- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βενιζέλος: Να μην μετατραπεί η Τουρκία σε αυταρχική, μη φιλελεύθερη δημοκρατία
Παρέμβαση στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης
Η κατάσταση στην Τουρκία με αφορμή την έκθεση των διεθνών παρατηρητών για τη διεξαγωγή των πρόσφατων προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών, συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην παρέμβασή του τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Τουρκία σε μία αυταρχική δημοκρατία, μια χώρα σε οικονομική κρίση, η οποία είναι υψίστης σημασίας για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Αναλυτικά η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Είναι πολύ σημαντικό να αποτραπεί η οριστική μετατροπή της Τουρκίας σε μια αυταρχική μη φιλελεύθερη ( illiberal ) δημοκρατία. Η Τουρκία είναι μια χώρα με βαθιές διαιρέσεις: κοινωνικές, εθνοτικές και θρησκευτικές. Μια χώρα σε οικονομική κρίση. Μια χώρα που η συνοριακή της γραμμή εφάπτεται με πολλές εστίες πολέμου. Μια χώρα εξαιρετικά κρίσιμη για τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.
Όλοι αντιλαμβάνονται τη σημασία που έχει η συμπεριφορά της Τουρκίας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα το Αιγαίο, για την κατάσταση στην Κύπρο και την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η εξαγωγή εσωτερικών προβλημάτων είναι πάντα ένα πολύ σοβαρό θέμα στις διεθνείς σχέσεις. Το αναθεωρημένο τουρκικό Σύνταγμα εισάγει ένα υβριδικό προεδρικό σύστημα που δεν συνοδεύεται από τα θεσμικά αντίβαρα του κλασικού προεδρικού συστήματος αμερικανικού τύπου ή έστω του ημιπροεδρικού συστήματος γαλλικού τύπου. Η Επιτροπή Βενετίας έχει διατυπώσει κρίσιμες παρατηρήσεις.
Το συνταγματικό αυτό πλαίσιο και η συνεχιζόμενη, για δυο και πλέον χρόνια, κατάσταση εξαίρεσης, είναι λογικό να καθιστούν ιδιαίτερα προσεκτικά τα όργανα του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Χρειάζεται επαγρύπνηση, διάλογος, διαρκής επισήμανση των προβλημάτων, θεσμική πίεση προκειμένου να διασφαλισθεί η ισχύς των αρχών και των θεσμικών εγγυήσεων του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού στην Τουρκία. Πρωτίστως προς το συμφέρον της ίδιας και για την ευημερία των πολιτών της. Αλλά και για την Ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».