Πολιτικη & Οικονομια

Αχτσιόγλου – Τι θα συμβεί με τον κατώτατο και υποκατώτο μισθό

Όπως ανέφερε, κατά τον νόμο, χρειάζεται μία περίοδος περίπου τεσσάρων μηνών για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
efi3.jpg
© eurokinissi

«Ο σχεδιασμός είναι να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες για την αύξηση του κατώτατου μισθού άμεσα, το επόμενο διάστημα» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5.

Όπως ανέφερε, κατά τον νόμο, χρειάζεται μία περίοδος περίπου τεσσάρων μηνών για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, που είναι η συμβολή από τους επιστημονικούς φορείς για την επίπτωση της αύξησης του μισθού σε διάφορα μεγέθη της οικονομίας και ο αναγκαίος εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος.

«Θα καταλήξουμε, μετά από αυτούς τους τέσσερις μήνες, σε μία υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό, ταυτόχρονα με την κατάργηση του υποκατώτατου» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι ο νέος, αυξημένος ενιαίος κατώτατος μισθός θα ισχύσει, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, από τις αρχές του 2019.

Για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, διευκρίνισε ότι θα αποφασιστεί αφού τελειώσει η τετράμηνη διαδικασία, σκοπός της οποίας είναι να καταλήξει σε μία εισήγηση προς την υπουργό Εργασίας από την Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων. «Επομένως, δεν μπορούμε να προκαταλάβουμε το αποτέλεσμα του διαλόγου και της δουλειάς των επιστημονικών φορέων» σχολίασε η ίδια.

Παράλληλα, η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού στις αρχές του 2019, «στο εξής κάθε χρονιά θα ακολουθείται αντίστοιχη διαδικασία και θα υπάρχει νεότερη αύξηση, ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε. Αντίστοιχη διαδικασία εφαρμόζεται στην Πορτογαλία με μόνιμο μηχανισμό εξέτασης των οικονομικών δεικτών που σχετίζονται με τον κατώτατο μισθό και αναπροσαρμογής του κάθε χρονιά. Αυτό περίπου προβλέπεται και στο ελληνικό σύστημα».

Αναφερόμενη στο συνολικό πακέτο μέτρων και παρεμβάσεων υποστήριξης της εργασίας των νέων, ανάκτησης της εργασίας για τους νέους και καταπολέμησης του brain drain που περιέγραψε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι μία από αυτές τις παρεμβάσεις -«και ως τέτοια πρέπει να την αντιμετωπίσουμε»- είναι η μεγάλη μείωση ή και ο μηδενισμός των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών έως 25 ετών.

Όπως σημείωσε, είναι ένα μέτρο που θα ισχύει για περίπου δύο χρόνια και θα ξεκινήσει και αυτό από την 1η Ιανουαρίου 2019. «Έχει μεταβατική διάσταση ελάφρυνσης, προκειμένου να δημιουργηθούν, κυρίως, κίνητρα για την εργασία των νέων και την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Όπως έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, θα είναι μείωση ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών έως 25 ετών κατά 50% το 2019 και κατά 100% το 2020» συμπλήρωσε η αρμόδια υπουργός, ενώ αποσαφήνισε ότι, όπως και στα υπόλοιπα προγράμματα, υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για την προστασία του υφιστάμενου εργατικού δυναμικού.

Σχολιάζοντας τις θέσεις του ΣΕΒ, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι έχει εκφραστεί εδώ και πολύ καιρό μία πολύ σαφής γραμμή για τα εργασιακά, με την οποία η κυβέρνηση βρίσκεται σε αντίθεση. «Είναι μία συνολική άποψη που υπηρετεί την αντίληψη ότι για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας πρέπει να συμπιεστούν το μισθολογικό κόστος και μία σειρά από δεδομένα εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η αντίληψη ακολουθήθηκε την περίοδο 2010-2014 και έχει αποδειχθεί από τα πράγματα κοινωνικά ολέθρια και οικονομικά αναποτελεσματική, δεν πέτυχε τους στόχους που ήθελε να επιτύχει. Το έχει πει πάρα πολύ καθαρά ο ΣΕΒ ... είναι εξάλλου και η γραμμή της ΝΔ στα εργασιακά ... ότι το τρίπτυχο της αρχής της επεκτασιμότητας, της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής εργαζόμενων στη διαιτησία, το τρίπτυχο που πλέον έχει διασφαλίσει η κυβέρνησή μας για τους εργαζόμενους, συνιστά -κατά την άποψη του ΣΕΒ- ένα καταστροφικό τρίπτυχο που εμποδίζει την ανάπτυξη» υποστήριξε η υπουργός Εργασίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.