Πολιτικη & Οικονομια

Σάλτσμπουργκ - Τι ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
atypi.jpg
© eurokinissi

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κλπ, στις εργασίες της Άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ. 

Τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Αυτό θα δώσει στους ευρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμαενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες. 

Ο Μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα Μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές). Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών μελών σε περίπτωση ανάγκης. 

Η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών. Πέραν αυτού, υποστήριξε ότι ο μηαχνισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες. 

Μία σειρά χωρών (ΗΒ, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.