- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Οι ένοχοι του ΤΕΙ Σερρών
Πόσοι πρυτάνεις, πόσοι καθηγητές, πόσοι αστυνομικοί διευθυντές, πόσοι «αρμόδιοι» είχαν άραγε ακούσει τα τελευταία 15 χρόνια για τη δράση του ανθρώπου αυτού;
Για αρχή, να πω πως το τεκμήριο της αθωότητας με υποχρεώνει να πω ότι όλα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν την υποθετική περίπτωση κατά την οποία ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών που συνελήφθη είναι ένοχος και οι δεκάδες καταγγέλοντες δεν είναι εντελώς τρελοί (κάποιες εμφανίσεις που έχω δει με κάτι περουκίνια θα έπρεπε να είναι από μόνες τους αδικήματα ή τουλάχιστον ενδείξεις ότι έχουμε να κάνουμε με εγκληματική προσωπικότητα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).
Στην περίπτωση αυτή, αν αποδειχθεί ότι ο καθηγητής του ΤΕΙ Σερρών όντως ζητούσε και έπαιρνε ανταλλάγματα για τους βαθμούς που έβαζε, θα είναι μάλλον κολοβή η απονομή της δικαιοσύνης αν περιοριστεί στον περουκοφόρο λειτουργό και στους δυο-τρεις κατηγορούμενους ως συνεργούς. Θα είναι μια απονομή δικαιοσύνης λειψή, καθώς δεν θα έχει περιλάβει τους ανθρώπους που ήξεραν, είχαν θέσεις ευθύνης και εξουσίας και παρόλα αυτά προτιμούσαν να σφυρίζουν αδιάφορα και να μιλούν με θέρμη για την αξία του εκπαιδευτικού λειτουργήματος, παρά να κάνουν κάτι για να εμποδίσουν τον συνάδελφο τους.
Φίλες, φίλοι και οι υπόλοιποι, μάλλον όλοι έχετε πάει σχολείο και οι περισσότεροι από εσάς ενδεχομένως να έχετε υποστεί, έστω και για λίγο, την βάσανο κάποιου δημόσιου ανώτατου ή ανώτερου εκπαιδευτικού ιδρύματος. Άρα ξέρετε πολύ καλά ότι είναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να υπάρχει καθηγητής που επι χρόνια να παίρνει λεφτά για να περνάει μαθητές και αυτό να μην είναι γνωστό σε όλη (ή σχεδόν όλη, αν υπολογίσουμε και όσους δεν παίρνουν χαμπάρι τι συμβαίνει πέρα από τη μύτη τους) τη σχολή. Δεν μιλάμε για τατουάζ στο κωλομέρι, μιλάμε για εκβιασμό τον οποίο έχουν υποστεί δεκάδες ή και εκατοντάδες μαθητές. Και – κυρίως – μιλάμε για καταγγελίες.
Για τον συγκεκριμένο καθηγητή οι καταγγελίες ξεκίνησαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σύμφωνα με κάποιο ρεπορτάζ είχε γίνει κατάληψη του ΤΕΙ από μαθητές που διαμαρτύρονταν για τη συμπεριφορά του, το 2004. Ο ίδιος ο πρύτανης είπε πως το 2015 η αστυνομία ζήτησε κατάλογο με τα ονόματα των μαθητών που δίδασκε ο κατηγορούμενος, εκείνος τον έδωσε και μετά… μετά, υποθέτω, επέστρεψε στη δουλειά του που μάλλον είναι να βάζει το κεφάλι του στην άμμο και να παριστάνει ότι το ίδρυμα που διοικεί είναι κάτι παραπάνω από το λημέρι ενός (;) εκβιαστή.
Πόσοι πρυτάνεις, πόσοι καθηγητές, πόσοι αστυνομικοί διευθυντές, πόσοι «αρμόδιοι» είχαν άραγε ακούσει τα τελευταία 15 χρόνια για τη δράση του ανθρώπου αυτού; Σε πόσων τα αυτιά και τα μάτια να είχαν φτάσει καταγγελίες για τη σαπίλα που βασιλεύει στο ΤΕΙ των Σερρών; Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τον ακριβή αριθμό, αλλά μπορεί με σιγουριά να πει τι έκαναν. Τίποτα απολύτως.
Όλα αυτά τα χρόνια ούτε ένας από τους καθηγητάδες που καμαρώνουν σα γύφτικα σκεπάρνια για το «λειτούργημα» τους, δεν βρήκε το θάρρος να βγει δημοσίως και να πει κάτι. Ούτε ένας από τους υπέρμαχους της «δωρεάν και δημόσιας παιδείας» δεν ένιωσε άβολα να κάθεται δίπλα σε έναν εκβιαστή. Ούτε ένας από τους πρυτάνεις που πέρασαν (δεν έχω ιδέα πόσοι είναι από το 2004 αλλά υποθέτω δεν θα είναι μόνο ένας) δεν ένιωσε την ανάγκη να κουνήσει λίγο τα νερά του ιδρύματος το οποίο πληρώνονταν για να επιβλέπει και να διευθύνει.
Φανταστείτε ένα ανάλογο περιστατικό σε ένα ιδιωτικό σχολείο. Φανταστείτε, ας πούμε, ενα ιδιωτικό λύκειο στο οποίο αποκαλύπτεται ότι ένας καθηγητής εκβιάζε μαθητές για να μην τους αφήνει στην ίδια τάξη. Αν ο ιδιοκτήτης του σχολείου δεν ήταν συνένοχος, ο διευθυντής την επόμενη μέρα θα έψαχνε για δουλειά. Είτε επειδή ήξερε, είτε επειδή δεν ήξερε. Γιατί και στις δύο περιπτώσεις τη δουλειά του καλά δεν την έκανε.
Στην περίπτωση του δημόσιου ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα αλλάξει τίποτα και θα πρέπει να ακολουθηθούν ένα σωρό διαδικασίες, που κανείς δεν ξέρει πόσο χρόνο θα πάρουν, προκειμένου ο εκβιαστής καθηγητής να παυθεί από τη θέση του. Οι, ηθικά τουλάχιστον, συνένοχοι, όλοι αυτοί που δεν μίλησαν, όλοι αυτοί που δεν ασχολήθηκαν, όλοι αυτοί που προστάτευσαν, θα συνεχίσουν να πηγαίνουν ανενόχλητοι στις δουλειές τους και τίποτα δεν θα σταματήσει τον επόμενο καθηγητή που θα σκεφτεί ότι ο εκβιασμός φοιτητών είναι ένας καλός τρόπος να βγάλεις εύκολα και γρήγορα λεφτά.
Ο πρύτανης θα παραμείνει στη θέση του, ατιμώρητος για την ανικανότητα του να διοικήσει και το μόνο κέρδος από τη σύλληψη θα είναι οι όλο και περισσότεροι άνθρωποι που καταλαβαίνουν τι σημαίνει κρατικό μονοπώλειο στην παιδεία και γιατί κάποιοι «λειτουργοί» λυσσάνε για τη διατήρηση του και γιατί βγάζουν αφρούς κάθε φορά που ακούγεται η λέξη «αξιολόγηση». Και μπράβο τους.