Πολιτικη & Οικονομια

Η ομιλία Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο (video)

Έθεσε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτεραιότητες της νέας φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα.

Ο κ. Τσίπρας έδωσε με την ομιλία του κατευθυντήριες γραμμές προς τους υπουργούς και της ζητά να τρέξουν όσες εκκρεμότητες υπάρχουν στα Υπουργεία τους. 

 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας:

  • Σήμερα είναι η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά την εκπνοή του προγράμματος προσαρμογής και την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση, αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις αλλά και με νέα σύνθεση
  • Η έξοδος της χώρας από τα Μνημόνια γεμίζει τον ελληνικό λαό με εύλογες προσδοκίες για βελτίωση των συνθηκών ζωής του, για ανακούφιση από τα βάρη της λιτότητας, για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά, πάνω από όλα, με προσδοκίες να πορευτούμε από δω και στο εξής με σύνεση αλλά και με σχέδιο. Κι όλα αυτά για να μη ξαναγυρίσει ποτέ η χώρα στη περιπέτεια της χρεοκοπίας αλλά και για να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες και αναξιοποίητες δυνατότητες αυτού του τόπου.
  • Καλούμαστε να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
  • Στο πολιτικό μας σχέδιο, βασικός μας στόχος είναι η στήριξη αυτών ακριβώς των κοινωνικών δυνάμεων που σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης. Πρώτα και κύρια με την ανάκτηση της εργασίας με αξιοπρεπείς αμοιβές και συνθήκες. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ήδη οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων έχουν επανέλθει, η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας έχει μειωθεί.
  • Με τον κύκλο των Μνημονίων έχει κλείσει και ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας, των μειώσεων και των περικοπών και μπορεί πλέον να ανοίξει ο κύκλος των ελαφρύνσεων, των πολιτικών κοινωνικής στήριξης, ο ενάρετος κύκλος της δίκαιης ανάπτυξης. Πάντοτε βεβαίως με σύνεση και σωφροσύνη, χωρίς να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στην μνημονιακή επιτροπεία και την παρακμή.
  • Μεταρρυθμίσεις κομβικής σημασίας για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, όπως λ.χ. το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, το περιουσιολόγιο, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, η απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης αλλά και στην εμπέδωση των αρχών της διαφάνειας στα δημόσια έργα. Όλες αυτές δεν είναι μεταρρυθμίσεις των μνημονίων. Αντιθέτως, είναι μεταρρυθμίσεις δικές μας, είναι μεταρρυθμίσεις που αν είχαν γίνει πριν τα μνημόνια, ίσως και να τα αποφεύγαμε ή να μη πληρώναμε τόσο βαρύ τίμημα. Και σε τελική ανάλυση, είναι μεταρρυθμίσεις που μόνο εμείς μπορούμε να υλοποιήσουμε.
  • Η ανάκτηση της εργασίας δεν αφορά μόνο τους μισθωτούς, αφορά και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 
  • Εκεί πρέπει να δώσουμε μεγάλο βάρος. Να ακούσουμε τα σήματα και τα αιτήματα τις αγοράς. Να βρούμε τους συγκεκριμένους τρόπους για την ελάφρυνση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών αλλά να δώσουμε και ευκαιρίες καινοτομίας με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων. Από τα ευρωπαϊκά προγράμματα μέχρι τις μικροπιστώσεις και τον προσανατολισμό της αναπτυξιακής τράπεζας, έχουμε χρέος να κατανείμουμε τους πόρους με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη.
  • Η οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους είναι σημαντικός άξονας του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης. Σε αυτό τον τομέα θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πρόσημο της πολιτικής της κυβέρνησης, δηλαδή, στα πεδία της κοινωνικής ασφάλισης, της πρόνοιας, της υγείας και της παιδείας, όπου έχουν γίνει ήδη μεγάλα βήματα.

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η προετοιμασία του Μεγάρου Μαξίμου από κοινού με το οικονομικό επιτελείο και συναρμόδιους υπουργούς, για την παρουσίαση δέσμης φιλολαϊκών μέτρων, υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο ευάλωτων συμπολιτών. Παρουσίαση που θα γίνει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα φέτος, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η παρουσία αμερικανικών εταιρειών-«κολοσσών» θα δώσει έναυσμα στη συζήτηση για μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας.

Εκτός από την προετοιμασία για την Δ.Ε.Θ., το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται για τη συζήτηση με τους εταίρους ενόψει της κατάθεσης του προσχεδίου του προϋπολογισμού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε, σε συνέντευξή του στον Real FM, ότι η κυβέρνηση μπορεί πλέον να παίρνει μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και όχι εκτάκτως, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Ως κομβικό θέμα της επόμενης περιόδου παρουσιάζεται η ανάγκη να μην μειωθούν οι συντάξεις, με τον κ. Δραγασάκη να σημειώνει ακροθιγώς ότι η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα για το θέμα, ενώ ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υποστηρίζει ότι θα εκπλαγούν «οι -εγχώριοι- θιασώτες των πολιτικών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Η ασφάλεια των πολιτών είναι επίσης ένας κεντρικό ζήτημα. Με τη νέα υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Όλγα Γεροβασίλη να σημειώνει με έμφαση ότι «η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα».