- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Σταυρίδης: τα ντεσού της παραίτησης (κατά τον ίδιο)
Ένα λάθος e-mail- Απαλή αιχμή για Στουρνάρα
Με δηλώσεις του τηλεοπτικές εκπομπές της Δευτέρας, ο «καρατομημένος» πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ εξήγησε πώς έστειλε την φωτογραφία με την αεροσυνοδό στον Τύπο και υπερασπίστηκε την επιλογή του να συνταξιδέψει με το αεροπλάνο του Δημήτρη Μελισσανίδη, αγοραστή του 33% του ΟΠΑΠ.
Για το πώς η επίμαχη φωτογραφία με την αεροσυνοδό, από την οποία ξεκίνησε η υπόθεση, κατέληξε στον τοπικό Τύπο, υποστήριξε ότι την έστειλε κατά λάθος με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε λάθος διεύθυνση, σε τοπική εφημερίδα (!).
«Όσον αφορά την περίφημη φωτογραφία, γιατί πολλά ειπώθηκαν ότι μπορεί να μου την ‘έστησαν’, ήταν για μένα ένα μυστήριο, το οποίο το ανακάλυψα. Ήθελα να τη στείλω στο μαγαζί μου στην Κεφαλονιά, για να τυπωθεί -γιατί την έβλεπα με τα παιδιά μου και τη γυναίκα μου- και κατά λάθος προωθήθηκε στην τοπική εφημερίδα. Εφόσον το πήραν οι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν μία φωτογραφία που έπρεπε να δημοσιεύσουν».
Ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τον πήρε τηλέφωνο και του είπε ότι «με λύπη του» ζήτησε την παραίτησή του, χωρίς να του δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, μετά την δημοσιοποίηση του θέματος. Ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΪΠΕΔ ζήτησε από τον υπουργό αυτό να γίνει δημόσια, καθώς ο ίδιος δεν είχε κάποιο λόγο να το πράξει. Οπως είπε, ο κ.Στουρνάρας έγινε ο ίδιος και η κυβέρνηση αποδέκτης των πιέσεων μίας ολόκληρης κοινωνίας, την στάθμισε και είδε ότι «δεν την αντέχει».
Η παραίτησή του ήταν «αμέσως στο τραπέζι», όπως είπε, καθώς όπως ήταν πολύ υπερήφανος για να αρνηθεί τη θέση του ΤΑΪΠΕΔ, έτσι δεν αρνήθηκε «ούτε δευτερόλεπτο» και το αίτημα για την παραίτησή του.
Δήλωσε ότι η παραίτηση αφορά τις εντυπώσεις, όχι την ουσία, καθώς η υπόθεση της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ ουσιαστικά είχε κριθεί τον Απρίλιο και η πρόσφατη υπογραφή αφορούσε το «τελετουργικό» της υπόθεσης.
Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας ήταν, κατά τον ίδιο, παρών, όταν στελέχη κυβέρνησης, ΤΑΪΠΕΔ και των επιχειρήσεων «έτρωγαν καναπεδάκια» στη δεξίωση όπου ο Μελισσανίδης τού πρότεινε να τον μεταφέρει αυτός στην Κεφαλονιά (η κοινή παρουσία στη δεξίωση λογίζεται ως ελαφριά αιχμή κατά Στουρνάρα). «Ασφαλώς και δεν ενημέρωσα, αλοίμονο αν το έλεγα στον κ.Στουρνάρα» για την πρόταση, είπε γελώντας ο κ.Σταυρίδης.
Η πρόταση ήταν βολική γιατί αύξαινε τις ημέρες των διακοπών του κ.Σταυρίδη από 6 σε «σχεδόν 7», δεν ήταν μία εβδομάδα διακοπών στο γιοτ του επιχειρηματία, όπως είπε επανειλημμένα.
«Το στάθμισα ήταν επιλογή και όχι αφέλεια, με ενδιαφέρει η ουσία, είμαι διαφανής και δεν ντρέπομαι για αυτό που κάνω», συνέχισε, υποστηρίζοντας ότι στην Ελλάδα μεταξύ άλλων πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα: «κάποια στιγμή πρέπει να μην έχουμε ανθρώπους που τρέμουν τη σκιά τους» σε υψηλές θέσεις.
Παραδέχτηκε πάντως ότι γνώριζε πως εάν διέρρεε θα έπαιρνε τεράστιες διαστάσεις και τελικά έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση. Χαρακτήρισε την απόφαση «πολύ σωστή» και «αποδεκτή».
Την ίδια άποψη πρόβαλαν και φίλοι του κ. Σταυρίδη, επέμεναν ότι «η ουσία είναι ότι και στις δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν από το ΤΑΪΠΕΔ για τα Κρατικά Λαχεία και τον ΟΠΑΠ, διαφυλάχτηκαν πλήρως τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου».
