Οι δικηγόροι που εξαγγέλλουν ήδη τις πρώτες φθινοπωρινές κινητοποιήσεις τους και οι εργαζόμενοι στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες είναι οι οξύτεροι από τους πολλούς «πονοκεφάλους» που αντιμετωπίζει σήμερα η κυβέρνηση. Τα ζητήματα αυτά, που έπρεπε να έχουν «κλείσει» από τον Αύγουστο προκειμένουν ν΄ απελευθερωθεί η επόμενη δανειακή δόση, έχουν περάσει στα χέρια του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, που φέρεται μέχρι και αποφασισμένος ν΄ αντιταχθεί στην τρόικα, τα μέλη της οποίας αναμένονται στη χώρα μας σε δυο περίπου βδομάδες.
Η ουσία της διαφωνίας είναι ότι οι μεν δικηγόροι ζητούν να μην καταργηθεί η ελάχιστη αμοιβή τους, πράγμα που θα σήμαινε απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, ενώ οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΛΒΟ, ΠΥΡΚΑΛ, ΕΑΣ και τη ΛΑΡΚΟ) ζητούν να μην απολυθούν. Για τους τελευταίους, η τρόικα απαίτησε μοντέλο ΕΡΤ, δηλαδή κλείσιμο και εκκαθάριση, ενώ η κυβέρνηση πρότεινε σχέδιο εκκαθάρισης εν λειτουργία, το οποίο απέρριψε η τρόικα. Έχει γίνει σαφές ότι η τρόικα δε συναινεί να διατεθούν 40 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό με την μορφή δανεισμού, προκειμένου να γίνει η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Ακριτομυθίες από το Μέγαρο Μαξίμου μιλούν μέχρι και για «ηρωική σύγκρουση» του κ. Σαμαρά με την τρόικα.
Στο «μέτωπο» των δικηγόρων ο Κώδικας που κατατέθηκε στη Βουλή, ο οποίος καταργεί την ελάχιστη αμοιβή των δικηγόρων και την υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια, θεωρείται ήδη casus bellί (αιτία πολέμου). Ο κλάδος προετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις και ήδη υπάρχει πρόταση για 48ωρη απεργία μέσα στο μήνα. Στη σημερινή συνεδρίαση του συντονιστικού των δικηγορικών συλλόγων αναμένεται να γίνει πρόταση για κινητοποιήσεις στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου. Οι εξελίξεις αυτές θα «φρακάρουν» ακόμα περισσότερο την απονομή της ποινικής και, ιδίως, αστικής δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Επί της ουσίας, καθώς ένας στους τρεις βουλευτές είναι νομικός, έχει πολύ ενδιαφέρον αν οι ρυθμίσεις αυτές θα περάσουν στη Βουλή ή όχι.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων στις εξελίξεις σχετικά με τα αμυντικά συστήματα. Για «μάσκες που έπεσαν», μίλησαν οι βουλευτές του κ. Θεόδωρος Δρίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Αγνή Καλογερή και Βασίλης Χατζηλάμπρου, οι οποίοι σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν:
«Το λουκέτο που αποφάσισε η τρόικα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και ανακοίνωσε στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες μέσω email, όπως λένε οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, αποτελεί την τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Ενός θανάτου στον οποίο όλες οι ελληνικές τροϊκανές κυβερνήσεις είναι συμμέτοχες και συνένοχες.
Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και όλες οι προηγούμενες φέρουν την πλήρη, την απόλυτη ευθύνη για τον αφανισμό της αμυντικής βιομηχανίας. Εφαρμόζοντας τις επιταγές πιστωτών και τοκογλύφων, συμμετείχαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν τη σημερινή εξέλιξη, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη δέσμευση που ψήφισαν στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα το 2011 για ξεπούλημα των ΕΑΣ ως προαπαιτούμενο (prior action) για τη συνέχιση της δανειοδότησης της χώρας, και επεκτείνοντάς τη μάλιστα και στους υπόλοιπους ομίλους της αμυντικής βιομηχανίας».
