- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα και όχι το «Μακεδονία»
«Ο Νότος κι ο Βορράς της ΕΕ έχουν κοινά συμφέροντα»
Τα κοινά συμφέροντα που συνδέουν τις μικρο-μεσαίες χώρες Νότου και Βορρά της ΕΕ διαπίστωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Λετονίας, Νίκος Κοτζιάς και Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Εξωτερικών, δρομολογώντας τη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας.
«Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα, θέλουμε και προωθούμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, από τα ζητήματα ασφάλειας μέχρι τον πολιτισμό και τα μορφωτικά», είπε ο Ν. Κοτζιάς στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση.
Ιδιαίτερη έμφαση στη συζήτηση δόθηκε γύρω από την περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας, τόσο όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και στον προϋπολογισμό της με βάση τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Λετονό ομόλογό του «για την ηγετική διεύθυνση των εργασιών που έκανε στο Συμβούλιο των Υπουργών, όταν ήταν Προεδρία. Ο ίδιος προσωπικά, ιδιαίτερα όταν συζητούσαμε δύσκολα τότε θέματα, όπως ήταν το «Μακεδονικό» και που σήμερα, χάρη και στη στάση που κράτησε η τότε Προεδρεία, μπορέσαμε να βρούμε καλές και δημιουργικές λύσεις».
«Ένα σχόλιο θέλω να κάνω μόνο, μια και έχω δημόσια τον λόγο. Το είπα και το πρωί. Η fYROM είχε αναγνωριστεί ως “Μακεδονία” από 145 κράτη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Και γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής την αποκαλούν και σήμερα “Μακεδονία”. Η αναγνώριση αυτή έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Κατά συνέπεια, δε δείχνει υψηλό αίσθημα ευθύνης να μας κατηγορούν εμάς σήμερα γιατί αποκαλείται αυτή η χώρα ακόμα “Μακεδονία"», σημείωσε ο υπουργός.
Και πρόσθεσε: «Αυτή η χώρα θα ονομαστεί και θα ονομάζεται από το διεθνή παράγοντα και τα κράτη-συμμάχους της χώρας “Βόρεια Μακεδονία”, μόλις επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια η Συμφωνία των Πρεσπών. Και αυτό αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα και όχι το σκέτο “Μακεδονία”. Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό και όχι δικό μας. Έχει λίγο αίσθηση υποκρισίας που έχει καταλήξει στην προπαγάνδα τους σε ανοησία, να μου επιτρέψουν να πω».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Ν. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον συνάδελφό του «για την αλληλεγγύη» που εξέφρασε η χώρα του στην Ελλάδα αλλά και για το γεγονός ότι «υλοποίησε όλες τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει». «Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη», όπως σημείωσε.
Στο πλαίσιο γενικότερης συζήτησης για την κατάσταση στο σημερινό κόσμο, το ρόλο που παίζουν οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και η Ρωσία διαπιστώθηκε, όπως είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ότι «εμείς δε θέλουμε ούτε συγκρούσεις με τρίτους, ούτε στο εσωτερικό της Δύσης, γιατί είμαστε κράτη που η ασφάλειά τους εξαρτάται και συνοδεύεται με την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προτεραιότητα στη διπλωματία, στις κοινές αξίες και στα κοινά οράματα».
Ως «εξαιρετική, ενδιαφέρουσα, παραγωγική και εποικοδομητική» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο κ. Ρίνκεβιτς τη συζήτηση που είχε σήμερα το πρωί τόσο με τον Νίκο Κοτζιά όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Προς έκπληξη, όπως είπε, ορισμένων, διαπιστώθηκε σύγκληση απόψεων σε πολλά θέματα, όπως για την ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης, αλλά και επί κάποιων οικονομικών θεμάτων».
Ο κ. Ρίνκεβιτς ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη στήριξή της στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. «Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας», σημείωσε, εξηγώντας ότι ενώ η Ελλάδα συμμετέχει σε αποστολές στην Βαλτική, η Λετονία συμμετέχει στην Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες, γεγονός που βελτιώνει την κατανόηση.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία «με την Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλέσω εγώ» -όπως είπε χαρακτηριστικά- θέλησε να εκφράσει το «θαυμασμό» του προς τον Νίκο Κοτζιά «για το θάρρος και την ηγετική θέση που ανέλαβε μέχρι τώρα στο θέμα αυτό». Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι «η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί και θα γίνει η Βόρεια Μακεδονία μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος-μέλος».
«Πιστεύω», συμπλήρωσε, «ότι και εσείς και η κυβέρνηση έχετε κάνει κάτι το υποδειγματικό σε μία ήπειρο όπου υπάρχουν τόσα άλυτα θέματα. Και αντιμετωπίσατε το θέμα αυτό με ένα τρόπο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο άλλων διαφωνιών που υπήρξαν».