Τέσσερα ζητήματα
Από την υπόθεση προκύπτουν τέσσερα τουλάχιστον ζητήματα:
• Το πρώτο ζήτημα είναι ουσιώδες: είναι η ξαφνική αλλαγή στις σχέσεις Μελισσανίδη - Σταυρίδη, που οδήγησε στο «μοιραίο» ταξίδι
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την υπογραφή των δύο συμβάσεων (Λαχείων και ΟΠΑΠ), ο κ. Μελισσανίδης βρισκόταν σε «πολεμική» με όλα τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΪΠΕΔ, αφού σύμφωνα και με τις γραπτές δηλώσεις της «Emma Delta», αλλά και με τα εξώδικα που είχε αποστείλει η ίδια προς τον ΟΠΑΠ, θεωρούσε ότι οι συμβάσεις για τον τεχνολογικό πάροχο (Intralot) και τα Κρατικά Λαχεία ζημίωναν τον ΟΠΑΠ.
Επομένως, η κοινοπραξία εταιρειών ασκούσε ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγές στους όρους των δύο συμβάσεων. Μάλιστα, η «Emma Delta» και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τα ανώτατα στελέχη του ΤΑΪΠΕΔ υποστήριζε ξεκάθαρα ότι οι ευθύνες του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων ήταν μεγάλες για τη σύναψη αυτών των συμβάσεων και διαμήνυαν στο δημόσιο ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
• Το δεύτερο είναι επίσης ουσιώδες: ο κ. Σταυρίδης δεν είναι πλήρως πειστικός στο γιατί παραιτείται. Ή υπάρχει θέμα, οπότε δεν είναι λογικό να διατηρείται η σύμβαση και να φεύγει ο ίδιος, ή δεν υπάρχει θέμα, οπότε μένει και ο ίδιος και η σύμβαση. Το τμήμα της κοινής γνώμης που, εν μέσω Αυγούστου, παρακολουθεί την ιστορία, δύσκολα πείθεται ότι ο κ. Σταρίδης είναο εξιλαστήριο θύμα μια φωτογραφίας και ενός λάθος e-mail
• Το τρίτο ζήτημα είναι διαδικαστικό: πώς διέρρευσε μία ιδιωτική φωτογραφία, της οποίας η λήψη έγινε μεταξύ 5-6 παρόντων στο αεροσκάφος. Πληροφορίες υπήρχαν και άλλες δύο: στη μια είναι ο κ. Σταυρίδης με τον κ. Μελισσανίδη και στην άλλη ο κ. Σταυρίδης με ένα φιλικό ζευγάρι του κ. Μελισσανίδη που επίσης συνταξίδευε. Πάντως η εκδοχή του λάθος e-mail είναι, επίσης, ελάχιστα πειστική
• Το τελευταίο ζήτημα είναι επίσης ουσιώδες: ποιος θα μπει στη θέση του κ. Σταυρίδη. Από ανθρώπους της αγοράς εκτιμάται ότι η επιλογή αυτή θα σηματοδοτήσει τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της κυβέρνησης εν γένει. Η θέση αναμένεται να καλυφθεί σύντομα. Τα σενάρια ποικίλλουν. Ένα από τα σενάρια που κυκλοφόρησαν φέρει τον διευθύνοντα σύμβουλο Γ. Εμίρη να αναλαμβάνει και τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ, ενώ στο τραπέζι έχουν «πέσει» και ονόματα τόσο από τον χώρο των τεχνοκρατών, όσο και από τον χώρο της Δικαιοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, η θέση του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ θα παραμείνει μη εκτελεστική.
Απόφαση Σαμαρά
Την απόφαση για την απομάκρυνση του Στέλιου Σταυρίδη από τη θέση του προέδρου του ΤΑΪΠΕΔ έλαβε o ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, αμέσως μετά το άκουσμα της είδησης ότι ο κ. Σταυρίδης μετέβη από την Αθήνα στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό αεροσκάφος του μετόχου στην κοινοπραξία εταιρειών «Emma Delta» του Δ. Μελισσανίδη, λίγες ώρες μετά την υπογραφή της σύμβασης για την εξαγορά του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ.
Την παραίτηση από τον κ. Σταυρίδη ζήτησε ο πολιτικός προϊστάμενος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις εξελίξεις και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε με τον πρωθυπουργό.
Η απόφαση του κ. Σαμαρά σχετίζεται περισσότερο με την «εικόνα» που εκπέμπει μία τέτοια είδηση, παρά με την έλλειψη της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του κ. Σταυρίδη, λένε πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, αφού το «σήμα» που στέλνεται σε αυτήν τη χρονική στιγμή στην κοινωνία σαφώς δεν είναι αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση, μετά τα πλήγματα που έχουν υποστεί από την κρίση τα μεσαία και χαμηλά στρώματα.
Το κείμενο της παραίτησης
Αργά το βράδυ ο κ. Σταυρίδης υπέβαλε την παραίτησή του και δήλωσε: «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΪΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων».
Μ.Φ.