- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Vivere pericolosamente» για τα ελληνικά ομόλογα λόγω Ρώμης
Η Ελλάδα παραμένει ευάλωτη και αδύναμη σε «εξωτερικές» αναταράξεις σαν της Ιταλίας
Στην Ιταλία γίνεται σεισμός με το sell-off που σημειώνεται στους κρατικούς τίτλους και οι δονήσεις του γίνονται αισθητοί και μάλιστα ταχύτατα στην ελληνική αγορά, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου να ενισχύεται στο 4,335% με άνοδο της τάξης του 3% από χθες Δευτέρα. Ό,τι δηλαδή συνέβη στο ιταλικό 10ετές ομόλογο είχε αντίκτυπο στο ελληνικό, το οποίο μάλιστα έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Αντίστοιχα κατά 2,8% ενισχύθηκε και η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,375% και στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, ενώ στο 3,95% διαμορφώνεται το yield στο 7ετές.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η τύχη των ελληνικών ομόλογων συνδέεται με παράγοντες του εξωτερικού, όπως αυτών της Ιταλίας. Η ελληνική οικονομία έχει βγει εδώ και 40 ημέρες από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά δεν πατάει γερά στα ποδιά της. Παραμένει ευάλωτη και αδύναμη σε εξωτερικές αναταράξεις και αυτό το βλέπουν οι αγορές.
Στο μεταξύ στην Ιταλία οι επενδυτές ανησυχούν εξαιτίας ακραίων δηλώσεων για το ευρώ από στελέχη της Λέγκας . «Η Ιταλία θα έλυνε τα περισσότερα προβλήματά της, αν είχε δικό της νόμισμα», δήλωσε ο Κλαούντιο Μπόργκι της Λέγκας εκτινάσσοντας το κόστος δανεισμού της χώρας. Ωστόσο, ο ίδιος πολιτικός ανασκεύασε τη γνώμη του στη συνέχεια διαβεβαιώνοντας πως η αποχώρηση από το ευρώ δεν είναι στο κυβερνητικό πρόγραμμα και δεν υπάρχουν σχέδια για μία τέτοια κίνηση.
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένα υψηλότερο του αναμενόμενου δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ θα εξασθενήσει την ικανότητα της Ιταλίας να εξυπηρετήσει τον όγκο του χρέους της, που ανέρχεται στο 131% του ΑΕΠ, και δημιουργεί κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησή της, θέτοντάς τη στο όριο ή κάτω από την κατηγορία της επενδυτικής διαβάθμισης. Ωστόσο, ο Moody's υποβάθμισε τους φόβους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης λόγω της Ιταλίας και την πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα, σημειώνοντας ότι η Ιταλία είναι απρόθυμη να εγκαταλείψει το ευρώ. Η Ιταλία είναι «πιο ενοποιημένη με την Ευρώπη από ό,τι ήταν ο φόβος τα τελευταία λίγα χρόνια», σημείωσε ο οίκος.
Ο οίκος Fitch επανεξέτασε την Ιταλία τον Αύγουστο, διατηρώντας αμετάβλητο το αξιόχρεό της στη βαθμίδα ΒΒΒ, αλλά με αρνητική προοπτική. Ο οίκος S&P θα εξετάσει πάλι την Ιταλία στις 26 Οκτωβρίου, ενώ σήμερα την αξιολογεί στη βαθμίδα BBB με σταθερή προοπτική.