- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι μάθαμε από το συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ
Σημίτης, ΓΑΠ, Βενιζέλος μαζί, οι κόντρες, τα πηγαδάκια, το παρασκήνιο
Σε πανηγυρικό κλίμα ολοκληρώθηκε το 2ήμερο εορταστικό συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ παρά τις όποιες παραφωνίες που δεν κατάφεραν να επισκιάσουν τη συνολική θετική αποτίμηση. Άλλωστε η παρουσία και μόνο των δύο πρώην πρωθυπουργών εξέπεμπε σαφές μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης στην κατεύθυνση της ανασυγκρότησης της κεντροαριστερας. Η παρουσία του κόσμου παρέμεινε και τη δεύτερη μέρα ισχυρή, με τις 4 αίθουσες (στις 3 παρακολουθούσαν από οθόνες) να είναι γεμάτες.
Παρόλα αυτά δεν έλειψαν και οι κόντρες με βασικό άξονα συζήτησης την οικονομία και το μνημόνιο, αλλά και τις ευθύνες για την πορεία της χώρας. Οι κόντρες ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί με δύο πρώην υπουργούς οικονομικών του εκσυγρονιστικού και του παπανδρεϊκού μπλοκ αντίστοιχα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Με επικριτικό ύφος για την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου ο Νίκος Χριστοδουλάκης σχολίασε την συμμετοχή της χώρας στο ΔΝΤ, αναφέροντας ότι η τότε κυβέρνηση βρήκε «πολύ βολική την ανάμειξή του ίσως γιατί έκρινε ότι θα του φόρτωνε την ευθύνη λήψης δυσάρεστων μέτρων που εκείνη δεν τολμούσε να πάρει ώστε να μην έρθει στην δύσκολη θέση της αντίθεσης με την δήλωση λεφτά υπάρχουν». Παράλληλα, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη χαρακτήρισε «ανεκδιήγητο» το δημοψήφισμα που πρότεινε ο Γιώργος Παπανδρέου. Άμεση ήταν η απάντηση του Φίλιππου Σαχινίδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η ύφεση προϋπήρχε του Μνημονίου ενώ απαντώντας με έντονο ύφος στον Ν.Χ τόνισε ότι «δεν άκουσε καμία πρόταση για το πώς θα μειωνόταν το πρωτοφανές πρωτογενές έλλειμμα των 24 δις. Έχω ακούσει πολύ κριτική αλλά καμία πρόταση».
Χαρούμενα για την ανθρωπογεωγραφία του χώρου δήλωναν από την πρώτη στιγμή τα στελέχη της Χ. Τρικούπη, καθώς συσπειρώθηκε ένα κεντροαριστερό ακροατήριο (Αλιβιζάτος, Λυκούργος Λιαρόπουλος - μέλος Κ.Ε Δράσης, Βούλγαρης, Παγουλάτος κ.α.) το οποίο έδινε το στίγμα των επόμενων κινήσεων του ΠΑΣΟΚ.
Επιβαρυμένο ωστόσο, ήταν το κλίμα κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας εξαιτίας της πρότασης του Δημήτρη Ρέππα για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, μία πρόταση που αποπροσανατόλισε τις συζητήσεις, οι οποίες αναλώθηκαν στο κυνήγι στελεχών από τους δημοσιογράφους με το ερώτημα εάν αυτή η συνεργασία θα ήταν εφικτή. Όπως ήταν αναμενόμενο το ΠΑΣΟΚ εισέπραξε από νωρίς το πρώτο «όχι» από τον ΣΥΡΙΖΑ δια στόματος Νίκου Βούτση, ενώ χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πέτρου Ευθυμίου, ο οποίος υπενθύμισε στην εισήγησή του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει τον παλιό μας εαυτό. Όλος ο μηχανισμός της παθολογίας μας έχει μετακομίσει ατόφιος στον ΣΥΡΙΖΑ» προσπαθώντας να βάλει τέλος στις σχετικές συζητήσεις. Στα πηγαδάκια μάλιστα κορυφαίο στέλεχος σχολίαζε σε σχέση με την πρόταση Ρέππα «ο άνθρωπος που έκανε το deal με τον Λυμπερόπουλο των ταξί, θέλει να συναντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τον Καλφαγιάννη της ΠΟΣΠΕΡΤ, τον Φωτόπουλο της ΔΕΗ και τον Μπαλασόπουλο της ΠΟΕ - ΟΤΑ».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η κεντρική ομιλία του προέδρου του κόμματος Β. Βενιζέλου ο οποίος απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με μία παράταξη που όπως είπε «η ύπαρξη της βασίζεται στη συκοφάντηση, την υπονόμευση και την υποτίμηση» της ιστορικής πορείας του ΠΑΣΟΚ». Σε άλλα σημεία της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «χωρίς το πρώτο πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το δεύτερο», παραδεχόμενος πως το «κόστος της κρίσης είναι τεράστιο», αλλά αποσαφηνίζοντας ότι οι «όποιες άλλες επιλογές θα ήταν ασύμμετρα και ασύγκριτα χειρότερες». Ωστόσο, τόνισε ότι έπρεπε να είχε επιμείνει τον Μάιο του 2010 στην πρότασή του για επικύρωση του πρώτου Μνημονίου με διευρυμένη πλειοψηφία 180 των βουλευτών, ενώ σχολιάζοντας την αναζωπύρωση των αρνητικών συζητήσεων για την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι «απαράδεκτο να επανέρχονται στη διεθνή συζήτηση αρνητικά στερεότυπα». -Κατά την είσοδο του Β. Βενιζέλου ακούστηκε και το μοναδικό σύνθημα που ακούστηκε κατά τη διάρκεια του συμποσίου «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό».-
Ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Κώστα Σημίτη ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική κατά του συνόλου του ελληνικού πολιτικού συστήματος τονίζοντας πως οι πολιτικοί του παρελθόντος ήταν «αυτάρεσκοι» ,απασχολημένοι με την προβολή του εαυτού τους», αποτυγχάνοντας να αντιληφθούν τις τεράστιες αλλαγές που επέφερε η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Συνεπής, όπως πάντα στην ώρα του, ο Κώστας Σημίτης έφτασε νωρίτερα από όλους, ενώ όπως σχολίαζαν οι παρευρισκόμενοι ήταν η πρώτη φορά που δεν ίσχυσε «η ώρα ΠΑΣΟΚ» για κανέναν. Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην λογική των διορισμών και των ρουσφετιών εξηγώντας πως «κυρίαρχος στόχος της πολιτικής συνέχισε να είναι ο έλεγχος διορισμών και παροχών για να μεγιστοποιηθεί η εκλογική απήχηση, τη στιγμή που η ένταξη στο κοινό νόμισμα σήμαινε πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσε να τυπώνει χρήματα, ανέμελα» όπως είπε χαρακτηριστικά, με την Αθήνα να αναγκάζεται έτσι να καταφεύγει στον δανεισμό που γέννησε το υπέρογκο δημόσιο χρέος. «Σωπάσαμε όταν βλέπαμε το τσουνάμι της κρίσης να έρχεται», τόνισε. Βολές, όπως ήταν αναμενόμενο εξαπέλυσε και κατά του Γιώργου Παπανδρέου κατακρίνοντας το «δόγμα» ότι μία προοδευτική παράταξη είναι ενάντια σε περικοπές. «Δημιούργησαν την εικόνα ότι ήταν μάγοι, και την πλήρωσε ο ελληνικός λαός», συνέχισε ο κ. Σημίτης, σχολιάζοντας και τη σημερινή εικόνα του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας πως «πρέπει να αποφύγει την υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες». Όσον αφορά τη ΔΗΜΑΡ εκτίμησε ότι «πνίγηκε στον αριστερό κομφορμισμό της», ενώ σχολιάζοντας την αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ την παραλλήλισε με ανούσια «διαμάχη υπέργηρων συνταξιούχων στο καφενείο».
«Άλλοι ήταν οι εμπρηστές και το μόνο θέμα ήταν πόσα και ποια λάθη έκαναν οι πυροσβέστες», σημείωσε από την πλευρά του στη δική του ομιλία ο Γιώργος Παπανδρέου, υπερασπιζόμενος την πολιτική του, υπογραμμίζοντας πως τη διετία 2009-2011 ξεκίνησε μία πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση, εξηγώντας πως η μείωση του ελλείμματος που καταγράφεται σήμερα είναι προϊόν του πρώτου Μνημονίου. Κατά την είσοδο του κ. Παπανδρέου στην αίθουσα μία ομάδα άρχισε να τον επευφημεί φωνάζοντας το όνομά του, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όταν αναφέρθηκε στον πόλεμο που δέχτηκε κάποιοι από το ακροατήριο φώναζαν «προδότες». Όπως ήταν φυσικό στα βέλη του κ. Παπανδρέου βρέθηκε και ο Αντώνης Σαμαράς και οι «μαγικές συνταγές» εξόδου από την κρίση, όταν ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο δεύτερος άρθρωνε έναν απερίφραστα αντιμνημονιακό λόγο, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις του ΠΑΣΟΚ (και όχι μόνο) καθυστέρησε την πορεία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την χώρα. «Ναι, λεφτά υπάρχουν», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, -απαντώντας εμμέσως στην κριτική που του ασκήθηκε- με προϋπόθεση όμως να καταπολεμηθούν τα κακώς κείμενα ετών, όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά».
Συζητήσεις προκάλεσε και η αναφορά της Βάσως Παπανδρέου για τη δημιουργία κυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται «από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου. Πέρα από τις μικροκομματικές διαφορές τους θα πρέπει να στηρίξουν κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση της χώρας». Αυτή η κυβέρνηση κατά την κ. Παπανδρέου θα έχει χρόνο ζωής έως τις εκλογές, ενώ δεν έθεσε όπως διευκρίνισε θέμα αλλαγής πρωθυπουργού. Στελέχη της Χ. Τρικούπη, πάντως σχολίαζαν πως «ο καθένας σε ένα συνέδριο μπορεί να λέει ότι θέλει. Δεν μπορούμε να τους σταματήσουμε ούτε να τους απαγορεύσουμε να πουν την άποψή τους». Τη δική του άποψη κατέθεσε και ο Νίκος Μπίστης, για τη δημιουργία της ελληνικής Ελιάς, ενώ λίγο αργότερα αναρωτιόταν στο facebook «να με συμπαθάτε, αλλά τι σχέση έχει ο πολιτικός λόγος του Σημίτη με αυτόν που ακούμε χρόνια τώρα σχεδόν από το σύνολο του πολιτικού προσωπικού;»
Σύμφωνα με τα στοιχεία τις 3 απογευματινές ομιλίες παρακολούθησαν διαδυκτιακά 44.000 άτομα, ενώ το peak καταγράφηκε όταν ανα λεπτό παρακολουθούσαν 2.200 άτομα- αριθμός ρεκόρ όπως τόνιζαν από το ΠΑΣΟΚ.
Τελικά ποιο ήταν το συμπέρασμα; -ρωτάω γνωστό στέλεχος του κόμματος- «Εμείς δώσαμε το στίγμα, μία κεντρική ταυτότητα. Όσοι πιστεύουν στις αρχές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ας έρθουν να συμπορευτούμε να δημιουργήσουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη». Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα κατά πόσο και ποιοι θα το πράξουν.