Είναι όμορφο το άτιμο, ξεχωρίζει. Στα βλέμματα των αμυήτων, το πρωτοεμφανιζόμενο πειραματικό drone Delaer RX-3 είναι μια ιπτάμενη πτέρυγα (Blended Wing Body για την ακρίβεια) βγαλμένη από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Το φουτουριστικό σχήμα του θυμίζει τηλεκατευθυνόμενο στελθ, σαν κάποια που ήδη χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ. Το RX-3 είναι ένα εγχώριο προϊόν, πόνημα των ομάδων τριών καθηγητών της Πολυτεχνικής του ΑΠΘ, του Γιώργου Σαββαΐδη, του Στράτου Στυλιανίδη και του συντονιστή Κύρου Υάκινθου, ενώ αποτελεί εξελικτικό στάδιο στην ανάπτυξη μιας ολόκληρης οικογένειας σκαφών, με δυνητικές εφαρμογές στους τομείς της ασφάλειας, της δασοπροστασίας, της θαλάσσιας επιτήρησης, της γεωργίας, ακόμη και της μεταφοράς αγαθών και ανθρώπων. Μέσα σε ελάχιστα χρόνια -μεσούσης της Κρίσης- οι τρεις ομάδες έφτασαν σε αποτελέσματα εντυπωσιακότερα εκείνων του ΥΠΕΘΑ, αρμόδιου για το πολυετές αντίστοιχο πρόγραμμα Πήγασος, χωρίς φυσικά να έχουν πρόσβαση στους σημαντικούς πόρους των ενόπλων δυνάμεων. Προχωρούν με εφόδια την γνώση, την ευρηματικότητα, το πάθος, και την άγνοια κινδύνου, όπως μία οποιαδήποτε start up, και αποσκοπούν στο καλύτερο. Βέβαια, το πού θα το βρουν αποτελεί θέμα συζήτησης.
Ναι, η Ελλάδα καινοτομεί με ποικίλους τρόπους. Η CAE BETA systems με το πρωτοποριακό της λογισμικό, οι ανεμογεννήτριες της EEG, οι διαδικασίες προγεννετικού ελέγχου της Proteomarkets Biotech, το δροσιστικό Avoyog των νεαρών χημικών του ΕΜΠ, τα ολοκληρωμένα συστήματα της Olympia Electronics, οι πειραματικές καλλιέργειες των συνεταιρισμών της Καρδίτσας, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα σπουδαστών των ΤΕΙ είναι ελάχιστα παραδείγματα από ένα μοτίβο ολοένα και πιο επαναλαμβανόμενο. Και σε τέτοιες συζητημένες προσπάθειες προστίθενται καθημερινά άλλες, από νεαρούς τυροκόμους στις Κυκλάδες, από ανανεωτές σεφ στη δυτική Μακεδονία, από εξωστρεφείς βιοτέχνες δομικών υλικών στην Αττικοβοιωτία, από κατασκευαστές ανταλλακτικών πολεμικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, από μερακλήδες παλιούς οινοποιούς στην Πελοπόννησο, από καλλιεργητές αρωματικών φυτών στην Θράκη, από διοργανωτές υπαίθριων σπορ στην Ήπειρο, αθροίζοντας μυριάδες μικρές και μεγάλες ιστορίες δέσμευσης στην ποιότητα και στην επανεφεύρεση αγαθών και υπηρεσιών που θεωρούνταν κοινότυπα. Μυριάδες συμπολίτες μας δοκιμάζουν νέες μεθόδους παραγωγής, νέες προσεγγίσεις στο μάρκετινγκ, νέες οδούς ανάπτυξης για την μικρή ή μεσαία επιχείρησή τους, κι αυτοί είναι που ίσως ξεκολλήσουν τη χώρα. Ας μη γελιόμαστε, οι πολύ μεγάλοι έχουν πλέον διεθνοποιηθεί, όπως άλλωστε έχει πράξει και η ναυτιλία εδώ και δεκαετίες. Μπορεί να διατηρούν συναιθηματικούς δεσμούς με τον τόπο όπου άνθισαν οι επιχειρήσεις τους, ωστόσο το μέγεθος των δραστηριοτήτων τους δεν τους επιτρέπει να τοποθετούνται εκεί όπου η κερδοφορία εξαρτάται από τριτοκοσμικούς παράγοντες. Στο μεγάλο μας τσίρκο μόνο οι ντόπιοι μικρομεσαίοι προτίθενται να ρισκάρουν γενναία, αυτοί τολμούν να αντιμετωπίσουν τα χιλιοειπωμένα στραβά που επίμονα ταυτίζονται με το brand Ελλάδα, και τελικά σ’ αυτούς πέφτει ο κλήρος να μειώσουν την ανεργία και να δώσουν νέες υπεραξίες.
