Πολιτικη & Οικονομια

Οι παγίδες στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών - ποιοι θα δουν μείωση και για ποιους δεν θα αλλάξει τίποτα

Πώς μεταφράζονται όσα εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, αναλυτικοί πίνακες

4781-128427.jpg
Κατερίνα Παναγοπούλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4167502_1.jpg
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Με μία προσεκτικότερη ανάγνωση στις ελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκύπτει ότι η μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την κύρια σύνταξη θα ισχύσει μόνο για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους από τους συνολικά 1,3 εκ. Το υπόλοιπο 1 εκ. ασφαλισμένων δεν θα δει καμία διαφορά (αντίθετα με την κατάργηση της έκπτωσης από 1.1.2019 η εισφορά τους θα αυξηθεί).

Σημαντικό είναι ότι διατηρείται στα 117,2€ η κατώτατη εισφορά για κυρία σύνταξη. Την κατώτατη εισφορά πληρώνουν όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα έως 7.000 ευρώ. Αυτοί, δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που είναι και οι ασθενέστεροι δεν ευνοούνται από τις εξαγγελθείσες μειώσεις. Ωφελημένοι βγαίνουν οι μη μισθωτοί με εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ οι οποίοι σε σχέση με την υπέρμετρη επιβάρυνση που περίμεναν να υποστούν το 2019, θα έχουν ελαφρύνσεις που φτάνουν από 30% έως και 60% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Η παγίδα όμως κρύβεται στην κατάργηση της έκπτωσης. Από 1/1/2019 καταργείται η έκπτωση 15% που ίσχυε το 2018 στον υπολογισμό του εισοδήματος. Υπενθυμίζεται ότι φέτος, ως εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων λαμβανόταν υπόψη το 85% του εισοδήματός τους. Από 1.1.2019 το εισόδημα, πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό της εισφοράς, θα υπολογίζεται στο 100%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η μείωση που εξαγγέλθηκε στην πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο μικρή.

pinakas_1.jpg
Πίνακας 1

Το υπουργείο Εργασίας έστειλε παραδείγματα (πίνακας 1) στα οποία φαίνονται μεγάλες μειώσεις στα ποσά που θα πληρώνουν οι μη μισθωτοί σε σχέση με αυτά που θα πλήρωναν. Αυτό όμως που αποκρύπτει είναι ότι εάν συνέχιζε να ισχύει η έκπτωση και δεν προχωρούσαν στην κατάργησή της, οι εισφορές σε κάποιες περιπτώσεις θα έμεναν σχεδόν ίδιες. Π.χ. αναφέρει το παράδειγμα (πίνακας 1) ότι για μηνιαίο εισόδημα 669 € τον μήνα θα ίσχυε εισφορά 20%, άρα ο μη μισθωτός θα πλήρωνε 134 ευρώ τον μήνα. Με τη μείωση της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 13,3% (από 20%) που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο μη μισθωτός θα πληρώνει 117 ευρώ.

Όμως αυτό που δεν λέγεται είναι ότι αυτή η μείωση των 17 ευρώ/μήνα και περίπου 200 ευρώ/χρόνο, προκύπτει διότι από 1.1.2019 καταργείται η έκπτωση 15% στον υπολογισμό του εισοδήματος. 

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί θα έχουν ίδια εισφορά για επικουρική και εφάπαξ (64,5 ευρώ/μήνα) ανεξαρτήτως εισοδήματος. Δηλαδή ο μεγαλοδικηγόρος στο Κολωνάκι θα πληρώνει ίδιο ποσό με κάποιον που βγάζει ψίχουλα.

pinakas_2.jpg
Πίνακας 2

Επίσης κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ότι εάν αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, θα αυξηθεί και η κατώτατη εισφορά. Αφού ως βάση υπολογισμού εισοδήματος για την κατώτατη εισφορά είναι ο κατώτατος μισθός. Σε κάθε περίπτωση αυτό δεν θα πρέπει να απασχολεί προς το παρόν τους ελεύθερους επαγγελματίες, εφόσον στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει «εντός του 2019», ενώ σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου είπε χθες πως θα προηγηθεί διαβούλευση τεσσάρων μηνών. Επομένως, εάν όλα κυλήσουν εύρυθμα θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 με 6 μήνες ώστε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Σύμφωνα με πληροφορίες για την αύξησή του θα ακολουθηθεί μοντέλο Πορτογαλίας, όπου η αύξηση ανερχόταν σε ποσοστό 5% ετησίως.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.