Πολιτικη & Οικονομια

Αιχμές Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά Καμμένου για το plan b στο Σκοπιανό

«Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
state.jpg
©EPA

Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για την ύπαρξη plan b στο Σκοπιανό προκάλεσαν τριγμούς στην κυβέρνηση, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να «αδειάζουν» τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον φιλοκυβερνητικό Τύπο να εξαπολύει τα πύρα του κατά του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για «κατάντια».

Αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ τοποθετήθηκε επί του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον «υποστηρίζει σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας».

Ειδικότερα, σε δήλωση που έκανε στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, άφησε αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου ο οποίος επέλεξε «να δημοσιοποιήσει τις λεπτομέρειες μιας προσωπικής διπλωματικής συνομιλίας».

 

Αναλυτικά η δήλωση:

«Δεν ανακοινώνουμε δημόσια τις λεπτομέρειες των προσωπικών μας διπλωματικών συνομιλιών, αλλά η θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για το θέμα αυτό είναι σαφής: Χαιρετίζουμε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Δημοκρατίας της "Μακεδονίας", στις 30 Σεπτεμβρίου, στο οποίο οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αποδοχή της Συμφωνίας Πρεσπών μεταξύ Μακεδονίας και Ελλάδας.

» Υποστηρίζουμε σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στην πΓΔΜ να αναλάβει τη νόμιμη θέση της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως Δημοκρατία της Βόρειας "Μακεδονίας", συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία».

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε ότι «στις ΗΠΑ έχει τυφώνα αλλά δεν λέγεται Πάνος», την ώρα που και ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κράτησε αποστάσεις από τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζέιμς Μάτις. Κατά τα διάρκεια του τετ α τετ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πρότεινε τη δημιουργία ενός αμυντικού άξονα στα Βαλκάνια για να αντιμετωπιστεί η ρωσική διείσδυση. Σε αυτήν τη «συμμαχία» η πΓΔΜ θα συμμετείχε χωρίς νέα ονομασία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.