Πράγματι, μυριάδες προσπάθειες ξεκινούν στην Ελλάδα, μα τα τελευταία χρόνια ελάχιστες μακροημερεύουν. Οι πάμπολλοι ηττημένοι καλούνται να διαχειριστούν το πατροπαράδοτο στίγμα της αποτυχίας, και ένα τιμωρητικό νομικό πλαίσιο που ουσιαστικά τους απαγορεύει να ξανασηκώσουν κεφάλι. Είναι λοιπόν αναμενόμενο ότι σχεδόν όλοι τους προτρέπουν τα παιδιά τους να μην μπλέξουν, να επιλέξουν καριέρα κρατικού λειτουργού ή αλλιώς δραστηριοποίηση στο εξωτερικό, δίνοντας πρόσθετη ώθηση στο ήδη ισχυρό brain drain (βέβαια με θεωρίες αλά Παρασκευόπουλου δεν πρόκειται να μείνει κανείς σοβαρός στα πανεπιστήμια μας). Ως τωρα, οι κυβερνώντες περί άλλων τυρβάζουν, περιοριζόμενοι σε κούφια λόγια, σε ανούσια νομοθετήματα και σε... χαλαρά τηλεοπτικά πλάνα. Αναρωτιέμαι αν αγνοούν ότι η μαζική εγκατάλειψη της επιχειρηματικότητας σημαίνει θάνατο της δημιουργικότητας και προκαλεί γενικευμένη διάθεση φυγής, υπονομεύοντας έτσι τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, και κατ’ επέκταση την ίδια την κοινωνική συνοχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη ΔΕΘ ότι οι Έλληνες μπορούμε. Ισχύει. Το ερώτημα είναι για πόσο καιρό ακόμη θα θέλουμε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ATHENS VOICE βρέθηκε στις Βρυξέλλες και μίλησε με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας
Δείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα
«Το Κίνημα Δημοκρατίας γεννήθηκε στον δρόμο των αποκλεισμένων έξω από μία πόρτα»
Όσα είπε ο ίδιος στην εκδήλωση του Ταύρου
«Είμαστε η κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια»
«Μπορεί να οδηγήσουν ξανά τη χώρα και τον λαό σε οικονομικές περιπέτειες», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός
«Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι στο ΠΑΣΟΚ την απάντηση την έχουν έτοιμη: "λεφτά υπάρχουν"» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Τι είπε για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση
Αναλυτικά ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 29 Νοεμβρίου
«Κουράστηκες να προσπαθείς να κατεβάσεις φωτογραφίες του Πίνατ και να σου κολλάει το Ίντερνετ;», αναφέρεται χιουμοριστικά
Πυρά κατά της βουλεύτριας που δήλωσε πως παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την στήριξή της στον Σωκράτη Φάμελλο
Στο πλαίσιο της αποψινής παρουσίασης του βιβλίου των Αντώνη Κοτσακά και Χάρη Τσιόκα
«Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα» - Χειμαρρώδης ο πρώην πρωθυπουργός
Τι ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης
Αυξήσεις καταγγέλλουν Μπακογιάννης - Καφούνης, τι απαντά ο Δούκας
Η πρώτη δόση θα αντιστοιχεί στο 55% του επιδόματος
Το πλάνο για τους ενοίκους μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια» ανέφερε.
Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος της πολιτικού για τον κοινό τους στόχο
Κάλεσμα στους υποστηρικτές του να δώσουν το «παρών» στην αυριανή εκδήλωση απεύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.