Πολιτικη & Οικονομια

Καμίνης: Από την κακή δημόσια υγεία δεν πλήττεται ο πλούσιος αλλά ο εργαζόμενος, ο άνεργος και ο συνταξιούχος

Το παράδειγμα της Αθήνας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το πολιτικό σύστημα αρνείται να βρει στην υγεία ένα μίνιμουμ συνεννόησης, με αποτέλεσμα το ράβε-ξήλωνε κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση ή ακόμη και ο υπουργός τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης σε ημερίδα του Κινήματος Αλλαγής για την υγεία και την πρωτοβάθμια φροντίδα.

«Ο καθένας προσέρχεται σε αυτήν την υπόθεση προσκολλημένος στις ιδεοληψίες του. Η μεν Κυβέρνηση ότι η λύση είναι να γεμίσουμε τη χώρα με νέα κτίρια και δομές και ας παραμείνουν αυτά άδεια κουφάρια, αρκεί να είναι κρατικά, η Νέα Δημοκρατία από την άλλη πως όλα θα τα ρυθμίσει από μόνη της η αγορά» τόνισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας την υψηλή οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη και τα νοικοκυριά: «το 2015 οι άμεσες ιατρικές δαπάνες στην Ελλάδα ως ποσοστό της τελικής κατανάλωσης των νοικοκυριών έφτασαν στο 4,4%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των κρατών μελών, μετά τη Βουλγαρία και τη Μάλτα, και σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο (2,3%) στην ΕΕ».

«Χρέος δικό μας, εκείνων δηλαδή που αυτοπροσδιοριζόμαστε ως προοδευτικοί είναι να φτιάξουμε όχι ένα πολύ καλό αλλά ένα εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας για τον κάθε πολίτη και ειδικότερα για τον αδύναμο» τόνισε ο κ. Καμίνης, υπογραμμίζοντας ότι «από ένα κακό δημόσιο σύστημα υγείας δεν πλήττεται ο πλούσιος. Πλήττεται ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο συνταξιούχος».

Ο κ. Καμίνης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αθήνας, λέγοντας ότι στον Δήμο Αθηναίων τα Δημοτικά Ιατρεία αναβαθμίστηκαν, παρέχοντας συμβουλευτική, ψυχολογική και νομική στήριξη, με αποτέλεσμα από το 2014 μέχρι σήμερα οι επισκέψεις να έχουν τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τις 100.000 σε ετήσια βάση.

«Το κάναμε πράξη μέσα από τον ριζικό επανασχεδιασμό των Δημοτικών Ιατρείων, ως προσβάσιμα σημεία παροχής εξωνοσοκομειακής» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, παραθέτοντας τους άξονες της πολιτικής του στην κοινωνική πρόνοια και υγεία:

  • Ισότιμη λήψη υπηρεσιών υγείας, δωρεάν και καθολικά για όλους εκείνους που την έχουν ανάγκη, ασφαλισμένους αλλά και ανασφάλιστους, χωρίς καμία απολύτως διάκριση.
  • Χωροθέτηση των Δημοτικών Ιατρείων στην καρδιά της κάθε γειτονιάς, δίπλα στον κάτοικο και στις ανάγκες του.
  • Εξετάσεις και ηλεκτρονική συνταγογράφηση από ένα πολύ μεγάλο εύρος σχεδόν όλων των ιατρικών ειδικοτήτων.
  • Μετανοσοκομειακή φροντίδα και αποκατάσταση
  • Προγράμματα πρόληψης

Ο κ. Καμίνης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ένα τέλος στον πελατειακό – κομματικό χαρακτήρα του συστήματος υγείας. «Είναι απόλυτη ανάγκη να επιβληθεί «κομματική αχρωματοψία». Οι δομές πρέπει να αυτονομηθούν από τον ασφυκτικό έλεγχο του Υπουργείου, να αποκτήσουν σταθερές, τεχνοκρατικά άρτιες διοικήσεις απαλλαγμένες από τις πελατειακές λογικές, να εξοπλιστούν με ένα νέο, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, ολοκληρωμένους προϋπολογισμούς και αυτονομία μεσοπρόθεσμα στις προσλήψεις και την κοστολόγηση των υπηρεσιών τους» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων και πρόσθεσε την ανάγκη για διαφάνεια και κριτήρια στην κατανομή πόρων γιατί δεν μπορεί η υγεία των πολιτών να εντάσσεται στις πελατειακές σκοπιμότητες. Αυτό είναι η προοδευτική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά.