- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Γερμανία: Τα σχέδια της κυβέρνησης για να παραμείνουν σε γερμανικά χέρια οι σημαντικές τεχνολογίες
Και να αποτρέψει κινεζικές εξαγορές
Η γερμανική κυβέρνηση παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη αύξηση των κινεζικών προτάσεων για συμμετοχές σε γερμανικές τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων είναι η δημιουργία ταμείου ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που θα μπορούσε να διασώζει τέτοιες εταιρείες με οικονομικά προβλήματα, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι επεξεργάζονται, επίσης, αλλαγές στις ρυθμίσεις που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο για να διασφαλίσουν ότι θα παραμείνουν σε γερμανικά χέρια οι σημαντικές τεχνολογίες. Στις αλλαγές θα περιλαμβάνονται κρατικοί έλεγχοι για τις αγορές συμμετοχών από ξένους σε γερμανικές εταιρείες, χαμηλότερων από το σημερινό όριο του 25% καθώς και η διεύρυνση των μορφών των εξαγορών που θα ελέγχονται. «Αυτό είναι ένα θέμα, στο οποίο εργαζόμαστε πολύ εντατικά», δήλωσε η πηγή.
Το Βερολίνο κινητοποιήθηκε μετά την αναπάντεχη εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea το 2016 και την εξαγορά προηγουμένως στο ίδιο έτος ενός ποσοστού 9,7% της Daimler από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely.
Οι κινεζικές εταιρείες ολοκλήρωσαν 30 εξαγορές στη Γερμανία πέρυσι, σχεδόν διπλάσιες από το 2016, ενώ οι κινεζικές προτάσεις αντιστοιχούσαν στο 40% των 165 ελέγχων σχεδίων εξαγορών από ξένους τα τελευταία τρία χρόνια, είπε η πηγή. «Η Κίνα εργάζεται έξυπνα για να κλείσει τα κενά που έχει στην τεχνολογία και να κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά με νέες τεχνολογίες», σημείωσε. Κινεζικές εταιρείες, ορισμένες κρατικές, εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γερμανικές εταιρείες με ειδική τεχνογνωσία, νεοφυείς εταιρείες στον τομέα των νέων τεχνολογιών και εταιρείες ενεργές σε κρίσιμους τομείς υποδομών, πρόσθεσε η πηγή.
Ως τελευταίο καταφύγιο, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθούσε τις εταιρείες, αν δεν μπορούσε να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής για να αντικαταστήσει έναν Κινέζο που θα έκανε πιθανόν πρόταση, ή αν δεν αρκούσαν οι εγγυήσεις από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. «Μιλάμε για περίπου 1 δισ. ευρώ, που θα ήταν διαθέσιμα ως τελευταίο καταφύγιο», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι τα χρήματα θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν προληπτικά για την ενίσχυση της ανάπτυξης κρίσιμων τεχνολογιών από γερμανικές εταιρείες. Δεν ήταν ξεκάθαρο, αν και πώς ένα τέτοιο ταμείο θα διαφοροποιούνταν από αυτό που απέρριψε την περασμένη εβδομάδα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας.
Η γερμανική κυβέρνηση έδειξε, επίσης, τη βούλησή της να χρησιμοποιήσει μία νέα αρμοδιότητα, βάζοντας βέτο σε εξαγορά από ξένους, στην περίπτωση της κινεζικής πρότασης εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής εργαλείων Leifeld, αναγκάζοντας την κινεζική Yantai Taihai να αποσύρει την προσφορά της. Τον Ιούλιο, μετά την αποτυχία να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής για την εταιρεία, η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αγόρασε μερίδιο στη διαχειρίστρια δικτύων υψηλής τάσης 50Hertz για να αποτρέψει την απόκτηση του πακέτου από την κινεζική κρατική εταιρεία διαχείρισης δικτύων.