Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης: Το ζητούμενο είναι να έρθει μια κυβέρνηση που θα λύσει πραγματικά προβλήματα

Περιοδεία του προέδρου της ΝΔ στα Γρεβενά - Τι είπε σε κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mitsitakis.jpg

Στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση άλλων δυνατοτήτων που προσφέρει η ορεινή χώρα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα Γρεβενών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε τις χαμηλές τιμές που παίρνουν οι παραγωγοί στο γάλα και στα κτηνοτροφικά προϊόντα και αναφέρθηκε και στο θέμα των παράνομων εισαγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων -που του έθεσαν και οι κτηνοτρόφοι- και που όπως είπε «δε θέλει λεφτά» για να επιλυθεί. «Η αλήθεια είναι ότι πράγματι το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, αλλά τόσο χαμηλές τιμές από ό,τι ξέρω δεν είχαμε δει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Αυτό τι σημαίνει; Γιατί, δεν αυξήθηκε η εγχώρια παραγωγή, το ξέρουμε το πρόβλημα, είναι οι παράνομες εισαγωγές. Αυτό δεν είναι δική σας δουλειά, είναι δουλειά του κράτους να το ελέγξει» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Ξέρουμε και πού πηγαίνει το γάλα και ποιοι το χρησιμοποιούν και ποιοι βαφτίζουν τα τελικά προϊόντα, ως ελληνικά προϊόντα, όταν δεν πρέπει να το κάνουν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το θέμα αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστεί, «έστω κι αν αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές», γιατί «πρόκειται για ελληνικό γάλα με αυτά τα χαρακτηριστικά και γιατί πρέπει τα ελληνικά προϊόντα να έχουν τις τιμές που τους αξίζουν», επειδή «είναι ελληνικά, ποιοτικά προϊόντα». «Ιδιαίτερα το ζήτημα των παράνομων εισαγωγών δεν θέλει λεφτά. Υπάρχουν μέτρα που χρειάζονται λεφτά, τα οποία είναι πιο δύσκολα πάντα, και μέτρα που δεν χρειάζονται λεφτά. Εδώ μιλάμε για την αποτυχία του κράτους, γιατί ξέρουμε που είναι το πρόβλημα, ξέρουμε ποιοι ζημιώνονται και ποιοι ωφελούνται» επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός θα ασχοληθεί προσωπικά με τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και θα τοποθετήσει τους κατάλληλους ανθρώπους στο αρμόδιο υπουργείο, ώστε να δοθούν λύσεις, ιδιαίτερα σε ζητήματα όπως αυτό των παράνομων εισαγωγών. «Αυγά θα σπάσουμε, αλλά θα κάνουμε το σωστό. Και το σωστό είναι να προστατεύσουμε τα ελληνικά προϊόντα, ό,τι είναι ελληνικό θα παίρνει τις ελληνικές τιμές, αυτό που τους αναλογεί με βάση τη δουλειά την οποία κάνετε και την ποιότητα του προϊόντος σας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ακόμη ότι παρά τα όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση, υπάρχουν καθυστερήσεις σε κοινοτικά προγράμματα για τους κτηνοτρόφους και ότι στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «λιμνάζουν» πόροι. Προσέθεσε, επίσης, ότι «η εξισωτική είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να πάει σε αυτούς που τη δικαιούνται». «Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι από τα υπουργεία που θέλει -να μην πω κατεδάφιση και ξαναχτίσιμο- αλλά πολύ δραστικές αλλαγές για να μπορέσει να λειτουργήσει πραγματικά κοντά στον πρωτογενή τομέα. Εάν χρειαζόμαστε περαιτέρω στελέχωση, να το κάνουμε αυτό και να δούμε, έχω πει ξεκάθαρα ότι το Δημόσιο πρέπει να προσλαμβάνει ανθρώπους εκεί που πραγματικά χρειάζονται. Εδώ προσλαμβάνονται κομματικοί στρατοί, αλλά συνολικά έχουν προσληφθεί έξι κτηνίατροι σε όλη τη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τση φορολογία, υποστήριξε ότι, γενικά, το σημερινό σύστημα σε συνδυασμό με το κόστος παραγωγής και τις εισφορές είναι «τιμωρητικό» και έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Εμείς θα μειώσουμε και εισφορές και θα μειώσουμε και φόρους. 9% εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή μέχρι τις δέκα χιλιάδες και από εκεί και πέρα μια κλίμακα καλύτερη από την κλίμακα την οποία έχουμε σήμερα. Πιστεύω στη μείωση της φορολογίας και πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί και ο επαγγελματίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και αναφέρθηκε στη στόχευση του για «την επόμενη μέρα».

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μπορούμε να βάλουμε ένα φρένο σε αυτόν τον κατήφορο των τελευταίων ετών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Το ζητούμενο είναι να έρθει μια κυβέρνηση που θα λύσει πραγματικά προβλήματα, που θα αξιοποιήσει πραγματικά πλεονεκτήματα αυτού του τόπου, θα μπορέσει να δημιουργήσει καλύτερες δουλειές και καλύτερα εισοδήματα, ειδικά για τους νέους».

«Αν με ρωτήσετε, με τι θέλω να συνδέσω, εφόσον με εμπιστευτεί ο λαός, τη δική μου θητεία ως πρωθυπουργός, θα σας πω με δουλειές, δουλειές παντού. Άλλες δουλειές στην πόλη άλλες δουλειές στην περιφέρεια» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του ανέφερε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα. «Τουρισμός, πρωτογενής παραγωγή, πολιτισμός, αυτό είναι ένα τρίγωνο, δεν πρέπει να τα βλέπουμε ξεχωριστά... Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και υπογράμμισε: «Η ύπαιθρος δεν μπορεί και τα χωριά αυτά δεν μπορούν να ζήσουν, αν δεν υπάρχει κτηνοτροφία. Για αυτό φτιάχτηκαν αυτά τα χωριά, με την κτηνοτροφία είναι ταυτισμένα και από την κτηνοτροφία θα ζήσουν και μόνο εάν υπάρχουν καλά εισοδήματα θα μπορούν και τα νέα παιδιά να συνεχίσουν στο επάγγελμα».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε, όμως και τους κτηνοτρόφους «να απομονώσουν» από τον κλάδο τους στοιχεία που επιδίδονται σε αθέμιτες πρακτικές, τονίζοντας τη σημασία που έχει να διατηρείται η υψηλή η ποιότητα των προϊόντων. Έφερε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γνήσια ελληνική φέτα, που επειδή είναι ποιοτικά εξαιρετική, έχει μεγάλες δυνατότητες.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους έθεσαν στον πρόεδρο της ΝΔ, μεταξύ άλλων, και το θέμα της ανάγκης ολοκλήρωσης των «χαρτών βοσκής», ως κρίσιμο, για τη συνέχιση της απορρόφηση κοινοτικών πόρων για την κτηνοτροφία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μανούσος Μανουσάκης
Η Λίνα Μενδώνη για τον θάνατο του Μανούσου Μανουσάκη: Υπήρξε ακάματος εργάτης της μικρής και της μεγάλης οθόνης

«Ο Μανούσος Μανουσάκης έκανε ποιοτική τηλεόραση για το ευρύ κοινό, χωρίς εκπτώσεις στις απαιτήσεις του, αλλά και χωρίς να εγκαταλείψει το σινεμά»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.