- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόρισμα Παρασκευόπουλου για την βία στα ΑΕΙ: Εναλλακτικά στέκια και διάλογος για τις καταλήψεις
Αναλυτικά οι προτάσεις
Ο Κώστας Γαβρόγλου παρέλαβε χθες το πόρισμα της επιτροπής, που αφορά στην διαχείριση της βίας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Το πόρισμα της επιτροπής με πρόεδρο τον Νίκο Παρασκευόπουλο, που δημοσιεύει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών, θα δοθεί στις διοικήσεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στις νεολαίες των κομμάτων και στις φοιτητικές παρατάξεις, προκειμένου να διατυπώσουν παρατηρήσεις και προτάσεις μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.
Μεταξύ των προτάσεων του πορίσματος, η εισήγηση για τις καταλήψεις, όπου διαχωρίζεται σε δύο περιπτώσεις. Σε καταλήψεις από εξωπανεπιστημιακούς και από φοιτητές. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να εφαρμόζεται ό,τι προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
Στη δεύτερη πάλι, προτείνεται ο εποικοδομητικός διάλογος ενώ σε περιπτώσεις καταλήψεων για να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις προτείνεται η δημιουργία χώρων αναψυχής στα ΑΕΙ.
Το ίδιο αφορά και στους υπό κατάληψη χώρους που χρησιμοποιούνται ως στέκια όπου προτείνεται να δημιουργηθούν άλλοι χώροι και οι κατειλημμένοι να επιστραφούν στα Πανεπιστήμια.
Για το ζήτημα της διακίνησης ναρκωτικών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, η επιτροπή Παρασκευόπουλου προτείνει ανάπτυξη street work για τον περιορισμό της βλάβης, δημιουργία μονάδων ψυχοκοινωνικής στήριξης φοιτητών σε όλα τα ΑΕΙ και κατάλληλη στελέχωσή τους, αλλά και οργάνωση σχετικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.
Για τις ληστείες και τις εκρήξεις ΑΤΜ, προτείνεται η απομάκρυνση όλων των σχετικών μηχανημάτων ή εναλλακτικά η εγκατάσταση των μηχανημάτων αυτών σε ειδικούς χώρους, όπου θα επιτηρούνται ειδικά και ηλεκτρονικά.
Για την αντιμετώπιση των περιστατικών κλοπής, προτείνεται φωτισμός σε προαύλιους χώρους με τρόπο που να μην μπορεί να καταστραφεί. Επίσης, ευαισθητοποίηση των φοιτητών και των εκπροσώπων τους ώστε να γίνει σαφές ότι όταν το θύμα είναι συνάδελφος ή καθηγητής δεν πλήττεται η άρχουσα τάξη, ότι όταν «θύμα» είναι το πανεπιστήμιο τα καταστρεφόμενα δεν μπορούν εύκολα και χωρίς τελική επιβάρυνση των φορολογουμένων να αντικατασταθούν.
Επιπλέον, προτείνεται η δημιουργία συστήματος ιχνηλασίας για τον σταθερό και φορητό εξοπλισμό που αγοράζεται από τα ΑΕΙ (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ΤΕΙ).
Και τέλος, συνεργασία με την αστυνομία για ενημέρωση ιδίως στο θέμα της παράνομης αγοράς ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.