Πολιτικη & Οικονομια

Βαριά πρόστιμα από 1η Οκτωβρίου για ιδιοκτήτες οχημάτων και δικύκλων – Ποιους αφορούν

Στην περίπτωση που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών καθώς από 1η Οκτωβρίου ενεργοποιείται ο νόμος 4530/2018 ο οποίος προβλέπει τα πρόστιμα, ενώ απλοποιεί και τη διαδικασία εντοπισμού όσων δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Με τον νέο νόμο απλοποιείται η διαδικασία καθώς όλα τα ΚΤΕΟ είναι συνδεδεμένα online με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο, με τον τρόπο αυτό, μπορεί να εντοπίζει τα οχήματα (αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά) που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Υπολογίζεται ότι σήμερα ένα περίπου 20% των οχημάτων, δηλαδή περίπου 1 εκατομμύριο οχήματα που κυκλοφορούν, δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ.

Από έλεγχο ΚΤΕΟ περνούν όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) στα 4 χρόνια από την πρώτη τους κυκλοφορία και έπειτα κάθε δύο χρόνια (εξαιρούνται τα ταξί και τα βαρέα οχήματα για τα οποία ο έλεγχος είναι ετήσιος).

Αν ένα όχημα δεν περάσει στην ώρα του ΚΤΕΟ, επιβαρύνεται με πρόστιμο. Αυτό διαμορφώνεται σε 16 ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, σε 33 ευρώ για μέχρι έξι μήνες και σε 65 ευρώ για πάνω από έξι μήνες. Τα οχήματα (αυτοκίνητα και δίκυκλα) που θα εντοπιστούν να μην έχουν περάσει ΚΤΕΟ (υπολογίζονται εκατοντάδες σε αριθμό) θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα με πρόστιμο 150 ευρώ που θα γνωστοποιηθεί μέσω taxisnet.

Ο νόμος προβλέπει πως το πρόστιμο θα βεβαιώνεται ταμειακά από τη φορολογική διοίκηση, που σημαίνει πως ο ιδιοκτήτης του οχήματος που παρέλειψε να το περάσει από τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ θα το βλέπει στο Taxisnet, ενώ δεν θα υπάρχουν διακρίσεις σε αυτοκίνητα, δίκυκλα ή φορτηγά (ο νόμος αναφέρεται σε οχήματα). Όλα δείχνουν πως προς το τέλος του μήνα θα δημιουργηθούν ουρές από όσους προσπαθήσουν την τελευταία στιγμή να αποφύγουν το πρόστιμο.

Προθεσμίες ΚΤΕΟ για επιβατικά Ι.Χ.

  • Στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και έκτοτε κάθε 2 χρόνια

Προθεσμίες ΚΤΕΟ μηχανάκια

  • Στα 4 χρόνια ακριβώς από την ημερομηνία έκδοσης της 1ης αδείας και έκτοτε κάθε 2 χρόνια