Πολιτικη & Οικονομια

Η Ιταλία «πιέζει» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι Ιταλοί αγνοούν την Κομισιόν και προκαλούν νευρικότητα σε όλη την ευρωζώνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι αναταράξεις στην οικονομία της Ιταλίας και οι ανησυχίες για ενδεχόμενη μετάδοση της κρίσης σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης επηρέασαν αρκετά το Χρηματιστήριο Αθηνών ώστε οι πωλητές να ρίξουν την αγορά κάτω από τις 690 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,29% στις 691,69 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 685,63 μονάδων (-3,15%) και 708,97 μον. (+0,15%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 36 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,6 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,81%, στις 1.822,33 μονάδες, ενώ στο -0,88% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.115,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,99% στις 577,53 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 1,01%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1,59%. Το τρίμηνο έκλεισε με απώλειες 8,70% για τον Γενικό Δείκτη, 8,28% για τον FTSE 25 και... 33% για τον τραπεζικό δείκτη.

Σύμφωνα με ανάλυση του ισότοπου «capital.gr» το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε σήμερα ήταν «σχεδόν... καταστροφικό για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έχασε το 1/3 της αξίας του, προκαλώντας και σοβαρές αναταράξεις σε μια ούτως ή άλλως εύθραυστη αγορά». Αξίζει να σημειωθεί ότι στα δύο roadshows που έγιναν στο Λονδίνο το προηγούμενο διάστημα διαπιστώθηκε ότι εάν ο κλάδος συνεχίσει να δέχεται τόσο μεγάλη πίεση, δεν θα καταφέρει η αγορά να ανακάμψει.

«Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο ευάλωτα είναι τα ελληνικά assets στους εξωτερικούς κινδύνους. Μετά τα "απόνερα" των κλυδωνισμών στη γείτονα Τουρκία, το ΧΑ δέχτηκε σήμερα ισχυρό πλήγμα και από τις εξελίξεις στην Ιταλία. Με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό για τη δυτική γειτονική χώρα, με τις ανησυχίες για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Ε.Ε ενόψει και της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2019 να κρατούν τεντωμένα τα νεύρα των αγορών, οι αναλυτές δεν είναι και τόσο αισιόδοξοι για τα ελληνικά assets, τη στιγμή μάλιστα. που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με πολλές "εσωτερικές" προκλήσεις», σημειώνει η ανάλυση του capital.gr..

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο που ξέσπασε η πολιτική κρίση στην Ιταλία, τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν σε έναν δρόμο έντονης αστάθειας με τις αποδόσεις του 10ετούς ομολόγου να μην μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από τα "απαγορευτικά" επίπεδα του 4%. «Όπως έχουν επισημάνει πολλοί αναλυτές, τα ελληνικά assets παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτα στις εξωτερικές εξελίξεις και η Ιταλία έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μεγάλο "πονοκέφαλο" για την Ελλάδα, αφού συνέβαλε σημαντικά στο να μπουν στο συρτάρι οι όποιες σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές», γράφει το capital.gr..