- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νέα ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια - Επί τάπητος παροχές Τσίπρα και συντάξεις
Στην ατζέντα «κόκκινα δάνεια» και απελευθέρωση ενέργειας
Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα και έχουν ξεκινήσει ήδη τους ελέγχους στα υπουργεία.
Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να διαμηνύει ότι πρόκειται για μια «τυπική» παρουσία στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού ελέγχου, όπως συμβαίνει και στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη που είχαν μνημόνιο (σ.σ. Ιρλανδία, Πορτογαλία), ωστόσο η εποπτεία είναι «ενισχυμένη» και ο έλεγχος στα δημοσιονομικά «αυστηρός». Η επίσκεψη στην Αθήνα γίνεται στον απόηχο της δήλωσης-προειδοποίησης Ρέγκλινγκ για τις επιπτώσεις που θα είχε για το ελληνικό χρέος ενδεχόμενη αναβολή ή ματαίωση των συμφωνηθέντων (σ.σ. Είμαστε πολύ υπομονετικοί δανειστές αλλά μπορούμε να σταματήσουμε τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους). Οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν επανειλημμένα ξεκαθαρίσει ότι οι πρώτοι μήνες στη μετα-μνημονιακή περίοδο είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης με την Αθήνα.
Ήδη, τα τεχνικά κλιμάκια πέρασαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού και οι προβλέψεις για τα δημοσιονομικά του 2019 τέθηκαν επί τάπητος.
Στην ατζέντα βρίσκονται επίσης η απελευθέρωση της ενέργειας και τα κόκκινα δάνεια (σ.σ. εξωδικαστικός συμβιβασμός και ρύθμιση χρεών).
«Αγκάθι» τα ισοδύναμα
Στη συζήτηση μπαίνουν τόσο οι εξαγγελίες Τσίπρα από τη ΔΕΘ όσο και το θέμα των συντάξεων.
Η ελληνική πλευρά καλείται να αποδείξει με νούμερα το κατά πόσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μην εφαρμοστεί το «ψαλίδι» από 1η Ιανουαρίου 2019 -μέτρο για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευτεί απέναντι στους δανειστές. Υπενθυμίζεται ότι η περικοπή των συντάξεων οδηγεί σε εξοικονόμηση 2,9 δις ευρώ και ερώτημα παραμένει ποια θα είναι τα ισοδύναμα σε περίπτωση μη εφαρμογής του μέτρου.
Το ίδιο ισχύει και με τις παροχές Τσίπρα. Η ελληνική κυβέρνηση, πάντως, επιμένει ότι τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών δεν επηρεάζουν τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2019.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μελέτη δείχνει υψηλή διείσδυση του ασιατικού ηλεκτρονικού εμπορίου - Βασικό κίνητρο η χαμηλή τιμή
Νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας και περιβαλλοντικής αναβάθμισης
Ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κινητοποιήσεις
Τι είπε για ΟΠΕΚΕΠΕ, Άγνωστο Στρατιώτη και τα 5 του παιδιά
Οι ψηφιακοί έλεγχοι αποκάλυψαν αδήλωτους τζίρους - Ιστορική μείωση φοροδιαφυγής και «κενού ΦΠΑ»
Η αγορά λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο για τη δεύτερη «ανοιχτή» Κυριακή των γιορτών
O πρωθυπουργός θα μεταβεί και στη Ραμάλα
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εμπειρία του νοσοκομείου Mount Sinai
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού του
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σημασία της εορταστικής περιόδου για τις τοπικές αγορές
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλεί σε διάλογο χωρίς μπλόκα
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί σε αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Η υπουργός Παιδείας ανακοινώνει την επέκταση του θεσμού μετά την πρώτη επιτυχημένη χρονιά
Όσα αλλάζουν από τον Ιανουάριο - Όφελος για εκατομμύρια πολίτες
Αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων
Παρόντες στο περιστατικό ήταν τουλάχιστον άλλοι έξι δημοσιογράφοι και οι συνεργάτες του ευρωβουλευτή
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εκπροσώπησε την Ευρωζώνη στη συνεδρίαση
Η μηνιαία κλήρωση για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ανέδειξε 556 τυχερούς
Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η οριστική μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.