Πολιτικη & Οικονομια

«Εναλλακτικές υπάρχουν»... Μπροστά

Ανοικτό Προοδευτικό Φόρουμ

A.V. Guest
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στον έκτο χρόνο ύφεσης, η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται και οι κοινωνικοί δείκτες επιδεινώνονται. Η βελτίωση των μακροοικονομικών δεικτών αποτελεί αναγκαία συνθήκη κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης αλλά από μόνη της δεν αρκεί. Τα περί «ελληνικού θαύματος» συνοψίζουν τις γνωστές απόπειρες υποκατάστασης της πραγματικότητας από την επικοινωνία.

Ο «μεταρρυθμισμός» χάνει το νόημά του με τη συνέχιση πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης και εκφυλίζεται με λογικές «αποφασίζουμε και διατάζουμε» χωρίς προετοιμασία και σχέδιο. Η επιστροφή στο παρελθόν, όπου το σκληρό κομματικό κράτος συμπορεύεται με το λαϊκισμό και οι φοβισμένοι μάχονται με τους απελπισμένους, είναι η συνταγή της εθνικής αυτοκαταστροφής.

 

Για περίπου μια δεκαετία, οι Ευρωπαίοι  προοδευτικοί  βρίσκονται σε αναζήτηση  κοινωνικής βάσης. Οι κοινωνικές αλλαγές στην Ευρώπη και η πρόσφατη κρίση ανέδειξαν τις εξαρτήσεις, την ατολμία, το έλλειμμα προετοιμασίας και τις αναχρονιστικές εμμονές, που σήμερα τους περιθωριοποιούν εκλογικά, όταν δεν μετατρέπονται σε μια ανώδυνη ηχώ των συντηρητικών.

 

Στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια, η προσπάθεια να αρθρωθεί μια πειστική προοδευτική πολιτική εναλλακτική ή να συγκροτηθεί ένας νέος ενιαίος πολιτικός φορέας χαρακτηρίζεται είτε από μηχανιστικές και προσωποπαγείς λογικές είτε από διδακτισμό που αποξενώνει και δεν κινητοποιεί κανέναν πλην των άμεσα ενδιαφερομένων.

Κάποιες άλλες φορές, η μετάλλαξη κομμάτων και φορέων υπαγορεύεται μάλλον από τις επιταγές της εκλογικής «αγοράς» παρά από μια συνεπή συνεισφορά ιδεών και προτάσεων πολιτικής που υπηρετούν μια νέα εθνική ιδέα. Απόπειρες προσέγγισης μεταξύ συγγενικών φορέων και κομμάτων έγιναν, πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, αλλά σε μια νέα ουσιαστική βάση.

 

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, οι εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό  επίπεδο, η ελληνική προεδρία στο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι Ευρωεκλογές και οι εκλογές για τον Α’ και Β’ βαθμό αυτοδιοίκησης θα είναι κομβικές. Προκύπτει μια σημαντική ευκαιρία για να διατυπωθούν οργανωμένα ιδέες, αλλά και να προκύψουν πολιτικές και προγραμματικές συνεργασίες που θα αμφισβητήσουν την δήθεν βεβαιότητα ότι στην Ευρώπη και την Ελλάδα του σήμερα «δεν υπάρχουν εναλλακτικές». Θα βάλουν τις βάσεις για να πιστέψουμε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες, οι ιδέες και οι άνθρωποι για να συγκροτηθεί ένα εθνικό προοδευτικό σχέδιο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναγέννησης. Για αυτό και η καλύτερη αφετηρία για μια τέτοια εναλλακτική είναι η προσέγγιση μέσα από τον πολιτικό διάλογο μεταξύ κομμάτων και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που (αυτο)προσδιορίζονται από το πολιτικό κέντρο μέχρι την φιλο-ευρωπαϊκή Αριστερά.

Σας  καλούμε να τολμήσουμε: να σχεδιάσουμε  και να συνδιοργανώσουμε ένα Ανοικτό Προοδευτικό Φόρουμ για τη διατύπωση ενός νέου, εναλλακτικού εθνικού σχεδίου πολιτικής οικονομίας με χρονικό ορίζοντα τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου κάθε φορέας θα εκθέσει τις απόψεις του σε συμφωνημένες θεματικές ενότητες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

 

Τη μετάβαση από το διοικητικό φορντισμό (χαμηλής ποιότητας, ίδιες κοινωνικές υπηρεσίες) στο νέο επιτελικό, συμμετοχικό κράτος

Τη μετάβαση από την ασθμαίνουσα οικονομία στη νέα οικονομία της συνεργασίας και της ανάδειξης νέων συγκριτικών πλεονεκτημάτων (νέα βιομηχανική πολιτική, περιβάλλον, έρευνα και παιδεία)

Την αναθεώρηση και επαναδιατύπωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας και την διαμόρφωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής προσαρμοσμένης σε διαφορετικά σενάρια ολοκλήρωσης.

Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση του πολιτικού και κοινωνικού πλουραλισμού, μέσα από δεσμεύσεις για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα.

 

Εφόσον αποδεχθείτε την πρόσκληση, θα ορίσουμε από κοινού μια συντονιστική επιτροπή που θα καθορίσει την  ημερομηνία διεξαγωγής, θα προετοιμάσει την ατζέντα συζήτησης και  θα φέρει εις πέρας με επιτυχία την οργάνωση του Φόρουμ. Για αυτό, παρακαλούμε για την απάντησή σας μέχρι την Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013.

 

Θεωρούμε την παρουσία σας απαραίτητη. Από την πλευρά μας, ως «Μπροστά», θα διαθέσουμε την ενέργεια και τους ανθρώπους που απαιτούνται για  να φέρουμε εις πέρας την προσπάθεια. Φιλοδοξούμε να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να συζητήσουμε, να καταγράψουμε και να επικοινωνήσουμε τις προτάσεις και τις ιδέες μας, χωρίς αποκλεισμούς. Στην καλύτερη περίπτωση, θα προκύψουν συνεργασίες βασισμένες σε κοινές θέσεις και προγράμματα που θα αποκτήσουν δυναμική και θα εμπεδώσουν σε όλους μας την πεποίθηση ότι μπορούμε να ελπίσουμε και αξίζει να τολμήσουμε.

 

Με τιμή,

Μπροστά | Πολιτική Κοινότητα

www.mprosta.gr Fax:2103827447

e-mail: info@mprosta.gr

Πληροφορίες:

Γ.Δ/ντρια: Σπυροπούλου Κωνσταντίνα

τηλ: 6947207938

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λούπης Μιχάλης

τηλ: 6974116930