Οι ΑΝΕΞΕΛ
Σχολιάζοντας το ζήτημα ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος είπε: «Η συγκυβέρνηση, με εντολή της τρόικας, αφού παραδίδει τη δημόσια περιουσία και δημεύει την ιδιωτική περιουσία, αποφάσισε να καταργήσει τα πυρομαχικά της Εθνικής Αμυνας. Ντροπή».
Η ΔΗΜΑΡ
Η ΔΗΜΑΡ ζήτησε την αναδιάρθρωση με τις επιχειρήσεις εν λειτουργία και όχι με οριζόντιο τρόπο και άμεσο κλείσιμο. «Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να μη λαμβάνεται υπόψη ότι η αμυντική βιομηχανία αποτελεί ένα κρίσιμο μέγεθος για τη χώρα», ανέφερε σχετική ανακοίνωση.
Το ΚΚΕ
Να αντιπαλέψουν, οι εργαζόμενοι στις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, τα σχέδια κλεισίματος και απόλυσης όλου του προσωπικού τους, κάλεσε το ΚΚΕ ζητώντας να μην «παγιδευτούν σε άλλα σενάρια, όπως η εκκαθάριση εν λειτουργία. Όλα αυτά «μέσα από μαζικές απολύσεις εργαζομένων, δραστική συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση, υπηρετούν τον κοινό στόχο της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων και οδηγούν σε σοβαρές επιπτώσεις για την ίδια την αμυντική ικανότητα της χώρας».
Η ΧΑ
Την κυβέρνηση κατηγόρησε και η ΧΑ, ότι έχει στόχο την οριστική διάλυση της Αμυντικής Βιομηχανίας. «Η τρόικα τούς πιέζει για ακόμα πιο ταχεία ολοκλήρωση του σχεδίου οριστικής καταστροφής της χώρας. Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία πρέπει να αρχίσει εκ νέου να παράγει και φυσικά να μείνει σε ελληνικά χέρια για την διασφάλιση της Εθνικής μας ασφάλειας και ανεξαρτησίας. Άμεση ανάγκη να απαλλαγεί η χώρα από την συγκυβέρνηση του Μνημονίου και τους ξένους τοκογλύφους».
Μ.Φ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι είπε για την προεδρία της Δημοκρατίας
Ο εβδομαδιαίος απολογισμός του κυβερνητικού έργου από τον πρωθυπουργό
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Βορρά-Νότου
Λήγει η διορία - Προθεσμία, πρόστιμα και οδηγίες για έγκαιρη πληρωμή
To ωράριο σε καταστήματα και σούπερ μάρκετ - Τι να προσέχουν οι καταναλωτές
Τι είπε για την διαγραφή Σαμαρά
Τι είπε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία
«Όταν δεν έχεις πολιτική για να αντιπολιτευθείς σοβαρά, ψάχνεις στα αζήτητα και ανασύρεις ανοησίες»
Στόχος να φτάσει τα 100.000 μέλη μέσα στο 2025, δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη
Στη Σύνοδο Βορρά-Νότου ο πρωθυπουργός - Η δήλωσή του
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας προς τον γερμανικό λαό
Στην Ελλάδα είμαστε μπροστά σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό
Μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το Εθνικό Μητρώο Τηλεπικοινωνιών
Προσκεκλημένος του Φινλανδού πρωθυπουργού Πέτερι Όρπο
Απάντηση σε ανακοίνωση του ΚΚΕ - «Δεν θα γίνει ποτέ»
Τι ισχύει για τη δανειοδότηση - Αναλυτικός οδηγός με χρηστικές λεπτομέρειες
Με 156 βουλευτές πλέον το κυβερνών κόμμα
Για τη χρηματοδότηση των νέων προγραμμάτων - Αφορά σε 32 ορόσημα και στόχους
Για εξαπάτηση εκλογικού σώματος
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.