Πολιτικη & Οικονομια

Eurogroup για Ιταλία: Η απόλυτη παραφροσύνη - Κινδυνεύουν με κούρεμα καταθέσεων

Η επιστολή του Ιταλού Υπουργού Οικονομικών στην Κομισιόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurogroup
Eurogroup © ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Με κούρεμα καταθέσεων και μια τεράστια αναδιάρθρωση χρέους φαίνεται απειλείται η Ιταλία, αν δε σηκώνει «λευκό πανί» στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης την ώρα που ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία αναφέρει σε επιστολή του προς την Κομισιόν ότι εύχεται ανοικτό διάλογο σε ό,τι αφορά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας του.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε: «Όταν ο Τρία ανέφερε στο Eurogroup ότι ο στόχος για το έλλειμμα την επόμενη τριετία είναι στο 2,4%, έμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό». Και πρόσθεσε: «Το κλίμα ήταν πως αυτό είναι πραγματικά ένα πολύ κακό σήμα».

Σχετικά με τα σχέδια του ιταλού πρωθυπουργού για μείωση του ελλείμματος το 2020 και 2021, υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές απαντούν ότι «η θετική αντίδραση των αγορών στην πρόταση της Ιταλίας για το 2020 και 2021 είναι απόλυτα γελοία, είναι απεγνωσμένοι να βρουν κάποιο καλό νέο, αλλά αυτό σημαίνει ότι έχουν ψευδαισθήσεις».

«Υποτιμούν το μέγεθος, την απόλυτη τρέλα της απόκλισης. Και οι προβλέψεις των Ιταλών για την ανάπτυξη είναι αστείες. Η ανάπτυξη, ειδικά με την κυβέρνηση αυτή, δεν θα βελτιωθεί, θα επιδεινωθεί» πρόσθεσε. «Τα δημοσιονομικά σχέδια για τα επόμενα τρία χρόνια σημαίνουν ότι η Ιταλία και η ευρωζώνη μαζί της υπνοβατούν προς την επόμενη κρίση» προειδοποίησε τρίτος αξιωματούχος.

«Υπάρχει ευρεία συμφωνία ότι η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για να διασωθεί μέσω του ESM. Και δεν είναι μόνο τεχνικά ζητήματα για το μέγεθος του ESM, αλλά πρώτα από όλα πολιτικά: οι πολίτες, ειδικά των βόρειων χωρών, αλλά και άλλοι, δεν θέλουν καν να δοκιμάσουν να χρησιμοποιηθεί ο ESM για την Ιταλία» υποστήριξε τέταρτος αξιωματούχος.

«Οπότε μια μεγάλη, τεράστια αναδιάρθρωση θα είναι ο μόνος τρόπος», επισήμανε ο αξιωματούχος.

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν άσχημα, θα πρέπει να ακολουθήσει μια αναδιάρθρωση και αυτό θα διαγράψει τις αποταμιεύσεις μιας μεγάλης μερίδας του ιταλικού λαού» υπογράμμισε ο τρίτος αξιωματούχος, αναφερόμενος στο «κούρεμα» των καταθέσεων.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανέφεραν ότι οι ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού της Ιταλίας δεν ενδιαφέρονται να συμμορφωθούν με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί η κόντρα με τις Βρυξέλλες αυξάνει τη δημοτικότητά τους.

Το ερώτημα είναι, σύμφωνα με το Reuters, κατά πόσον η άσκηση πίεσης από την ευρωζώνη, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την απόρριψη του προϋπολογισμού από την Κομισιόν, μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και να οδηγήσει σε αλλαγές στους στόχους για το έλλειμμα.

«Η αντιπαράθεση που θα τους περιμένει είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαντάζονται» τόνισε ο δεύτερος αξιωματούχος. «Ζουν στον κόσμο τους. Είναι τελείως ανεύθυνο αυτό που συμβαίνει», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Τρία σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρεται διεξοδικά στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε και «εύχεται να αναπτυχθεί ανοικτός διάλογος».  

«Ο κρατικός προϋπολογισμός που ετοιμάζεται να εγκρίνει η ιταλική κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αίσθημα ευθύνης και από θάρρος. Οι στόχοι του είναι η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη, με φροντίδα -στην συνέχεια- για την μείωση του ελλείμματος», γράφει ο ιταλός υπουργός.  

Επαναλαμβάνει, δε, ότι η σχέση ελλείμματος- Αεπ θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2019, στο 2,1% το 2020 και ότι θα περιοριστεί στο 1,8% το 2021. Σε ότι αφορά την ανάπτυξη, ο Τρία θεωρεί ότι το σύνολο των μέτρων θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 1,5% το 2019, 1,6% το 2020 και 1,4% το 2021. 

«Τώρα ξεκινά η φάση διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να διαπιστώσει τις βάσεις τις οποίες διαθέτει η στρατηγική ανάπτυξης που η κυβέρνηση έχει εντάξει στο προσχέδιο προϋπολογισμού», τονίζει ο ιταλός, τεχνοκράτης υπουργός. Με ειδική αναφορά -όπως προσθέτει- στις επενδύσεις, στην στήριξη της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή και με μέριμνα για την βιωσιμότητα του οικονομικού συστήματος.  

Ο Τζοβάνι Τρία εύχεται, τέλος, να αναπτυχθεί «εποικοδομητικός και ανοικτός διάλογος με την Κομισιόν» και υπενθυμίζει ότι η ιταλική κυβέρνηση «είναι αισιόδοξη και συμπαγής».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.