Πολιτικη & Οικονομια

Γραφείο Προϋπολογισμού: Απαιτείται σοβαρή τεκμηρίωση, όταν λέτε πως κάνουμε λάθος

Απάντηση στο ΥΠΟΙΚ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει τη θεσμική υποχρέωση να εκφράζει ανεξάρτητη γνώμη για τη δημοσιονομική πολιτική και τον Κρατικό Προϋπολογισμό» αναφέρει, σε σχετική ανακοίνωσή του, το Γραφείο.

Όπως προσθέτει, «με τη γνώμη αυτή μπορεί ελεύθερα να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει κανείς. Όμως ο ισχυρισμός ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή "κάνει λάθος" προϋποθέτει σοβαρή τεκμηρίωση που δεν ακούστηκε στη χθεσινή συζήτηση. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 αναφέρει ρητά: 1. Στον τίτλο του πίνακα 2.1 (σελ. 18) το "Σενάριο βάσης" και 2. Στον τίτλο του πίνακα 2.8 (σελ. 37) το "Σενάριο με ενσωματωμένες τις προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Πρόκειται δηλαδή για δύο σενάρια που παράγουν διαφορετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα. Αυτή είναι άλλωστε η δομή παρουσίασης τόσο των Μεσοπρόθεσμων Προγραμμάτων Δημοσιονομικής Στρατηγικής όσο και των Προσχεδίων προϋπολογισμών που καταθέτουν τα κράτη-μέλη στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού εξαμήνου, σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Κατά τα λοιπά η άποψη του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019 έχει εκφραστεί με την από 3/10/2018 γνώμη του».

Σημειώνεται ότι της ανακοίνωσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους είχαν προηγηθεί οι τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και του αναπληρωτή υπουργού, Γιώργου Χουλιαράκη, οι οποίοι διέψευσαν τις φήμες περί δύο διαφορετικών σεναρίων σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Τσακαλώτος στην παρέμβασή του στη αναφέρθηκε στο ζήτημα με τα δύο σενάρια του προϋπολογισμού και τόνισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφισημία τι θα κάνει η κυβέρνηση, δεν μειώνονται οι συντάξεις», είπε και πρόσθεσε: «Δεν μειώνονται οι συντάξεις, παίρνουμε ένα μέρος των αντίμετρων, περίπου 800 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός είναι πιο επεκτατικός…».

«Δεν μιλάμε και δεν υπάρχουν δύο εναλλακτικά σενάρια για να αποφασίσει η κυβέρνηση σε ποιο θα καταλήξει και θα υιοθετήσει. Ο προϋπολογισμός αποτυπώνει ένα σενάριο και αυτό είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική για το επόμενο έτος», είπε από την πλευρά του ο κ. Χουλιαράκης ο οποίος έκανε λόγο και για «δημοσιονομικό χώρο ύψους περίπου ένα δισ. ευρώ που θα κατανεμηθεί ισόρροπα, σε στοχευμένες δράσεις».

«Από φέτος έχουμε τη πολυτέλεια να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί για να αλλάξει το πρόσημο και έτσι, μετά από μια παρατεταμένη δημοσιονομική στενότητα, πάμε σε περίοδο λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης μέχρι το 2022. Το 2019 είναι μόνο το πρώτο βήμα. Έχουμε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό χώρο της τάξεως του 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, περίπου δηλαδή ένα δισ. ευρώ και θα κατανεμηθεί ισόρροπα με στοχευμένες δράσεις, όπως φοροελαφρύνσεις, καταπολέμηση της ανεργίας και της παιδικής φτώχειας», πρόσθεσε ο κ. Χουλιαράκης.