- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Μαρία Δαμανάκη από το Ποτάμι θέλει γυναικεία ισότητα στην πολιτική
«Θέλω να μην είμαστε η εξαίρεση στην πολιτική» λέει το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού
«Θέλω να μην είμαστε η εξαίρεση στην πολιτική» λέει η Μαρία Δαμανάκη μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Ποταμιού, ζητώντας ισότητα και στην πολιτική, στο πλαίσιο της καμπάνιας του Ποταμιού με τον τίτλο #thelopotami.
«Να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες – πρώτες από όλους – ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από τους άντρες. Να στηρίξουμε και να στηριχθούμε στο φύλο μας. Οι ανισότητες και τα εμπόδια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αίρονται, ας αντεπιτεθούμε λοιπόν».
Το παιχνίδι της πολιτικής είναι φτιαγμένο από άντρες και απευθύνεται μόνο σε άντρες, «ομολογούν» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό. Και έτσι οι δύο τολμηροί πολιτικοί αποφάσισαν να κάνουν εκστρατεία υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική. Και να εφαρμόσουν τον κανόνα του 50 – 50. 11 άντρες και 11 γυναίκες έβαλε ο Μακρόν στην κυβέρνηση του, 15 γυναίκες και 15 άντρες ο Τριντό στον Καναδά.
Όταν ίδρυσε το En Marche – λέει σήμερα ο Μακρόν – τα γραφεία πλημμύρισαν από νέους λευκούς άντρες. Γυναίκα δεν εμφανίστηκε ούτε για δείγμα. Σοκαρίστηκε και αποφάσισε να αρχίσει εκστρατεία προσέλκυσης των γυναικών στην πολιτική.
Οι γυναίκες λοιπόν όχι μόνο στην Ελλάδα, μοιάζουν να έχουν δυσανεξία στην πολιτική. Ιδιαίτερα οι επιτυχημένες στην επαγγελματική τους ζωή δεν επιθυμούν να εμπλακούν με έναν δύσκολο και καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο.
Εδώ, το 2015, μόλις 56 γυναίκες εκλέχτηκαν στην Βουλή. 56 έναντι 244! Και αυτό επετεύχθη επειδή υπάρχει ο νόμος για την ποσόστωση που υποχρεώνει τα κόμματα να έχουν γυναίκες υποψήφιες τουλάχιστον κατά το 1/3.
Έχουμε λοιπόν πολύ δρόμο μπροστά μας; Δεν θα γίνουμε ποτέ Γαλλία ή Καναδάς;
«Θα γίνουμε», αισιοδοξεί η Μαρία Δαμανάκη, «Έστω και “πραξικοπηματικά” κάποια στιγμή θα γίνουμε. Θα βρεθεί ένας άντρας και θα βάλει και αυτός στην Ελλάδα τον κανόνα του 50-50. Θα προτιμούσα όμως αυτό να συμβεί από τα κάτω και όχι από τα πάνω. Να συνειδητοποιήσουν οι γυναίκες – πρώτες από όλους – ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από τους άντρες. Να στηρίξουμε και να στηριχθούμε στο φύλο μας. Οι ανισότητες και τα εμπόδια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αίρονται, ας αντεπιτεθούμε λοιπόν. Ο επόμενος κόσμος δεν μπορεί να χτιστεί με τα στερεότυπα και τις διακρίσεις του προηγούμενου»…