Πολιτικη & Οικονομια

Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος: Δεν είμαι βέβαιος ότι θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών - Αποστάσεις από Τσακαλώτο

«Δεν κατανοώ την επιμονή των συντρόφων μου και στελεχών ότι θα ψηφιστεί σίγουρα η συμφωνία»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αμφιβολίες για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα βουλή εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών που δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από την παρούσα βουλή και πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιος πως αυτό θα συμβεί.

«Η εικόνα που έχω για το αν θα κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντιφατική. Βλέπω ορισμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι θα κυρωθεί η συμφωνία σίγουρα από την παρούσα βουλή. Εγώ δεν είμαι σίγουρος. Δεν είμαι σίγουρος γιατί βλέπω την τοποθέτηση που κάνουν και συνάδελφοι από το Ποτάμι οι οποίοι θα μπορούσαν αφού συμφωνούν με την συμφωνία να δηλώσουν καθαρά ότι θα την ψηφίσουν. Ομως η πρόθεσή τους είναι να πέσει κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, το είδαμε αυτό και στην πρόσφατη στάση τους κατά την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, παρά να ψηφιστεί η συμφωνία. Δεν κατανοώ λοιπόν την  επιμονή των συντρόφων μου  και στελεχών ότι θα ψηφιστεί σίγουρα η συμφωνία».

Αποστάσεις από Τσακαλώτο

Όμως ο κ. Παπαδόπουλος πήρες σαφείς αποστάσεις και από την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτο του για το βιολογικό  τέλος των συνταξιούχων ως επιχείρημα για να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων λέγοντας ότι ο ίδιος δεν θα χρησιμοποιούσε ένα τέτοιο επιχείρημα

«Αισθανόμαστε στριμωγμένοι από το γεγονός ότι θέλουμε όλες μας οι αποφάσεις να είναι σε συνεννόηση με τους δανειστές και γι’ αυτό το λόγο μερικές φορές λέγονται υπερβολές.

Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτό το επιχείρημα γιατί νομίζω πως όλα τα υπόλοιπα επιχειρήματα μπορούν να τεκμηριώσουν ότι η ελληνική πλευρά, μια και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ που  καταθέσει προτάσεις νόμου, θέλει την ακύρωση του νόμου και δεν θα προχωρούσα σε αυτό το επιχείρημα.

Θα επιστράτευσα τα άλλα επιχειρήματα τα οποία νομίζω πως είναι πολύ πιο δυνατά. Εγώ δεν θα έλεγα αυτό το επιχείρημα. Αφού επιμένουν ότι θέλουν να μας στριμώξουν, μια συνεννόηση όλου του πολιτικού κόσμου θα έφτανε και ένα “ως εδώ και μη παρέκει, μας οδηγήσατε στην μείωση του 25% του ΑΕΠ, αναγνωρίσατε ότι είχατε και λαθεμένους πολλαπλασιαστές άρα φτάνει”».

Μάλιστα ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πίεση των Ευρωπαίων για το θέμα των συντάξεων μετατρέπει την αυξημένη επιτήρηση σε επέμβαση.

«Μας λένε ότι Ελλάδα στέκεται στα πόδια της, ε λοιπόν ας μην παρεμβαίνουν με αυτό τον τρόπο, δεν χρειαζόμαστε την κηδεμονία τους ας  κάνουν  αυτό που λέει η συμφωνία, αυξημένη επιτήρηση. Αλλο αυξημένη επιτήρηση άλλο επέμβαση».

Ο κ. Παπαδόπουλος αμφισβήτησε ακόμη και την δυνατότητα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να πάνε μέχρι τέλους ως κυβερνητικός συνασπισμός.

«Ελπίζω να πάμε μέχρι τέλους, το πιστεύω δεν μπορώ να το πω. Είναι τόσο έντονες οι διεργασίες που προκύπτουν με αφορμή το μακεδονικό αφού ο κυβερνητικός εταίρος δηλώνει με κάθε τρόπο πως δεν πρόκειται να στηρίξει μια κυβέρνηση που θα φέρει στη Βουλή την συμφωνία των Πρεσπών. Σέβομαι την άποψή τους, σέβομαι και την άποψή τους ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να φτάσουμε στο τέλος της θητείας αλλά το ένα ακυρώνει το άλλο. Αυτά βλέπω γι’ αυτό και λέω ελπίζω και όχι πιστεύω».