Πολιτικη & Οικονομια

Συσσωρευμένες ζημιές 2,3 δισ. ευρώ εμφανίζει η Αττικό Μετρό

Το 2017 εμφάνισε τις υψηλότερες στην ιστορία της συσσωρευμένες ζημιές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιδεινώνονται χρόνο με το χρόνο τα μεγέθη της Αττικό Μετρό, η οποία, κατά τη χρήση του 2017, εμφάνισε τις υψηλότερες στην ιστορία της συσσωρευμένες ζημιές ύψους 2,3 δισ. ευρώ. Πέρυσι η εταιρεία, που υλοποιεί την ανάπτυξη του δικτύου του Μετρό, εμφάνισε ζημιές 182,3 εκατ. ευρώ από 179,1 εκατ. το 2016.

Οι υψηλές ζημιές της Αττικό Μετρό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, συνδέονται και με το νόμο Ρέππα (Ν.3920/2011) βάσει του οποίου η εταιρεία λειτουργίας (ΑΜΕΛ) έπαυσε να είναι θυγατρική της και δεν έχει έσοδα ούτε από την εμπορική δραστηριότητα ούτε από την παροχή υπηρεσιών από την χρήση και εκμετάλλευση των 42 σταθμών Μετρό (έξι από τους οποίους είναι σε κοινή χρήση με τον Προαστιακό). Ως εκ τούτου, η εταιρεία... νομοτελειακά θα εμφανίζει χειρότερα μεγέθη, με την τροποποίηση του Ν.3920/2011, που αποσκοπεί στην απόκτηση εσόδων από την παροχή υπηρεσιών για την χρήση και εκμετάλλευση του συστήματος Μετρό από την ΣΤΑΣΥ, να έχει "παγώσει”.

Είναι αξιοσημείωτο, κατά τη ίδια πηγή, ότι για το ζήτημα η εταιρεία σημειώνει στην ετήσια οικονομική έκθεση του 2017, όσα ανέφερε στην έκθεση του 2016. Ότι, δηλαδή, "βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υπογραφής σύμβασης παροχής των σχετικών υπηρεσιών μεταξύ της κατασκευάστριας Αττικό Μετρό και της λειτουργού ΣΤΑΣΥ". Ως αποτέλεσμα, τα έσοδα της Αττικό Μετρό από εμπορική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών περιορίζονται σε αυτά από την πώληση ανταλλακτικών και πάγιων στοιχείων σε τιμές κόστους στη ΣΤΑΣΥ, όπως και από τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης στον Κεραμεικό. Αυτά το 2017 ανήλθαν σε περίπου 564 χιλιάδες ευρώ.

Η χρηματοδότηση της εταιρείας προέρχεται εξ’ ολοκλήρου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το οποίο το 2017 αντλήθηκαν 610 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι πραγματοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ

Τα μεγέθη

Το 2017 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 564,4 εκατ. ευρώ, ο οποίος ήταν αυξημένος 3%, σε σχέση με το 2016, λόγω της αύξησης των πωλήσεων στο πάρκινγκ του Κεραμεικού. Το κόστος πωληθέντων διαμορφώνεται σε 101,4 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένο κατά 1,5 εκατ. ευρώ εξαιτίας των αυξημένων αποσβέσεων που σχετίζονται με την απόσυρση των εκδοτικών μηχανημάτων 1ης γενιάς λόγω του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Ακόμη τα χρηματοοικονομικά έξοδα είναι αυξημένα εξαιτίας της προμήθειας του Δημοσίου για τα νέα δάνεια από την ΕΤΕπ, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 2 δισ. ευρώ (31/12/2017).

Η εταιρεία, που απασχολεί 436 άτομα, έχει αρνητικές ροές από λειτουργία και επενδύσεις της τάξης των 70 εκατ. ευρώ και 297 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.