Πολιτικη & Οικονομια

Κόντρα Βίτσα - Βαρβιτσιώτη στη Βουλή για το μεταναστευτικό

«Η Μόρια είναι το σύμβολο της εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας και προσβάλει το σύνολο της ανθρωπότητας»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το μεταναστευτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και του βουλευτή της ΝΔ Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Βίτσα στις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, «για εικόνες ντροπής στη Μόρια που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα και αποδεικνύουν την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καταλόγισε «πολιτικά επιπόλαιο αντιπολιτευτικό λόγο στη ΝΔ» που όπως είπε «δεν φείδετε να κατηγορεί όχι την κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα» και πρόσθεσε ότι υιοθετεί την πιο ακροδεξιά ατζέντα και επιχειρηματολογία όπως του κ. Όρμπαν και του κ. Σαλβίνι. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι ξεκινά άμεσα το έργο για τον βιολογικό καθαρισμό στη Μόρια, σημειώνοντας ότι ήδη χθες ανέβηκε στη «Διαύγεια» η έγκριση κονδυλίου 63 εκ ευρώ για τα έργα συντήρησης και για τη σίτιση στα νησιά και ότι 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί θα μεταφερθούν στην Ενδοχώρα. Πάντως, ο κ. Βίτσας παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή», κάτι όπως είπε που έχει ήδη πει και ο ίδιος από τον Μάιο του 2018, σημείωσε όμως ότι, το πρόβλημα είναι συνδεδεμένο με τις ροές των προσφύγων και μεταναστών που έχουν αυξηθεί.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι οι ροές. Μέχρι την 31/8/2018 οι ροές στην Ελλάδα, στα νησιά στον Έβρο, ξεπέρασαν τις ροές του 2017. Οι μετανάστες στα νησιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου έφθασαν στις 21.737 ξεπερνώντας σε μέγεθος τις ροές του 2017 που ήταν 17.563», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας. Όπως είπε, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στις επιστροφές και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «στη Γερμανία μόλις δύο έχουν επιστραφεί». Από την πλευρά του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής στη Μόρια που δείχνουν «αδυναμία, ανικανότητα και αδιαφάνεια της κυβέρνησης στη χάραξη πολιτικής και στη διαχείριση του πακτωλού των χρημάτων».

«Η Μόρια είναι το σύμβολο της εξαθλίωσης»

«Η Μόρια είναι το σύμβολο της εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας και προσβάλει το σύνολο της ανθρωπότητας. Οι εικόνες που παρουσιάζονται στα νησιά μας αποτελούν ντροπή για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Είστε υπόλογοι για την ανυπαρξία πολιτικών. Δώσατε τους πολίτες βορρά σε ακραία κινήματα. Έχετε αποτύχει», υποστήριξε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Είπε ο επικεφαλής της παράταξης σας ότι η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη ενώ είμαστε στο κέντρο της συζήτησης. Και οι απόψεις και προτάσεις μας δικαιώνονται από όλους εκτός από το ακροδεξιό κομμάτι του ΕΛΚ» αντέτεινε ο κ. Βίτσας.

Την έντονη αντίδραση του κ. Βίτσα προκάλεσαν οι κατηγορίες του κ. Βαρβιτσιώτη για αδιαφάνεια και ότι κανένα υπουργείο δεν δίνει στοιχεία για την διαχείριση των κονδυλίων. Ο κ. Βίτσας κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει δημιουργική αριθμολογία όπως την συμφέρει ενώ εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός ως προς το θέμα της διαφάνειας στη διαχείριση των κονδυλίων τονίζοντας ότι υπόκεινται σε ελέγχους από την Κομισιόν η οποία έδωσε άριστα στην Ελλάδα.

«Μιλάτε για αδιαφάνεια τη στιγμή που η ίδια η Κομισιόν λέει ότι έχουμε κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους και τα υπουργεία κι η διαχειριστική αρχή έχουν πάρει άριστα. Από την τακτική χρηματοδότηση έχουμε ένα συνολικό ποσό, 566 εκατ. μέχρι το 2020. Από αυτά τα 566 εκατ. έχουμε ήδη πιστοποιήσει σε δαπάνες το 35% δηλαδή περίπου 200 εκατ. ευρώ κι είμαστε ακόμα στο 2018», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας και πρόσθεσε: «Από την έκτακτη χρηματοδότηση, ας το ονομάσουμε το ταμείο του κ. Στυλιανίδη, οι πόροι ήταν 570 εκατ. για το προσφυγικό- μεταναστευτικό, από τα οποία τα 388 εκατ. απ' αυτά τα χρήματα, δηλαδή το 68%, έχουν κατανεμηθεί σε μη κρατικούς οργανισμούς, στην ουσία στην Ύπατη Αρμοστεία και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, και 182 εκατ. σε κρατικούς φορείς με βασικό την έκτακτη χρηματοδότηση που πήρε το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας για να στήσει πάνω από 40 κέντρα φιλοξενίας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 34 κέντρα φιλοξενίας, εκ των οποίων τα 28 είναι από πολύ καλά έως άριστα».