόνα της πλέον εύλογης και πιθανής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, στην υποθετική περίπτωση κοινής ελληνο-τουρκικής προσφυγής σε αυτό

Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;
Πώς το κράτος θα ξαναπροσλάβει ένστολους που μπουκάρουν σε υπουργεία;

Κανείς δεν θα εκπλαγεί αν οι εποχιακοί πυροσβέστες που μπουκάραν στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας πάρουν μέρος στον επόμενο διαγωνισμό για τις προσλήψεις εποχιακών, προσληφθούν ή μονιμοποιηθούν

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.